‘Yalova Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Festivali’ 6-7 Eylül tarihlerinde ilk kez yapıldı. Ve oldukça başarılı bulduğumu en başında belirtmek isterim. Başta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanları başta olmak üzere organizasyona katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşları kutluyorum.
Öncelikle aronya hakkında bilmeyenler için kısaca bir bilgi paylaşayım. Aronya; chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde “süper meyve” olarak adlandırılmaktadır.
Aronya, bilinen diğer meyvelerden daha fazla antioksidan içermesinin yanında C vitamini, PP, B, E vitamini ve yüksek miktarda antosiyanin de içermektedir. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve yüksek oranda lif içeren aronya meyvesinin belirli hastalıkların tedavisinde öne çıktığı bilinmektedir.
Aronya, ilimizde yoğun olarak üretildiği ve Yalova ile özdeşleştiği için "Yalova Aronyası" adı ile Türk Patent ve Marka Kurumu'nca 24 Haziran 2021’de coğrafi işaretle tescillendi. Bu konuda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yoğun bir çaba harcadığını yakından biliyorum. Aronya, karanfil gibi, orkide gibi Yalova ile özdeşlen bir ürün oldu.
6-7 Eylül’de yapılan festivale gelecek olursak. Son yıllarda bu tarz festivaller oldukça revaçta. En önemlilerinden bir tanesi de Alaçatı ot festivali. Ülkemizin dört bir yanından insanlar Alaçatı’ya festival için gidiyor. Aronya Festivali’de neden aynı olmasın. Yalova’nın coğrafi konumu, tesis yapısı bakımından günübirlik turizme oldukça yatkın bir il.
Bu yıl ilk adım atıldı. Aronya’nın tanıtımını daha fazla yaparak bilinirliğini daha da arttırmalıyız. Böylelikle daha çok kişinin ilgisini ve dikkatini çekecektir. Bu konuda teşvikler verilerek Sermayecik’teki çilek, Şenköy’deki kızılcık üretimi gibi üretimi sağlamalıyız.
Bizim hedeflerimizden bir tanesi Paşakent Mahallemizi festivaller bölgesi haline getirmekti. Bu sayede yılın 12 ayı farklı etkinliklerin yapıldığı bir yer haline getirmekti kentimizi. Aronya belki bunun ilk adımı olabilir. STK’lar işbirliği yapılarak festival çeşitleri arttırılabilir. Mesela motofest, karavanfest, müzikfest ya da yamaç paraşütü festivali gibi örnekleri çoğaltabiliriz.
Yeter ki Yalova’nın avantajlarını kullanmasını bilelim…