GÜNAYDIN Değerli Okurlar,
Yılbaşı ile yakından uzaktan ilgisi olmayan Mitra kültü ve Noel olayının aslı hakkındaki düşüncelerimi paylaşmaya devam ediyorum.
Veda metinlerinde de yer alan Mitra, Pers (İran) topraklarına geçince, 25 Aralık’ ta, Mithrakano veya Mirigan adı verilen, ışık çocuğunun dünyaya inişinin yıldönümü olarak bir bayramla kutlanıyordu. Daha sonraları bu güne "Mihr Günü", o gün yapılan ayine de "Mihr Ayini” adı verilmişti.
Kuzey yarım küresinde, 22 ya da 23 Aralık, yılın en kısa günüdür, kış dönümüdür. Putperestler, en kısa günü ya da kış dönümünü şölenlerle kutlarlardı.
Romalılar’ ın Satürn Bayramı da, 25 Aralık’tan önceki hafta kutlanıyordu. Bu şölen/ bayram, karşılıklı armağanların verildiği eğlenceli bir kutlamaydı ve kışın karanlık günlerini şenlendirmek amacını taşıyordu.
İnanışa göre Mısır tanrıları RA, İSİS, OSİRİS, NUT, AMON 25 Aralık'ta doğmuşlardır;
Tanrıların anası Kibele, 25 Aralık'ta doğmuştur;
Yunan tanrısı Dionysos, 25 Aralık'ta doğmuştur.
25 Aralık’ta bir mağarada doğduğuna inanılan Mitra’ nın doğum günü, Roma’ da şölenlerle kutlanıyordu.
25 Aralık, aynı zamanda, Roma’nın resmî dini kabul edilen Güneş Tanrısı “Sol İnvictus” un doğum günüydü.
Hristiyanlığı en çok etkileyen pagan tanrılardan Mitra, Attis ve Dionysos’ un doğumlarının 25 Aralık’ ta olması, (iddialar ve karşı iddialar var) üçünün de çarmıha gerilmesi, üçünün de öldükten bir süre sonra dirilmeleri, herhalde ilgi çekici olmalıdır.
Sonuçta Kilise, “GÜNEŞ IŞIĞI” ile “SALÂH GÜNEŞİ”- “HAKİKİ NUR” Hz. İsa arasındaki benzerlikten, Hazreti İsa’ nın doğum günü olarak 25 Aralık’ ı kabul etti.
Böylece, Hristiyanlar için NOEL, putperest şölenlerin yerini aldı. Ve her 25 Aralık’ ta, Hristiyanlar (bazı mezhep/ kiliseler dışında) genellikle “IŞIK” ya da “GÜNEŞ” olarak adlandırdıkları Hz. İsa’ nın doğumunu kutlamaya başladılar.
(Noel’in 25 Aralık’ta kutlanmasıyla ilgili bir iddia da, pagan şölenlerini kaldırmaya muvaffak olamayan Hristiyan din adamlarının, bu günü Hz. İsa’ nın doğumuyla birleştirerek pagan uygulamalara son vermek istemeleridir.)
Kudüs, Hz. İsa’nın doğumunun 25 Aralık’ ta kutlanmasına uzun süre direndiyse de, sonunda o da bu uygulamayı kabul etti.
Doğum günü (Noel’ de), yapılan Christ’ s mass (İsa’ nın Ayini)’ nde, etkinlikler üç güne bölünmüştür.
24/25 Aralık gecesi, kilise ayini yapılır. Burada, Hazreti İsa’ nın yeryüzüne inişi, çobanların onu bir mağarada bulup ateş yakarak ısıtmaları sembolik olarak canlandırılır.
25 Aralık günü, kiliselerde şenlik yapılır.
26 Aralık günü, misafirler ağırlanır, ziyafetler verilir, hastahaneler ve kimsesiz çocuklar ziyaret edilir. NOEL ibadeti tamamlanır.
Christmas (İsa Ayini), doğumu simgesel olarak kutlamanın yanında, Tanrı’ nın oğlu kabul edilen Hz. İsa’ nın, inananlara ışık getirerek, Tanrı’ nın yeryüzünde cisimleşmiş bir şekil olarak görünmesini ifade eder.
Bazı Hıristiyan mezhepleri ise, Hz. İsa’ nın doğum günü (NOEL) olarak 6 Ocak’ ı kabul ederler.
Kısacası, NOEL kutlamaları dinî bir gündür ve yılbaşı kutlamaları ile ilgili değildir.
Şüphesiz herkesin Christmas’ ı kendine; unutmayalım hoşgörü ve huzur içinde yaşayabileceğimiz sadece bir dünyamız var.
(NOT: Bir televizyon kanalında izlediğim konuşmacı, “Yılbaşı, Hazreti İsa’ nın doğum günüdür” deyince, bu yazıyı yazma gereği hissettim. Milât kelimesi “Doğum” anlamını verir ve bir takvim başlangıcını belirtmek için sembolik olarak kullanılmıştır ama Hazreti İsa’ nın ne doğum günü, ne de doğum yılıdır. Yukarıdaki yazıda belirttiğim gibi, dünyanın her köşesindeki Hristiyanlar ise Hazreti İsa’ nın doğumunu yılbaşında değil, Noel günü kutlarlar. Yeni yıl ya da takvim yılı başlangıcı ise ayrı bir inceleme konusudur. )
Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.
NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!