Yalova Belediyespor bünyesinde 2005’te bisiklet kullanmaya başlayan ve pek çok ulusal yarışa da katılan 22 yaşındaki Alperen Kıvılcım ve 18 yaşındaki Murat Işım, bu tehlikeli olduğu kadar adrenalin dolu sporu Termal ve Teşvikiye dağlarında büyük bir keyifle yapıyor. 

Downhill’in ileri derece bisiklet sürüş tekniklerinin yanı sıra, bu spora uygun donanımlı bir bisiklet ve özel kask gibi koruyucu malzemeler gerektirdiğini dile getiren genç sporcu Alperen Kıvılcım, “Dağ bisikletine 2005 yılında başladım. Ama bunu yaparken aklımda sürekli downhill yapmak vardı. Son 1 yıldır da bunu yapıyorum. Termal sırtlarında, ya da Erikli Şelalesi taraflarında bu sürüşleri orman içerisinde yapıyoruz. Murat Işım adlı genç arkadaşım da son bir iki aydır bana katılıyor. Tehlikesi yüksek ama bir o kadar da zevkli bir spor, bisikletle dağ inişi. Bununla ilgili yurtdışında takımlar var. Yalova’da ise henüz yeni tanınıyor bisikletçiler arasında” diye konuştu.

7 bin TL’lik özel bisiklet kullanıyor

Downhill için özel bir bisiklet gerektiğini de kaydeden Kıvılcım, “Şimdi kullandığım bisiklet alimünyum kadrolu, özel jantlara sahip. Amortisörleri normal bisikletlerde 75 mm olmasına karşın bunda 200 mm olması gerekiyor, ayrıca havalı süspansiyonu var. Büyük bir hızla eğimi 60-70 dereceye varan yerlerden, bazen daha dik yerlerden iniyoruz. Özel kask kullanmak şart.

Hızlı inişlerde uzun mesafelerden bisikletle sıçradığımız için amortisör ve süspansiyon önemli. Benim kullandığım bisikletin maliyeti şu an için 7 bin TL. 12 bin TL’ye kadar çıkabiliyor downhill bisikletlerinin maliyeti. Bu sporun Yalova’da yaygınlaşacağına ve bizim gibi insanların çoğalacağına inanıyorum” diye konuştu. Kıvılcım ve Işım, Yalova’daki bisiklet gruplarının, PAB Yalova’nın, Yalova MTB’nin, Bisikletseverler Derneği temsilciliğinin düzenlediği etkinliklerin yanı sıra, İstanbul’dan gelen bisiklet gruplarıyla birlikte sıkça Yalova’nın çeşitli noktalarına yapılan turlara katılıyor. 
Editör: TE Bilişim