Diş beyazlatma nasıl gerçekleşiyor? Bize süreci anlatır mısınız?

Klinik Psikolog İmge Emine Koçak; Psikoloji Biliminin Kökeni Yunan Felsefesine Dayanıyor Klinik Psikolog İmge Emine Koçak; Psikoloji Biliminin Kökeni Yunan Felsefesine Dayanıyor

Diş beyazlatma öncelikle 20’li yaşlardaki diş rengimizin, her gelen diyor ki benim önceden dişlerim böyle değildi zamanla böyle oldu. Diş rengi böyle değildi, diş yapım böyle değildi. İnsanlar geçmişteki dişlerini arıyor. Tabii zamanla alışkanlıklarımız, yediğimiz içtiğimiz asitli içecekler, tütünler, dişi renklendiren içecekler, dişlerin yapısındaki bozukluklar dişlerin formunu bozuyor. Bununla beraber dişin yapısındaki renklenmelere sebep oluyor. İki çeşit renklenme var. Biri dış renklenme, biri iç renklenme. Dış renklenmeyi biz burada diş fırçalama ile ya da normal diş temizliği ile çıkarabiliyoruz. Ama iç renklenmede dişin yapısındaki o kimyasal bağlanmalardan kaynaklı dişin içerisinde oluşan bir renklenmeye sebep oluyor. Sudaki flor, yine dişin yapısındaki renklenmeye sebep oluyor onu da es geçmeyelim. Flor, aslında dişlere faydalı bir şey. Fakat, fazla olduğu zaman dişin yapısında florosis denilen değişik renklenmelere sebep oluyor. Ben bu kısmı sevmiyorum. Biz bu kısmı sevmiyoruz.

Bazen beyazlatma yetmiyor, beyazlatma ile beraber kompozit lamineler, seramikler işin içine giriyor dişin şeklini düzenlememiz gerekiyor. Diş taşı temizliği ve polisajlarla geçirdiğimiz şeyler, iç renklenme ise tamamen kullandığımız bazı kimyasallar, genelde içinde hidrojen peroksit içeren kimyasallarımız var. Bunlarla dişin içyapısını, rengini birkaç ton açmaya çalışıyoruz. Hidrojen peroksitin içerisindeki oksijen salınımı ile beraber dişin minesinde var olan az önce bahsettiğim sudaki flor, tütün, içecekler asitli içecekler ya da dişin yapısındaki sebep olan kimyasal reaksiyonla ortaya çıkan renklerin hidrojen peroksitteki oksijen şeffaflaştırıyor. Böylelikle dişler daha beyaz görünüyor.

Fakat bu çok uzun vadeli olmuyor. Bazen 6 ay, bazı kişilerde iyi bakıyorlarsa eğer dişler 2 yıla kadar dişler hala beyaz kalabiliyor ama öyle çok uzun ömürlü değil. 6 aydan sonra bazen ilk seanstaki gibi olmasa da bir kontrol seansı şeklinde yapıp daha ömrünü uzatabiliyoruz. Fakat 6 ay dişlerin beyazlamasına yardımcı oluyor.

Peki diş beyazlatma dişe zarar veriyor mu?

Bizim uyguladığımız diş beyazlatmada hem office-bleaching hem de home-bleaching dediğimiz 2 farklı teknikle yapıyoruz biz bunu. Fakat artık günümüzde internet vasıtası ile ulaşımlar kolaylaştı. Bu aslında çok doğru değil, sebebi de şu çünkü bu tamamıyla hekim kontrolünde olması gereken bir şey. Özellikle mine çatlağı, mine kırığı, çürük ya da dişinde hassasiyet olanlarda üzerinde biz de bu hidrojen peroksit içeren, gerçekten ağır dişe ve diş etine dozajı kesinlikle fazla olmaması gereken bir şey hidrojen peroksit. Kaldı ki Avrupa Birliği ülkelerinde 1000/1’i geçen hidrojen peroksit içeren malzemelerin satımı kesinlikle yasak. Sadece diş hekimlerine verilebiliyor. Bizde de yasak ama artık internet vasıtası ile herkes bir şekilde ulaşabiliyor. Bu hidrojen peroksit ciddi derecede hassasiyete sebep oluyor. Bununla beraber bazen diş kaybına kadar gidebiliyor. Kesinlikle bir hekim kontrolünde ve bilinçli bir şekilde yapılması gerekiyor.

Kameraman/Duygu SARAL

Editör: Rümeysa Şahin