Sermayecik Köyünde Osmanlı çilekleri olarakta bilinen pandemiden önce düzenlenen şenlikleri Yalova’fda kendine yer bulan, Yalovanın en uç köylerinden olan Sermayecik köyünde, üretim ciddi oranda azaldığı için, artık çilek festivalinin yapılabilecek konumda olmadığını dile getirdiler. Üretim maaliyetlerinin artması, yeteri kadar devlet desteği olamaması, ulaşımda ki aksaklıklar nedeniyle bellerinin büküldüklerini dile getiren Sermayecik köylü çifçilerimiz, eski üretimn olmadığı aktardılar. Yalova Gazetesi ekranlarına konuşan Sermayecik köylü üreticiler sorunlarını aktardılar. 


Sermayecik Cilek Festival Haber Yalova (3)

‘Gübreyi Özelden Veresiye Alıyorsun Ama Tarım Kooperatif’      

“Birincisi tarım kooperatifi subaşında tarım kredi kooperatifi var. Gidiyorsun özelden gübreyi daha 3 ay vere alıyorsun, oradan alamıyorsun. Bize daha güzel gösteriyorlar, öyledir, böyledir, ikincisi taşımada. 


Sermayecik Cilek Festival Haber Yalova (4)

‘Ulaştırmada sıkıntı var’

Malları İstanbul'a göndereceğiz, araba bulamıyoruz. Maliyetler ağır, en ağrı bu zaten bizim için, malları taşımada yani. Hale gönderiyorsun ama ulaştırmada sıkıntı yaşıyor. Ulaştırmada çok sıkıntılıyız. Yani bu sene arabada gelmiyor. Anlaşma sağlanmıştı lakin sonra bozuldu yok. 


Sermayecik Cilek Festival Haber Yalova (1)

Yalova Protokolü Şehitleri Andı Yalova Protokolü Şehitleri Andı

‘Tarım Kredi Kooperatifi’

“İkinci Tarım Kredi, desteklemesi lazım. Yani gübre de bakıyorsun, Yalova’da ki iş adamı 3 ay veriyor. Tarım Kredi Kooperatifi, giderken daha yo işte o var bu var antik hunting. Hani devletindi bu Tarım Kredi Kooperatifi, di mi başka ne demeli söyleyin?”

20 Bin Liralık Gidere 2 Bin Liralık Destek!

“Senede buraya 2.000 liramı ne destekleme verdiler. Yani koca tarlaya, 2.000 lira mı 2.500 lira mı oda bir ilacı için. Gübreye, 20.000 TL para verdim, ilacıydı, hepsi pahalı. Destek bu mu yani?” 

Sermayecik Cilek Festival Haber Yalova (2)

‘Artık Kızancıklarıma Kadar Çilek’

Fatma Döşlü adlı Sermayecik köylü çilek üreticisi artık üretimi bıraktığını ifade etti. Artan Maliyetler ile başa çıkamadığını ifade eden döşlü, “Artık bıraktım çileği. İki Camekancığım vardı, onları da temizledim işte kızancıklarıma kadar. Gübre pahalı çok pahalı, kurtarmıyor. Seleler pahalı, arabalar seleleri götürüp getiriyor, öyle insanlar yapan insanlar hala var.

‘Mazotun, Gübrenin Giderlerinin Daha Pahalı Olmasından İnsanlar Para Kazanamaz Oldu’ 

Sermayecik Köyü Muhtarı Tarık Döşlü çileklerinin meşhur olduklarını, atalarından beri bu geleneği sürdüklerini ifade ederken, artan maaliyetler nedeniyle artık bu işi yapan insanların azaldığını, çilek festivallerinin olması durumunda, çilek ihtiyacını karşılamayacaklarından dolayı, artık festivallere eskisi kadar sıcak bakmadıklarını ifade etti. Sermayecik Köyü Muhtarı Tarık Döşlü, “Şu anda bu çileğin 50 senelik bir gelmişi var. 50 sene önceden atalarımız başlamış çilekçiler biz de devam ettirdik. Burada iki üç yıldır, mazotun, gübrenin giderlerinin daha pahalı olmasından insanlar para kazanamaz oldu. Yani mesela bir çilek tarlasından kazandığının üçte ikisi hemen hemen masrafa gidiyor. Anca yevmiyesi kalıyor çiftçinin, bu yüzden insanlar yavaş yavaş çekilmeye başladı köyümüzde. 

Daha öncelerden 30 40 hane yapıyordu şu anda bu senelerde bu onlu rakamlara düştü. Hane olarak yapan çiftçi sorunundan şey yevmiyeci sorunundan, giderlerin daha fazla olmasından insanlar yavaş yavaş bıraktı, çilekçiliği.

Sermayecik Çilek Köy Ekonomi Üretim Tarım

Festival Hayal Mi Oluyor?

Festivali çok meşhurdur çünkü şu anlık düşünmüyoruz, köy olarak kendimiz yapıyorduk festivali. Altınova Belediyesi yardım ediyordu ama şu anda köy olarak biz istemiyoruz. Yani pandemiden önce bıraktık. Şuanda da köy halkı olarak, sıcak bakmıyoruz. Şuanda gelecek misafire karşılayacak, çileğimiz yok, ikram edecek çileğimiz yok. Bir de köyde nüfus yaşlandı. O yüzden eken az kaldı, karşılayamıyoruz. 

‘Gençler Çiftçiliğe Sıcak Bakmıyor’

Köyün en genç çifçilerinden olan Tarık Döşlü, gençlerin tarıma bakış açısını şu şekilde aktardı, “Gençler köyde durmuyor şu anda herkes fabrikalarda; Orhangazi, Altınova bölgesi, Yalova bölgesi köyde pek duran yok. Ben de hayvancılıkla uğraşıyorum, çilek düşünmüyorum. Çilek gittikçe aynen gittikçe hobi şekline döndü. Hobi olacak. Evet, aynen bizim köyde böyle bu.”

Özel Haber: Duygu Saral
                                

Muhabir: Duygu Saral