GÜNAYDIN Değerli Okurlar,
19 Temmuz 2022 günü, Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü...
19 Temmuz 1921 günü, Yalova Bağımsız Bölüğü unsurları, Samanlı Dağları’ndan inerek şehre girmişlerdi.
30 Ekim 1918’de, Mondros Ateşkesi’ nin imzalanmasından sonra, Anadolu yer yer işgal edilirken Yalova, Akköylü İbo’nun sayesinde bu işgalin dışında kalmıştı.
10 Ağustos 1920’de Sevr Antlaşması imzalandı.
Ağustos ayının sonlarında, İbo’nun tuzağa düşürülerek esir alınmasından sonra, Yalova ve civarında Yunan işgali başladı.
Bu aynı zamanda, civarda bulunan Rum ve Ermenilerle Müslüman Türklerin aralarının açılmasının da başlangıcı oldu.
Yunan Silâhlı Kuvvetleri’nin işgali bir yandan, halkın kurduğu çetelerle olaylara karışması bir yandan, bölge bir anda kan gölüne dönüştü.
Ermeni, Rum ve bazı etnik ayrımcı çetelerin amansız saldırılarına karşı, bir araya gelen köylüler, küçük küçük müfrezeler oluşturdular.
Özellikle 2’ nci İnönü Muharebesi’nden sonra, bu sefer sivil halk üzerinde Yunan askerî güçlerinin baskısı arttı.
Bu günler, aynı zamanda Kuva-yi Milliye’ nin düzenli orduya geçtiği günlerdi. Yüzbaşı Hulusi Gökdemir, Demir Bey kod adıyla, Yalova’ya Kaymakam olarak atanmış, bölgede bulunan unsurlar, giderek tek komuta altında toplanmaya başlamışlardı.
Ancak, Anadolu içlerinde işler istenildiği gibi gitmiyordu. Türk Ordusu, Eskişehir- Kütahya Muharebeleri’ nde yenilmiş, Sakarya doğusuna çekiliyordu. Marmara bölgesinde bulunan Yunan Kuvvetleri de, bu durumdan yararlanmak istediler.
Asıl amaç, Türk Silâhlı Kuvvetleri’nin savaş gücünün tamamen ortadan kaldırılmasıydı.
Yunanlılar, işte bu amaçla, Marmara Denizi güney kıyılarında ve Yalova’da bulunan kuvvetlerini münavebeyle ve kuvvet azaltarak önce Bursa bölgesine çektiler ve oradan da doğuya kaydırdılar.
Bölgede ve dağlarda bulunan millî müfrezeler, bunun üzerine teker teker boşalan yerleri ele geçirmeye başladılar.
4 Temmuz 1921’de bir millî müfreze Karamürsel’e,
19 Temmuz 1921’de de Yalova Bağımsız Bölüğü unsurları Yalova’ya girdi.
Yunan birlikleri, bir daha Yalova’ya giremedi. Anadolu içlerinde Sakarya’da uğradığı yenilgiden sonra geri çekildi. Kendine uygun bir hatta savunmaya geçti.
Büyük Taarruz, bir sene sonra başlayabildi.
Hazırlıklar ancak bitmişti.
26 Ağustos 1922’de başlayan Türk Taarruzu karşısında Yunan askeri, bu sefer büyük bir bozguna uğrayarak İzmir’e doğru kaçtı.
Yalova bölgesinde toplanan Halit Paşa komutasındaki Kocaeli Grup Komutanlığı Birlikleri, 4 Eylül 1922’de harekâta katıldılar.
Sonuçta, 18 Eylül 1922’de son Yunan askeri de Anadolu’dan çekildi.
Vatanın kurtuluşuna vücutlarını malzeme diye hibe eden aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, bu topraklarda hür ve bağımsız yaşamamız için can veren bütün kahramanları, rahmet ve şükranla anmayı bir borç bilirim.
( Konu hakkında ayrıntılı bilgi arayanlar, “Kurtuluş Savaşı’nda Yalova” ve “Bağımsız Yalova Bölüğü” isimli kitaplarımdan yararlanabilirler.)
Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.
NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!