GÜNAYDIN Değerli Okurlar,

Merkezî ve yerel yönetim kadrolarının temel görevi, içinde bulundukları toplumun refah seviyesini artırmak için plân ve projeler üretmek ve bunu da toplumun içtenlikle benimseyerek uygulamalarını takip etmektir.

T.C. Anayasası Madde 5’ e göre; insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışması, devletin temel amaç ve görevleri arasındadır.

5393 sayılı Belediye Kanunu’ nun Madde 14’ e göre de, belediyeler, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Gıda bankacılığı yapmak da belediyenin görevleri arasındadır.

Bakın Tüm Süt, Et, Damızlık Sığır Yetiştiricileri (TÜSEDAD) Başkanı ne diyor: “Önümüzdeki günlerde ürünler o kadar pahalı olacak ki, insanlar alamayacak!”

Merak ediyorum, Yalova’ da toplumun geleceği düşünülerek hayvancılık ve tarım ürünleri konusunda bir plân, proje veya bir çalışma var mı?

Tarım sektörü, ülkemiz ekonomisindeki önemini günümüzde de sürdürmekte, sahip olduğumuz zengin toprak ve su kaynakları ve farklı agro- ekolojik koşullarla tarım ürünlerinde çeşitlilik yaratılmakta, böylelikle beslenme ve gıda sektörüne ham madde sağlamak açısından büyük değer taşımaktadır.

Ülkemizde tarım topraklarının korunması gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Çünkü tarım yapılabilir alanların son sınırına ulaşılmıştır ve yeniden tarıma açılacak topraklarımız da kalmamıştır.

Tarım topraklarımız bir taraftan yanlış kullanım, hatalı gübreleme vb. nedenlerle niteliğini kaybetmektedir. Diğer taraftan erozyon, topraklarımızın yaşayan bölümünü kemirmektedir.

Ayrıca daha hızlı ve daha kalıcı olarak da turizm amaçlı yerleşimler, sanayi kuruluşları, yerleşim konutları, kum- mermer- tuğla ve kireç vb. ocakları tarım topraklarını salgın bir hastalık gibi hızla tüketmektedir.

Yalova’ da da toprak verimliliği düşmekte, verimli topraklar azalmakta, doğal denge bozularak çözümsüz problemler yaratılmaktadır.

Yalova’ nın tarım toprakları biryandan kimyasal kirlenmelerle verimden düşerek üretim dışı kalırken, bir yandan da miras yoluyla parçalanarak küçülmekte, sahiplerine yeterli geliri sağlamaktan uzaklaşmaktadır.

Yalova’ da küçülen ve parçalanan araziler, il’in coğrafî konumu ve doğal güzelliklerinin de etkisiyle ve özellikle de tarım alanlarının imara açılmasıyla artan arsa talebi karşısında direnemeyerek “arsa” olmaktadır.

Tarım topraklarındaki kayıplar, 1, 2 ve 3’üncü sınıf topraklarda 4-8’ inci sınıflara göre daha çok ve hızlı olmaktadır.

Yalova’ nın hatalı kentleşmeyle başlayan şanssızlığı sanayileşme özentisi ile katlanmış, kentleşme ve sanayileşme göçten beslenen nüfus artışını hızlandırmıştır.

Artık yerleşim, tarım sanayi ve turizm alanları iç içe girmiş olup, bunların dağılımının belirlenmiş bir plân ve yönetimi yoktur.

Ziraat Mühendisi Dr. Erim Ünal’ ın tespit ve değerlendirmesine göre, Yalova tarım- sanayi, tarım- yapılaşma seçenekleri arasında yönünü bulmaya çalışan ve artık tercihini giderek tarım aleyhine koyan bir il durumuna gelmiştir.

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.

“Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır.” (ATATÜRK)