GÜNAYDIN Değerli Okurlar,
Başta ABD olmak üzere Batılı devletler, Rusya’ yı devirmek amacıyla Montrö’ yü değiştirmek istiyorlardı. Türkiye her seferinde buna şiddetle karşı çıktı.
ABD, NATO ve Avrupa Birliği üyeleri, Karadeniz’ e girmek için bahane ararken, Türk Deniz Kuvvetleri, Karadeniz’ de güvenliğin sahildar ülkeler tarafından kolaylıkla sağlanabileceğini göstermek üzere, 1 Mart 2004 tarihinde Karadeniz Uyumu (Blacksea Harmony) Harekâtı’ na başladı.
Artık Türk gemileri, Karadeniz’ de keşif ve karakol yapıyordu. 2006 yılında da Rusya sürece katıldı.
Batı’ nın sinsi taleplerine gem vurulurken, bütün kıyı ülkelerinin katılımıyla 2 Nisan 2011 günü, İstanbul’ da Karadeniz Ortak Deniz Kuvveti’ nin (Black Seafor) kuruluşu, ilân edildi.  
2015 yılı Aralık ayı başlarında, bir Rus askerî gemisi, üzerinde hava savunma silâhı taşıyan bir Rus askeri ile Boğazlar’ dan geçince, dönemin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Boğazlardan geçişi düzenleyen Montrö Sözleşmesi’ nin değiştirilmesinin söz konusu olabileceğini, söyledi.
Bu açıklamayla, o güne kadar Montrö dengesinin hassasiyetle korunmasından yana bir yaklaşım benimsemiş olan Türkiye, ilk kez bu kritik sözleşmenin değiştirilmesine yeşil ışık yakmış oldu.
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’ in konuyla ilgili tespiti ilgi çekicidir:
“Montrö’ nün değiştirilmesinin gündeme gelmesi akılcı ve tutarlı bir yaklaşım değildir. Montrö, Türkiye’ nin Karadeniz’ deki deniz güvenliğine yönelik en önemli enstrümandır. Biz yıllarca Türkiye Cumhuriyeti olarak Soğuk Savaş döneminde, hatta 2’nci Dünya Savaşı’ nda bile Montrö’ nün değiştirilmesine yönelik her türlü baskıya direndik. Türkiye bu büyük mirası kısa zamanda tüketecek bir devlet değildir. Bir savaş gemisinin aldığı bir önlem nedeniyle Montrö’ nün değişmesinin gündeme gelmesi akılcı ve tutarlı bir davranış değildir. Türkiye’ nin düştüğü durum açısından büyük bir trajedidir.”(Aydınlık, 2.12.2015)
Karadeniz, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile halen bir barış ve istikrar denizidir. Doğal olarak bu başarıda Türk Bahriyesi’ nin çok önemli rolü vardır. 
Emperyal güçlerin Karadeniz’ e askerî gemi çıkarma talepleri bitmemiştir ve halen devam etmektedir.
ABD’ nin Irak’ ı işgali sırasında, Türkiye’ den Samsun limanını kullanmak istediği günler unutulmamalıdır.
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, “Hedefteki Donanma” adını verdiği kitabında, son derece çarpıcı tespitte bulunmaktadır:
“ Türk Bahriyesi, Karadeniz’ e sahildar ülkeler arasında tam bir işbirliği ve eşgüdüm sağlanması ve Karadeniz’ deki bölgesel deniz güvenliğinin Avrupa- Atlantik güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olmasında çok önemli bir rol üstlenmiş; Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu’ nun (Blackseafor) oluşturulmasına öncülük etmiş; Karadeniz Uyumu Harekâtı’ nı ((Blacksea Harmony) başlatmış; Karadeniz Sınır Birlikleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları İşbirliği Forumu girişimini geliştirmiştir.”
***
Son söz olarak şunu söyleyebilirim: İstanbul Boğazı’ nı Montrö Boğazlar Sözleşmesi çerçevesinde kullanamayan emperyal güçler, değişik argümanlar ileri sürerek Karadeniz’ e donanmalarını çıkarmak isteyebilirler, dikkatli olmak gerekir.
Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.