Bakanlar Kurulunca Hakkında Yardım Kararı Alınan Doğal Afetler İçin Yapılan Ayni Ve Nakdi Yardımların (AFAD, KIZILAY ve Diğer İzinli Kurumlar) Tamamı Gelir Ve Kurumlar Vergisi Matrahından İndirilebilmektedir.

Yurdun herhangi bir yerinde meydana gelen ve Bakanlar Kurulunca hakkında yardım kararı alınan doğal afetler (deprem, sel, don, yangın vb..) kapsamında Başbakanlık aracılığı ile yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilmektedir.

Yapılan bağış veya yardımın indirim konusu yapılabilmesi için;

1- Meydana gelen doğal afet veya afetler hakkında Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınması gerekmektedir.

2- Ayni veya nakdi bağışın Başbakanlık tarafından açılan hesaplar nezdinde yapılarak, bağışın yapıldığı birimden makbuz alınması gerekmektedir.

3– Bakanlar Kurulunca hakkında yardım kararı alınan ve Başbakanlık tarafından ilgili afete yardım amacı ile açılan banka hesaplarına nakden yapılan bağışlar karşılığında alınan banka dekontları da makbuz hükmündedir.

Bakanlar Kurulunca hakkında yardım kararı alınan doğal afetler için yapılan bağışların indirimine ilişkin yasal düzenlemeler, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesi 1 fıkra, 10. bendi ve 5520 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 10. maddesi 1/e bendi ile yapılmıştır.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda;

“Madde 89- Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir:

Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz mukabili yapılan aynî veya nakdî bağışların tamamı.”

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda;

“MADDE 10- (1) Kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla aşağıdaki indirimler yapılır:

e) Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığı ile makbuz karşılığı yapılan aynî ve nakdî bağışların tamamı.”