GÜNAYDIN/ TÜNAYDIN Değerli Okurlar;

ABD’ nin karanlık tarihinden ilgi çekici sayfaları hatırlamaya kaldığımız yerden devam ediyoruz.

USA ya da ABD için esas olan, stratejik dostluklar, müttefik ilişkileri değil; kendi ülkelerinin jeopolitik ve jeostratejik çıkarlarıdır. ABD yönetim kadroları, bu amacı gerçekleştirmek için hiçbir şeyden kaçınmaz!

1957- 1968 yılları arasında CIA’da görev yapan Philipp Sagee’ye kulak verelim, diyor ki:

“CIA’da bizim için, demokrasinin beş paralık bir değeri yoktu. Yani, bir hükümet seçimle iş başına gelmiş ve bizimle de işbirliği yapacaksa, çok güzel. Ama bizimle işbirliği yapmayacaksa, o zaman bizim için demokrasinin hiçbir anlamı yoktu. Ve bugün için de bir anlamı olduğunu sanmıyorum. Demokrasinin, halkın halk tarafından ve halk için yönetim biçimi olduğu ilkesine gelince, bence aptalca bir şey.”

ABD'nin diğer ülkelerde aradığı demokrasi, insan hak ve özgürlükleri değildir.

ABD'nin (kendi ulusal çıkarlarını gerçekleştirmek için) bildiği ve uyguladığı yöntem: önce gizli, sonra açık siyasî ve ekonomik psikolojik soğuk savaş, daha sonra da açık saldırıdır.

ABD tarihindeki kara sayfaları biraz aralayalım:

 1898: Meksika'yı işgal etti, aynı yıl Küba'ya girdi.

 1921: Nikaragua'yı işgal etti. 40 yıldan fazla sürecek bir terör devrini başlattı.

 13- 15 Şubat 1945 tarihleri arasında 3 gün, Amerikan Hava Kuvvetleri ile Kraliyet Hava Kuvvetleri, Almanya’nın (Savaş dışı tutulan ve bu yüzden Sovyet ordularının önünden kaçıp gelen 300 bin kadar sivil Almanın bulunduğu) Dresden kentini bombaladı. Saldırı sona erdiğinde bombardıman sırasında fosfor bombası kullanıldığı için 28 410 binadan  (içlerinde kilise, hastane ve okul bulunan) 24 866’sı tamamen yıkıldı. Ayrıca, insan zayiatı da inanılmazdı. 25 000 den fazla ölü vardı.

Dresden bombardımanı tarihçiler ve uzmanlar tarafından “savaş suçu” kabul edilir. Çünkü saldırıda gözetilen askeri hedefler sivil hedeflerin ve insan kitlelerinin yanında dikkate alınamayacak kadar azdı. Kullanılan bomba tipleri, özellikle tahrip gücü yüksek olan yangın bombaları sivil hedefleri ve insanları imha etmeye yönelikti. Almanlardan etkili bir uçaksavar savunması görülmediği halde sivil hedefler üzerine bombardımanın sürdürülmesi katliamdan başka bir şey olamaz.

10 Mart 1945'te, Napalm bombalarıyla yüklü 275 adet B-29 uçağıyla Tokyo şehir merkezini ve sivilleri hedef alarak bombaladı. Bu olay tarihteki en acımasız ve en çok insanın öldüğü hava saldırısıdır. Tokyo’ nun  41 kilometrekaresi yok olurken, bir milyon kişi evsiz kaldı, 185 bine yaklaşan insan da hayatını kaybetti. Şehirdeki hastaneler kullanılamaz hale geldi.

ABD, 10 Mart tarihli 'Tokyo Büyük bombardımanı' ndan sonra yine Tokyo'ya hava saldırılarını sürdürdü. Aralarında büyük hasarı veren saldırı ise 25 Mayıs 1945'te gerçekleştirildi. 470 B-29 bombardıman uçağıyla o zamana kadar bombardımanın hedefi olmamış Yamanote' ye saldırdı.

 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya Atom Bombası attı. Bu saldırıda kentin büyük kısmı yıkıldı, 80 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Radyasyonun etkisi yıllarca sürdü ve sonraki yıllarda da binlerce kişi bu nedenle öldü ya da sakat kaldı.

 9 Ağustos 1945’te bu sefer Nagazaki’ye Atom Bombası attı. Bombanın etkisiyle ilk anda 39 bin kişi öldü, 25 bin kişi de yaralandı. Kentteki yapıların en az yarısı tamamen yıkıldı. Burada da radyasyonun etkisi yıllarca sürdü, doğan bebekler sakat kaldı ya da yaşayamadı.

 1950: Kore’ye saldırdı, yüz binlerce Koreliyi katletti.

 1954: Binlerce Guatemalalıyı öldürdü.

 1955: Endonezya, Laos ve Kamboçya'da çok sayıda CIA operasyonu düzenledi. CIA desteği ile gerçekleşen Kamboçya'daki darbe sonucu iktidara gelen Lon Nol ülkesini Vietnam Savaşı 'na soktu. Savaş hızla Kamboçya'yı sardı. Vietnam sınırında yoğunlaşan ABD bombardımanı, Kuzey Vietnamlıları ve Vietkong güçlerini Kamboçya'nın içlerine sürdü. 1969'dan 1975'e kadarki Amerikan bombardımanında 600 bin Kamboçyalı öldü, ülke çapında kıtlık baş gösterdi.

 1950: Küba'da 60 bin kişi, ABD destekli Batista birliklerince katledildi.

 1961: Küba'ya karşı Domuzlar Körfezi çıkarmasını örgütledi.

 07 Şubat 1965: Sonradan düzmece olduğu kanıtlanan K. Vietnam'a ait devriye botlarının ABD Savaş gemisi Maddox' a ateş açma bahanesiyle 11 yıl süren Vietnam Savaşı başladı: 1.250.000 K. Vietnam ve 60.000 ABD askeri öldü.

Bitmedi, kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun!