Gazetemize özel açıklamalarda bulunan İYİ Parti Yalova Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Tokay, seçimi kazanmaları halinde Yalova’nın sorunlarını çözüme kavuşturacaklarını ve Yalova’yı iyi belediyecilikte tanıştıracaklarını anlattı.

“İYİ Parti, hep fedakârlık yapanların partisidir” 

Adaylığı düşünmediğini ve Meral Akşener görevlendirmesiyle aday olduğunu belirten Halil İbrahim Tokay konuşmasına şöyle devam etti: “Kafamda belediye başkan adaylığı yoktu. Ben Merkez İlçe Başkanlığı görevimi devrederken de bir açıklama yapmıştım. Yalova belediye başkanlığına yakışacak kişinin bazı kriterleri sağlaması gerektiğini, bazı profili oturması gerektiğini söylemiştim. Şimdi gelişen siyasi atmosferde bütün partilerin adayları çıktı. Hepsi çok kıymetli, çok değerli insanlardır. Buradan hepsine de başarılar diliyorum. Ancak ben hala Yalova halkının sahiplendiği bir aday olmadığını gördüm. Türkiye iki kutuplu bir siyasete evrildi. Maalesef bu iki kutuplu siyasetin içerisinde bizde millet ittifakı bloğu olarak bulunmuş durumdaydık. Ancak şunu arzuluyorduk biz, 2019’da ki belediye seçimlerinde diyorduk ki İstanbul'u, Ankara'yı alan Türkiye'yi alır. İstanbul'u ve Ankara'ya aldık ancak Türkiye'yi alamadık. Demek ki bu tez doğru, bir tez değilmiş. Genel başkanımızda bir irade ortaya koymuştu. Meral Hanım bize her zaman der ki partim mi? Türkiye'ye mi? diye arada kalırsanız hiç düşünmeden Türkiye’yi seçeceksiniz demişti. İYİ Parti, hep fedakârlık yapanların partisidir.

Biz 2019 yılındaki yerel seçimlerde hiçbir il belediyesi kazanmadık, hiçbir büyükşehir belediyesi kazanmadık, sadece 17 tane ilçe ve belde belediyesiyle o seçimleri kapattık. Ancak mutluyduk, umutluyduk çünkü büyük şehirleri ve İstanbul'u Cumhur İttifakı kanadından almıştık. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da sözlerinden bir tanesiydi. İstanbul'u alan Türkiye'yi alır. Maalesef bazı abiler ateşten gömleği giymekten çekindiler. Biz de bu süreci değerlendirdik, tarttık. İlçe başkanı olarak görev yapıyordum. Bu görevim süresinde de tabii mahalle, köy, esnaf ziyaretleri ve vatandaşlarımızla buluşmalarımız oluyordu. Elimizi uzatıyorduk bize diyorlardı ki biz teröristin elini sıkmayız. Bizim gibi bir adamdan terörist çıkar mı? Mümkün değil. Bizim kurmadığımız ilişkilerden dolayı, bazı partilerin kurduğu ilişkilerden ötürü bizde dayak yemek zorunda kaldık. Kendimizi anlatamadık vatandaşa. Bizim böyle bir durumumuz yok, biz Türkiye'nin sigortasıyız. Bizim olduğumuz yerde hiçbir terör örgütünün faaliyet alanı açılmaz. Hatta yerin dibine sokulur. Bunu anlatmaya çalışırken tabii vaatlerimizi çok anlatamadık insanlara ve seçim birden bir furya geldi geçti. Deprem yaşadık, onun da bunda etkisi oldu. Siyaset konuşmadığımız bir atmosfer oluştu.”

Yalovalılar Tatilin Keyfini Çıkarıyor Yalovalılar Tatilin Keyfini Çıkarıyor

“Bu görevi en iyi şekilde yapmaya çalışacağız”

Türkiye’de iki kutuplu siyasetin yaşandığını ve kaybedenin hep vatandaş olduğunun altını çizen Tokay, “Nitekim daha sonra yeni bir süreç gelişti. Cumhurbaşkanı olmaya namzet gördükleri Sayın Kılıçdaroğlu'nu genel başkan olmaya namzet görmediler. Bu iki kutuplu siyaseti de hala devam ettirmek istiyorlar. Bu iki kutuplu siyasette seçimi kim kazanırsa kazansın, kaybedenin vatandaş olduğunu gördük. Bir sene geçmemesine rağmen henüz genel seçimin üzerinden, dolar 18 liradan 32 liralarda işte mazot, 20 liralardan 43 liralarda, altın uçmuş, sebze meyve fiyatları uçmuş, süt fiyatları uçmuş, kiralar uçmuş ama tabi maaşlar artsa bile enflasyona hala yenilir durumda. Millet kaybediyor, vatandaş kaybediyor, bizim bu iki kutuplu siyaseti kırıp Türk milleti için üçüncü bir yol açmamız lazım. Bunun için de tabii gözü kara cesur gençler lazım. Genel başkan da bizi görevlendirdi. Bu işi yapabileceğimize inandı. Yalova belediye başkan adaylığını bizlere tevdi etti. Bizler de bu görevi en iyi şekilde yapmaya çalışacağız” dedi. 

