Sevgili Okurlarım, bugün ki yazımda Allah (c.c) biz kullarına (Maide, süresi ayet 88’de) mealen şöyle buyurmaktadır, “Allah’ın size verdiği helal ve temiz rızıklardan yiyin ve iman etmiş olduğunuz Allah’ın yasaklarından sakının.”

Sevgili okurlarım, din hizmetleri karşılığında maaş alınabilir mi? Maaşlı görevlilerin arkasında namaz kılınabilir mi?

İslam dininde ilke olarak ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir. Çünkü ibadetler Allah için yapılır. İslam’ın ilk dönemlerinde durumu uygun olan herkes namaz kıldırabiliyordu. İslam dininde kültür düzeyinin farklılaşması, farklı işlerle meşguliyetin artması ve zamanla namaz kıldırmaya ehil kimselerin azalması gibi sebeplerle mescitlerde sürekli bulunacak görevlilere ihtiyaç duyuldu. Namaz kıldırmak üzere görevlendirilen kimselere de geçimlerini sağlamaları için maaş ödenmeye başlandı. Nitekim İslam alimleri, imamet, müezzinlik dini öğretme gibi işler karşılığında ücret veya maaş almayı, bu görevlerin sahipsiz kalmaması gerekçesiyle caiz görmüşledir. (Kaynak İbn Nuceym, El-Bahr (Ali et-Türi’nin Tekmilesi), VIII 33; İbn Abidin, Reddü’l- Muhtar, 11,60,302).

Günümüzde İmam Hatip ve müezzinlerin, başka bir iş yapmadıkları için maaş almaktadırlar, cami görevlileri, vaaz irşad ve kuran öğreticiliği gibi din hizmetlerinin yanında caminin temizliği, bakımı, korunması gibi pek çok hizmet sunmaktadırlar. Buna göre, günümüzde din görevlilerinin maaş alması helal olduğu gibi kıldırdıkları namazlarda geçerlidir. Gazetemize katılan yeni arkadaşlarımıza da hayırlı olsun diliyorum. Amin.