Dolmuş İşletmeleri İçin Hasılat Esaslı Vergilendirme Usulünde KDV Oranı %1,5 Olarak Belirlendi.

775 sayılı CK ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 38’inci maddesinde yer alan hasılat esaslı vergilendirme kapsamında sektör ve vergi oranı konusunda düzenleme yapılmış ve daha önce bu konuda belirleme yapan 718 sayılı CK ek Karara 2’nci fıkra eklenmiştir.

Buna göre şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve bu faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden dolmuş işletmelerinin (belediyeler ile doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin %51 veya daha fazlası belediyelere ait şirketler hariç), münhasıran il sınırları içinde yapmış oldukları toplu taşıma faaliyetlerine ilişkin 3065 sayılı Kanunun 38 inci maddesinde yer alan  hasılat  esaslı  vergilendirme  usulüne  göre  hasılatlarına  uygulayacakları  vergi  oranı  %1,5  olarak belirlenmiştir.

6775 sayılı CK ile değişik 718 CK’nın birinci ve ikinci fıkralarında yer alan bu faaliyetlerin birlikte yapılması hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirmeye engel teşkil etmeyecektir; ancak bu faaliyetlerin yanında kapsama girmeyen başka faaliyetleri de bulunan mükellefler bu uygulamadan faydalanamayacaklardır.

Düzenleme 1 Şubat 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Anonim Şirketlerde Genel Kurul

Anonim şirketlerde genel kurulun çeşitli görev ve devredilemez yetkileri Türk Ticaret Kanunu’nda açıklanmıştır. Bu yetkilerden bazıları şunlardır.

  • Esas sözleşmenin değiştirilmesi
  • Şirket yönetim kuruluna ilişkin seçim, görevden alma gibi çeşitli işlemler
  • Şirket denetimini gerçekleştirecek denetçinin seçimi
  • Şirket için önemli sayılabilecek bir şirket varlığının satılması
  • Anonim şirketin feshi

Anonim Şirket Genel Kurul Toplantıları

Türk Ticaret Kanunu’na göre şirketlerin genel kurul toplantıları olağan ve olağanüstü olmak üzere iki türlüdür. Genel kurul toplantıları şirket merkezinin bulunduğu yerde yapılır. Aksi bir durum şirket esas sözleşmesi ile belirlenebilir.

Olağan Genel Kurul Toplantısı

Anonim şirketin faaliyet döneminin sona ermesinin ardından 3 aylık süre içinde yapılan toplantılar olağan genel kurul toplantısıdır. Bu toplantıların her yıl faaliyet dönemi sonunda belirlenen süre içinde yapılması zorunludur.

Her yıl yapılan bu genel kurul toplantılarının içeriği, şirket organlarının seçimi, şirket kazancının pay sahiplerine dağıtılması, şirket hesaplarının doğrulanması şeklindedir. Bu toplantılar düzenli olarak her yıl yapılması zorunlu olması sebebiyle olağan toplantı şeklinde adlandırılır.

Her yıl yapılan bu toplantı ile o faaliyet dönemine ilişkin şirketin her türlü işlem ve hesapları müzakere edilerek doğrulanmış olur. Tüm bu işlem ve hesaplarla ilgili kararlar alınır.

Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı

Anonim şirketlerde olağanüstü genel kurul toplantısı, şirketin olağan zamanlar hariç olmak üzere toplanmasının gerektiği hallerde söz konusu olur. Şirket gündeminin toplantı yapılmasını gerektirdiği her zaman olağanüstü genel kurul toplantısı yapılabilir. Toplantı belirli bir neden dolayısıyla yapıldığı için toplantının gündemini de bu sebep oluşturur.

Genel kurulu olağan ve olağanüstü toplantıya çağırmak kural olarak yönetim kurulunun yetkisi ve görevidir. Olağanüstü toplantılarda yönetim kurulu haricinde, denetçilere ve şirketteki azlığa da genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi tanınmıştır.

Genel Kurul Toplantısının Yapılması

Genel kurul toplantısının yapılması için kural olarak bir çağrı yapılır. Bu çağrı şirketin internet sitesinde ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesind’de ilan edilir. Çağrının toplantıdan iki hafta önce yapılması zorunludur. Tüm pay sahiplerinin onayı halinde çağrı yapılmadan genel kurul toplantısı yapılması mümkündür.

Genel kurul toplantısına anonim şirket yönetim kurulunun hazırladığı hazır bulunanlar listesinde kayıtlı olanlar katılır. Genel kurulda toplantı nisabı sermayenin en az dörtte birini karşılayan pay sahipleridir. Daha ağır bir nisap kanunda kararlaştırılmış olabilir veya esas sözleşme ile kararlaştırılabilir. Toplantıda karar verilmesi için hazır bulunanların çoğunluğunun olumlu oyu aranır.

Toplantı devam ederken işleyişe ilişkin her detay bir tutanağa kaydedilir. Bu tutanak toplantı başkanı ve Bakanlığın temsilcisi tarafından imzalanmadıkça geçerli olmaz.

Anonim şirket genel kurul toplantısında gerekli nisap kurallarına uyarak alınan kararlar toplantıda hazır bulunmayanlar veya kararın alınmasında olumsuz oy kullananlar da dahil olmak üzere tüm pay sahipleri hakkında geçerli olur.

E-Beyanname: BA-BS Bildirimlerinde Yeni Uygulama

396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 543 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereği, bildirim verme yükümlülüğü bulunan ancak tüm alış ve/veya satışları belirtilen haddin altında kalan veya elektronik belge olarak düzenlenen belgelerden oluşan mükelleflerin, 2023/Ocak döneminden itibaren Form Ba ve Form Bs bildirimlerini vermelerine gerek bulunmamaktadır.