“Benim neznim de siyasette başarı, seçimi kazanmaktır”

CHP ve Ak Parti’nin seçim bütçesinin milyonlarca liraya dayandığını bu paraların çöpe gideceğini söyleyen Halil İbrahim Tokay vicdanının sızladığını belirterek “Bir seçimle gelmemiş, ilk defa seçime girecek bir Belediye Başkanı var. Kendisi de şu anda mevcut aday. Bir de Cumhuriyet Halk partisine bakalım. Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı da kıymetli bir insandır. Ancak siyasi değerlendirme yapmak zorundayım. Sayın aday daha önce iki kez partisine aday adayı olmuştu. Partisi kendisini Yalova belediye başkan adayı olarak göstermedi, göstermemesinin sebeplerinden biri de herhalde iyi yöneteceğine inanmamasıydı. Çünkü sadece bir kere değil, iki kere tekrarlanan bir durum. Daha sonra iki kere kendisi milletvekili adayı oldu. Yalova halkı da kendisini milletvekili olarak meclise göndermedi. Demek ki Yalova halkı da iki kere iyi bir milletvekili yapamayacağını düşündü. Kendisi bir dönemde il başkanlığı yaptı. Bu süreçte herhalde yanılmıyorsam üç sene kadar falan sürdü. O sürecin içerisinde de belediyede bir yolsuzluk operasyonu, bir dava süreci baş gösterdi. Bu süreçte de kendisi kamuoyunu yeteri kadar bilgilendiremedi. Yalova Belediyesi’ne bence Yalova halkı içinde bu böyle yeteri  kadar sahip çıkamadı. 2018 yılında bir milletvekili seçimi yaşadık. Orada Cumhuriyet Halk Partisi bir milletvekili adayı gösterdi. Cumhuriyet Halk partililerde orada bir tercih kullandılar ve Cumhuriyet Halk partisi'nden bir milletvekilini Türkiye Büyük Millet meclisi'ne yolladılar. Ancak sonuç ne oldu? O milletvekili partisinden istifa ederek başka bir partiye geçti. Cumhuriyet Halk Partisi Yalova'da milletvekilsiz kaldı. Cumhuriyet Halk Partililerin oyu boşa gitmiş oldu.

Yalova Iyi Parti Belediye Baskan Aday Siyaset Gazete Haber Halil Ibrahim Tokay

Şimdi geldiğimiz süreçte 2019’ da o zaman İYİ Partimizde bir ittifak içerisindeydi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin belediye başkanı adayını destekledi ve sonuç olarak seçim kazanıldı. İlerleyen süreçteki dava süreci bir belediye başkan vekilliğine koltuğun devredilmesiyle devam etti ve geldiğimiz 2023 seçimlerinde de Belediye Başkanı istifa ederek milletvekili aday adayı oldu. Ancak kendisi adayda gösterilmedi. Belediye Ak Parti'ye geçmiş oldu. Cumhuriyet Halk partililere sesleniyorum, kıymetli Yalovalılara sesleniyorum. İki sefer Cumhuriyet Halk Partisi’ne güvendiniz, milletvekili seçtiniz, belediye başkanı seçtiniz. Ancak ikisi de sizleri yarı yolda bıraktı. Şimdi bir daha bırakmayacağının garantisini bize kim verebilir? Kimse veremez. Yalova'da İYİ Parti'nin ilk Belediye Başkanı Adayı benim. Yalova'da İYİ Parti daha önce merkezde belediye seçimlerinde bir tartıya çıkmış değil.  Belli mevcut bir oyumuz yok. Sen gençsin, başarılısın, kazanamazsanda üzülme, parti ilk defa seçime giriyor gibi konuşmalar duyuyoruz. Benim neznim de siyasette başarı seçimi kazanmaktır. Bizde bu yola seçimi kazanmak için çıktık. Hiçbir partiye kazandırma ya da kaybettirme gibi ne düşüncemiz oldu, ne de böyle bir yol haritamız var. Biz bu yolu milletimizle birlikte yürüyoruz. Bunu vurgulama nedenimde siyasi partilerin seçim bütçeleri var. Hükümet, belediye, müteahhit ve sermaye desteği diğer tarafta yüz yıllık bir siyasi oluşum, oturmuş teşkilat yapısı ve aynı zamanda onlara da dışarıdan gelen maddi destek. İki ekibin içinde de yakın tanıdıklarım olduğu için şunu net biliyorum.

Cumhur ittifakı tarafında bir 50 milyonu aşan 100 milyona kadar dayanan bir seçim bütçesi olduğunu biliyorum. Cumhuriyet Halk Partisi tarafında ise 20 milyonun üzerinde 30 milyonlara kadar dayanan bir seçim bütçelerinin olduğunu biliyorum. Bu seçim bütçeleriyle bir yarışa giriliyor. Bizim öyle bir seçim bütçemiz yok. Olsa da buralara harcamayız. Bir belediye başkanı 5 yıllık süresinde ortalama geri dönüş olarak 6 milyon lira kadar bir maaş alacağı, neden 50 milyonun üzerinde 100 milyona dayanacak bir harcama yapar. Ya da diğer tarafta 30 milyona yaklaşan bir harcama yapar. Bu yarış böyle başladığı andan itibaren belediyenin ranta açılacağının ispatıdır. 30 gün sonra milyonlarca liralık bayraklar, brandalar, afişler bunların hepsi çöp olacak. Bu ülkede milyonlarca yatağa aç giren çocuklar var. Benim vicdanım sızlıyor. Bizler de afiş, branda, bayrak bastırdık. Bastırmak zorundayız. Saha algısı Türkiye’yi öyle bir hale getirmiş ki, vatandaş sizi sokakta göremediği zaman seçim yarışının içerisinde yoksunuz olarak algılıyor. Bu bir algı yönetimi ve biz keşke bunları hiç bastırmayacağımız günleri yaşasak. Ancak milyonlarca lira çöpe gidecek. Çok hayırsever olan adam, SMA hastaları var bu ülkede ilaç diye inim inim inliyorlar. Yatağa aç giren milyonlarca çocuk var ayağında ayakkabısı olmayan binlerce insan var. Yalova halkının çözüme, çözüm bekleyen çözüme kavuşmasını bekleyen bir sürü sorunu var. Bunların hepsini bir kenara ittiler” ifadelerini kullandı. 

“Trafik sorununu da tarihe gömmeyi planlıyoruz”

Yalova’nın trafik sorununa da değinen İYİ Parti Yalova Belediye Başkan Adayı Tokay, “Yalova'nın aslında trafik sorunundan ziyade bir otopark sorunu var. Burada vatandaş alışverişini yaparken çift taraflı bir park söz konusu oluyor. Bu çift taraflı parkı çözdüğünüz zaman trafik tabi daha akar hale geliyor. Önce otopark sonunu çözmemiz lazım. Ylova Belediye binasının olduğu yer yıkıldı. Yanında hemen bir valilik binamız, jandarma binamız ve arkasında yine trafik şubeyle alakalı bir bina var. Bu binaları nasıl ki emniyeti taşıdıysanız, hastaneyi yukarıya taşıdıysanız doğru planlı bir şekilde bunları da şehrin dışına taşımamız lazım. Pazar yerimizde pazarın olduğu günler bir yoğunluğa sebep oluyor. Pazar yerini komple otopark yapıp belli mahallelere pazar yerleri yapabiliriz. O yoğunluğu oradan alırız. Daha sonra minibüs durağını oradan almamız lazım. Biz minibüsçüler odasıyla da konuştuk. Doğru planlama yapıldığı zaman bizim hayır diyeceğimiz bir durum söz konusu değil. Terminalin üzerinde bir bölge var. Oraya taşımayı planlıyoruz. Bu yoğunluğu oradan aldığınız zaman biraz daha bu trafiği rahatlatacaksınız. Katlı otopark ya da yer altı otopark yapmayı düşünüyoruz. İl başkanımız o konuyla alakalı çalışıyor. Trafik sorununu tabii yayalaştıracağız. Kaldırımları genişletmemiz lazım. Kaldırımlar 20 sene önceki kaldırımlar ama nüfus 20 sene önceki nüfus değil. Trafik sorununda biraz rahatlatıp ileriye yönelik bir çalışmayla bilim insanlarının çalışmasıyla yani üniversitemizin, valiliğimizin, belediyemizin ortak bir çalışmasıyla tamamen kökünden nasıl çözeriz, bunları planlayacağız hep birlikte trafik sorununu da tarihe gömmeyi planlıyoruz”diye konuştu. 

“Ben bu yolu sizlerle birlikte yürümek istiyorum”

31 Mart yerel seçimlerde herkesi sandığa davet eden Tokay, “Ben Yalova adına yola çıkmış genç bir kardeşinizim. Bu şehri yönetimeye dair iradem var. Bu şehri olan bir sevdam var. Bu şehirle alakalı hayallerim var. Bu hayallerimi de sevdamı  da sizlerle birlikte paylaşıyorum. Sizlerden destek istiyorum. Ben bu yolu sizlerle birlikte yürümek istiyorum. Gelin şu kardeşinizin koluna girin. Bu abileri bir kenara bırakalım. Bu genç kardeşinizle birlikte bir yol yürüyün. Bize sahip çıkın, göreceksiniz. Yalova 31 mart akşamından sonra nasıl daha mutlu bir yer haline gelecek, nasıl daha yaşanabilir bir kent haline gelecek çocuklarınıza, torunlarınıza,  bu şehirde yaşayan herkese harika bir Yalova bırakacağız. Sizlerden 31 Mart akşamında sandığa giderken elinizi önce vicdanınıza, sonra oy pusulasına götürmenizi istiyorum. Bizler bu yolda gayret ediyoruz inşallah sizler takdir edersiniz, Allah'ta nasip eder. 31 Mart akşamı Yalova'yı iyi belediyecilikte hep birlikte tanıştırmış oluruz” diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Arda Yavuz