Sevgili okurlarım bugünkü yazım namazla ilgili. Hanefi mezhebine göre namazda yanındakinin duyabileceği şekilde kahkaha ile gülmek hem namazı hem de abdesti bozar.

Namaz dışındaki kahkaha ise, abdesti bozmaz. Namazda kahkahasız kendisinin duyabileceği şekilde gülmek, yalnız namazı bozar, gülümsemek ise ne namazı ne de abdesti bozar. Fakat ibadetlerde bu gibi davranışlardan şiddetle kaçınmak gerekir.

Şafii mezhebine göre gülme sonucu iki kelime meydana gelirse o zaman namaz bozulur. Gülmenin namazı bozması için iki kelimenin çıkması şarttır.

Eğer gülme sonucu bir kelime çıkarsa namaz bozulmaz. Bu hüküm bunların kasten yapılması halinde böyledir.

Ancak kişi mecbur kalır ve gülme sonucu çıkan seslerin toplamı altı kelimeyi aşmıyorsa namazı bozulmaz. Ancak çok olup ardı ardına olduğu takdirde namazı bozulur.

Özürlü kimseler nasıl kılmalı?

Hanefi mezhebine göre özür abdesti bozan bir durumun bir kimsede sürekli bulunması halidir.

Kadınlarda istihaze kanı, burun ve benzeri bir organdan kanın devamlı akması gibidir. Erkeğinde devamlı gaz kaçırması da kişilerin özür sahibidir.

Şafii mezhebine göre her namaz için abdest almalıdır. Özürlünün özrü devam ettiği halde kişi namaz kılabilir, şayet özürden dolayı namaz esnasında sıvı akarsa bile namaz geçerlidir.

Namazdan sonra yeniden elbiseleri değiştirmesi gerekir. Amin.