GÜNAYDIN/ TÜNAYDIN Değerli Okurlar,

Çeşitli zamanlarda aldığım notlara ve bazı fotoğraflara bakıyorum.

Yeni Zelanda'da Başbakan Jacinda Ardern, bir tatil günü yemek için gittiği kafeye sosyal mesafe kuralları gereği kapasitenin dolu olması nedeniyle alınmadı. Haftalarca süren sokağa çıkma kısıtlamalarının ardından salgının yayılma hızı azaltılmış ve Başbakan Ardern Yeni Zelanda'nın koronavirüsü yendiğini ilân ederek kademeli normalleşme plânını devreye sokmaya başlamıştı. Ancak işletmelerden müşteriler arasında en az bir metrelik mesafenin korunması isteniyor ve işletme sandalye kapasitelerinin de bu kurala göre ayarlanması şartı aranıyor. ( bbc.com/haber/ 16/05/2020)

***

TIR’ da şoförün yanındaki koltuğa oturan ve kendisine bakanlara gülümseyerek el sallayan bir kadının resmi… Resmin altındaki yazı: Finlandiya'nın en genç başbakanı 34 yaşındaki Sanna Marin’i işteki ilk gününe koruma ordusu değil, TIR kullanan eşi Albert Marin bıraktı. (twitter.com/ 15/12/ 2019)

***

Hırvatistan’da Cumhurbaşkanlığına veya Başbakanlığa tahsis edilmiş özel bir uçak bulunmuyor. Devletin sahip olduğu Bombardier marka Challenger tipi 1997 model resmi uçak bu kurumlardan birine bağlı değil ve genel olarak devlet erkânının hizmetinde… Hırvatistan devletinin sahip olduğu bu tek uçağın bakımı ve kullanımının organizasyonu için bir “Resmi Uçak Kullanım Müdürlüğü” dahi kurulmuş. Bunun vergisini ödeyen Hırvat vatandaşlar, bu uçağın kimin tarafından ve ne kadar kullanıldığını, ayrıca bu birimin geçmiş yıllardaki bütçesine kolaylıkla ulaşabiliyorlar. ( teyit. org/ 29/11/2018)

***

Bir fotoğraf… Bir kadın, evine gitmek için tren bekliyor ve elinde de bir sandviç… Bu kadının adı Ylva Johansson. İşine gitmiş, çalışmış, evine gidiyor, her kadın gibi… Fotoğraf, Ylva Johansson’ un doğrulanmış ınstagram hesabından 6 Kasım 2018 tarihinde yayımlanmış.

Ylva Johansson, 2014- 2019 yılları arasında İsveç Çalışma Bakanı olarak görev yapmış, 2019 yılından beri Avrupa Birliği Komisyonu’ nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi olarak görev yapıyor.

Paylaştığı mesajdan Johansson’un Kronoberg bölgesindeki İsveç Sosyal Demokrat Partisi Kadın Kulübü’nün (S-kvinnor) düzenlediği bir toplantıdan dönüş yolunda elinde akşam yemeğiyle Alvesta İstasyonu’nda olduğu anlaşılıyor.

***

Ayakta durup süpermarkette sırasını bekleyen 72 yaşındaki kişi, Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Souza…

***

Finlandiya’ da bir kitap fuarına gelen ve salonda yer bulamadığı için merdivenlere çöküp oturan kişi, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Nihista…

***

Bahçede son derece mütevazı tertiplenmiş basit bir piknik masasında karşılıklı birer çift yemek yiyorlar. Resmin alt yazısı şöyle: Kanada Başbakanı ülkesini ziyarete gelen Belçika Başbakanı onuruna öğle yemeği veriyor.

***

Hollanda yönetiminde 2010 yılından beri yer alan Başbakanı Mark Rutte'nin, Kraliyet Sarayındaki görüşmeye bisikletle gitmesi sosyal medyada beğeni topladı. Rutte, sarayın önünde bisikletini zincirlerken görüntülendi. Mark Rutte’ nin, ofisine ve görüşmelere giderken sık sık bisiklet kullandığı biliniyor. ( http://haberler.com/  )

***

Hollanda Başbakanı Mark Rutte gibi Avusturya Başbakanı Tony Abbott, İtalya Başbakanı Matteo Renzi de, ofislerine bisikletle gidiyorlar.

Belçika Kraliyet Ailesi mensuplarından Kral Philippe ile Kraliçe Mathilde’ yi her an bisikletle görmek mümkün.

***

Meksika’da yeni Devlet Başkanı seçilen Andres Manuel Lopez Obrador, bir tarifeli uçakta üç saat beklemesine rağmen yine de başkanlık uçağını satmakta kararlı olduğunu söyledi. Oaxaca’dan Mexico City’ye giden Obrador’ın uçağı, aşırı yağışlar nedeniyle üç saat geç kalktı. Solcu lider, uçakta yaptığı açıklamada, “Başkanlık uçağına binmeyeceğim. Bu kadar yoksulluğun olduğu bir ülkede lüks bir uçağa binmekten utanırım” dedi. ( Sözcü, 21/09/2018)

***

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, geçen Temmuz ayında ABD ve Finlandiya’ ya resmî ziyaretlerde bulundu. Hükümet uçağıyla yapılan gezilere Kristersson’ un eşi Birigitta Kristersson da eşlik etti. Başbakanın eşinin masraflarını kendisi ödemeden devletin uçağıyla seyahat etmesi ülkede skandala yol açtı. İsveç yasalarına göre başbakanın eşi, resmî görevi olmaksızın devlet uçağıyla seyahat ediyorsa, seyahat masraflarını başbakan ödemek zorunda. Ödeme, normal uçuşa denk gelecek şekilde fiyatlandırılıyor. Ayrıca kurallara göre, başbakanın eşinin otel masraflarının yüzde 25’ ini de kendi cebinden ödemesi gerekiyor. Haberin duyulması üzerine Başbakan Ulf Kristersonn’ un maaşından kesinti yapıldı. (Sözcü, 21/02/2024)

İlgimi çeken haberleri ve fotoğraf alt yazılarını hiçbir yorum yapmadan paylaştım.

Takdir ve yorum siz değerli okurlarındır.

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun!