Merhaba saygıdeğer okurlarım;

Bu hafta sizlere memleketimizin gelmiş geçmiş kolay kolay unutulmayacak kanun üstadı Halil Karaduman’dan bahsetmek istiyorum. Urfa’da doğup, 1 yaşından sonra liseyi bitirene kadar Gaziantep’te büyüyen üstadımız daha sonra ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etmişlerdir. Kendisi gibi kanun üstadı babasından küçük yaşlarda ders almaya başlayan Halil Karaduman, İTÜ Devlet Konservatuarı temel bilgiler bölümüne yazılarak birincilikle bitirmiştir.

Plak ve kaset dünyasında yönetmen, bestekar ve kanun refakati olarak yerini alan üstat Karaduman, Türkiye’deki meşhur assolistlere gerek plak, gerek sahne çalışmaları yanında Amerika’da 1, Yunanistan’da ise 2 tane enstrümental CD’si bulunmaktadır.

Çok eski yıllarda 1977 sanırım, Yalova Donanma Gazinosunda tertip edilen bir baloya benimde sahne almam teklifi sonrası mümkün mertebe birlikte çalıştığım müzisyenler grubumu Yalova’ya çağırdım. Kendi yöremde görüntü ve icra açısından en ufak bir hataya meydan vermemek adına, şimdi meşhur olan assolistlerimizden birisinin babası olan maestro kemaniye, balonun ciddiyetini defalarca anlatmama rağmen çaldığı enstrümanın boyu kadar çocuk yaşta kanuni getirince çileden çıktım.

Bütün saz heyetinin çocuk yaştaki kanuniye methiyeler dizmeleri beni bir türlü sakinleştiremedi. Provada ufacık elleri ile boyundan büyük sazına hakim olup beni de mahcup edercesine çalması beni ve salon hazırlığı yapan tüm personeli şaşkına çevirdi.

Geceye gelince, saz heyeti yerlerini alırken bazı konuklar tarafından homurdanmalarını da hiçe sayarak programa başladık. 3 parça okuduktan sonra kanunimizi teferruatlı takdimim sonrası Uşşak makamında bir taksim geçmesi için rica ettim.

Çocuk yaştaki kanunimiz sazının tellerine vurdukça, homurdanmaların yerini olağanüstü bir sessizlik alarak herkesin ayağa kalkarak dakikalarca alkışlamasını hala unutamam. Program sonrası tebrik yoğunluğuna uğraması da görülmeye değerdi.

Peki kimdi bu boyundan büyük enstrümanı değme üstatlardan da daha iyi kullanabilen yetenek, tabi ki Halil Karaduman.

Elim bir trafik kazası sonrası sahnelere veda etmem kendisi ve ailesi ile birlikte baş başa dostlarla meşk etmemize mani olmadı. Zaman zaman kaplıcalarımıza tatile gelip birlikte olduk.

20 küsür sene sonra tekrar sahnelere dönmeme vesile olan Halil Karaduman ve kıymetli sazendeleri ile birlikte birçok konser verdik. Almanya konseri dönüşünde hakkın rahmetine kavuşunca dünyanın her köşesinden hayranları, yakınları, ailesi, biz dahil şoke olduk. Genç yaşta hayatını kaybeden bu değerli bestekar ve kanun üstadının ölümüne inanamadık.

Daha sonraları rahmetli ağabeyi gibi kanun üstadı Müslüm Karaduman ile manevi mirası gerçeği adı altında sahne çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halil Karaduman’ın hem fiziki hem de gönül zenginliği tıpa tıp benzeyen Müslüm Karaduman’ın ömrü bol, sağlıklı upuzun günlerde aramızda olmasını dilerken, rahmetle andığımız üstat Halil Karaduman’ın da cennet bahçelerinde güller arasında olmasını canı gönülden dilerim.

Saygılarımla.