Ağız ve Diş Sağlığı köşemizin bugünkü bölümünü, linkte yer aklan videoya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Çocuklarda dişler ayrık olmaya başlıyor zamanla. Damakta bir yapılanma var ve o dişlerin ayrık çıkmasına neden oluyor. Onun tam adı nedir, o konudan da bahsedebilir misiniz?

O şöyle bir şey, daimi dişler ve süt dişleri dizilim olarak bakıldığı zaman aynı, kişi için söylüyorum. Süt dişleri her zaman biraz daha ayrıktır. Bu normal bir şey ama ön 2 dişin çok fazla ayrık olması, özellikle de daimi dişler sürmeye başladıktan sonra daha çok belirgin oluyor. Süt dişlerinde bu o kadar fark edilmiyor. Dudağı üstteki damağa bağlayan bir kas var.  O kasın çok uzun olması ya da aşağıdan bağlı olması bu dişlerin ayrık olmasına sebep olabiliyor. Onu bir kontrol ettirmek lazım, eğer öyle bir şey varsa.

Bu ilerleyen dönemlerde neye neden olur?

Klinik Psikolog İmge Emine Koçak; Psikoloji Biliminin Kökeni Yunan Felsefesine Dayanıyor Klinik Psikolog İmge Emine Koçak; Psikoloji Biliminin Kökeni Yunan Felsefesine Dayanıyor

Herhangi bir sıkıntı yaratacak hastalık gibi bir şey değil. Sadece biraz daha estetik bir görüntü açısından sıkıntı yaratır onun dışında sağlık açısından herhangi bir sıkıntısı yok.

Dişlerin birbirinden ayrık olması mı daha avantajlı yoksa dişlerin sıralı ve inci gibi olması mı?

Eğer temizliği tam olarak iyi sağlanabiliyorsa, ikisi de aslında yapısal bir şey ve biraz da kişinin estetik beklentisine ve bakış açısına bağlı. Bazıları ayrık diş seviyor gerçekten. Bazısı da yok diyor. İnci gibi olsun dişleri istiyor. Temizliği tam olarak yapılıyorsa eğer, ayrık dişlerin çünkü bunlarda ip yeterli olmaz, fırça yeterli olmaz. Arayüz fırçası dediğimiz fırçalar var. Onlarla temizliği iyi sağlanabilirse eğer, sıkıntı olmaz.

Damaktaki kasın uzun ya da kısa olması çene yapısını ergenlik döneminde etkiliyor mu peki?

Hayır. Kendi dudağınızı da kaldırdığınızda görürsünüz. İç tarafla bağlantılı ama sadece ayrık dişlerde bağlantı çok daha net görünüyor. Yoksa çok büyük bir sıkıntı değil.

Küçük yaşlardaki çocuklarda nasıl müdahale ediyorsunuz oraya?

Cerrahi müdahaleler ile oluyor. Benim kız kardeşim yaptırdı. 15 dakika sürdü ki o lazerle yaptırdı. Lazerle kesi atıldı. Bazen de normal, bistüri dediğimiz cerrahi şeylerle kesiliyor.

Erken çürümenin farkında vardığınızda kaç yaşında ameliyat yaptırmak gerekiyor?

Aslında şart bir şey değil size öyle söylemişler ama eğer, ayrık olmasını istemiyorsanız ya da tel tedavisi yapan doktor, ortodondist bunu istemiyorsa aşırı şart olan bir şey de değil yani. Zaten ortodonti tedavisi tüm süt dişleri döküldükten sonra yapılır.

İlerleyen dönemlerde peki ortodonti tedavisi mi gerekecekti kesik atılsa bile?

Hayır. Siz eğer rahatsız oluyorsanız o ayrıklıktan, o zaman gerekir. Onları birleştirmek için bir güç ve kuvvet gerektirdiğinden. Yoksa, kesinlikle onu yaptırmadınız diye tel tedavisi yaptırmak zorunda da değilsiniz.

Küçük çocuklarda en çok karşılaştığınız sağlık sorunu ne?

Evet ama ben seviyorum onlara bakmayı. Çünkü burada çok zorlanıyorum. Ne belim kalıyor, ne boynum kalıyor, ne kolum kalıyor. Kasılı kalıyorum ama ondan sonra bazı hastalarım oluyor ki, çok teşekkür ediyorum diyip de kocaman sarılan. Onları da öyle gördükten sonra geçiyor hepsi. Ben seviyorum o yüzden çocuklara bakmayı. İkna etmesi zor. Bir tane çocuk hasta bakana kadar iki tane yetişkin hasta çok rahat bakarsınız ama onların da ağrıları var.

Kameraman/Duygu SARAL

Konuşmacı/Begüm İÇEN

Editör: Rümeysa Şahin