Kişiliğe Uygun Meslek Seçimi, Hayat Boyu Mutluluğun Anahtarıdır Kişiliğe Uygun Meslek Seçimi, Hayat Boyu Mutluluğun Anahtarıdır

Ramazan ayında oruç tutarken spor yapmak, doğru zamanlama ve beslenme ile birleştiğinde sağlıklı bir sürece dönüşebilir. Diyet ve Beslenme Uzmanı Burcu Aslan Kurtulmuş, bu dönemde hangi egzersizlerin tercih edilmesi gerektiğini, nasıl beslenilmesi gerektiğini ve su tüketiminin önemini anlattı.


“İftardan önce veya sonra spor yapabilirsiniz”
Ramazan’da sporun zamanlamasının kişiye bağlı olduğunu belirten Kurtulmuş, “İki seçenek sunuyorum. Eğer kişi kendisini iyi hissediyorsa, iftardan hemen önce spor yapabilir. Çünkü hemen ardından iftar yapacağı için aç karnına antrenman yapmak uygun olabiliyor. Ancak kendini yorgun hissedenler için iftardan bir saat sonra, sindirimi desteklemek adına yürüyüş yaparak ve ardından kas antrenmanına geçerek spor yapmak daha uygun olabilir” dedi.

“Sahurda hafif ama besleyici bir öğün tercih edilmeli”
Sahurda tüketilecek besinlerin önemine de değinen Kurtulmuş, 
“Eğer sahura kalkılıyorsa, gece ufak bir ara öğün yapılabilir. Örneğin küçük bir kase yoğurt, içine çiya tohumu eklenerek tüketilebilir. Ayrıca bir dilim ananas eklemek ödem atmaya yardımcı olur. Eğer açlık hissedilmiyorsa, birkaç çiğ kaju gibi hafif bir ara öğünle günü kapatabilirler” şeklinde konuştu.

“Pilates ve yürüyüş en iyi tercih”
Ramazan’da hangi sporların tercih edilmesi gerektiğine de değinen Kurtulmuş, “Spor her türlü bir aktivitedir ve kalori yakımını sağlar. Ancak düzenli yapmak önemli. Sadece kilo vermek için bir ay boyunca spor yapmayı önermiyorum. Vücut buna alışıyor ve sürdürülebilir olması daha önemli. Bu yüzden pilates ve yürüyüş en iyi iki seçenek. Pilates her yaşta ve her kiloda yapılabilir. Yürüyüş ise kardiyovasküler sistemi aktive eden en iyi egzersizdir. Böylece hem kalori yakımı sağlanır hem de postür ve duruş için geleceğe yatırım yapılmış olur” dedi.

Yalova Burcu Aslan Kurtulmus Diyet Ramazan Oruc Iftar Sahur Roportaj Manset Gazete Haber Beslenme Uzman (1)
 

“Pilates yaparken beslenmeye dikkat edilmeli”
Pilates yaparken beslenmenin önemine dikkat çeken Kurtulmuş, “Eğer kişi oruçluysa ve kendisini iyi hissediyorsa, iftara yakın saatte pilates yapabilir ve ardından protein ağırlıklı beslenmelidir. Ekstra bir takviyeye gerek yok, ancak protein içeren bir menü tercih edilmelidir. İftardan sonra pilates yapmak isteyenler için ise mide problemlerini önlemek adına en az 2-2,5 saat beklenmeli. Oruç tutmayanlar ise sporu herhangi bir öğünden önce yapabilir veya yemek yedikten 1,5-2 saat sonra tercih edebilir. Öğünlerinde yulaf, yoğurt, çiya tohumu, kinoa veya kara buğday gibi bitkisel protein kaynakları kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

“Su tüketimini ihmal etmeyin”
Su tüketiminin önemine vurgu yapan Kurtulmuş, “Spor yaparken su içmeyi öneriyorum. Hatta sporcu içeceği hazırlamalarını tavsiye ediyorum. Günlük su ihtiyacı, kilo çarpı 30 cc olarak hesaplanır. Çay ve kahve tüketimi fazla ise buna 3-4 bardak daha eklenmeli. Spor yaparken de ekstra 500 cc su içmek önemli. Bu suyu hazırlamak için 250 cc doğal maden suyu ve kalan kısmını normal suyla tamamlayarak içine limon ve salatalık ekleyebilirsiniz. Bu, terle kaybedilen mineralleri yerine koymaya yardımcı olur” dedi.

“Sporu sürdürülebilir hale getirin”
Son olarak sporun sadece kilo vermek için değil, sağlıklı bir yaşam için de önemli olduğunu belirten Kurtulmuş, “Spor hayatımızın bir parçası olmalı. Günlük hareketimiz çok az, iş yerinde oturuyoruz, araç kullanıyoruz, bu yüzden mutlaka hareket etmeliyiz. Dünya Sağlık Örgütü haftalık 150 dakika egzersiz önermektedir. Haftanın beş günü 30’ar dakikalık yürüyüşler yapılabilir. Kilo vermek isteyenlerin ise bu süreyi biraz artırması ve nabzını yükseltmesi gerekir. Sağlık problemleri olsun ya da olmasın, herkesin en az 20-30 dakika dışarı çıkıp hareket etmesini öneriyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Rümeysa Şahin