Adalet terazisinin kökeni aslında Yunan Mitolojisinden gelir. Bu terazi, Themis’in Adalet terazisi olarak bilinir. Bayan adalet de denilen Themis, taktığı göz bağıyla statüsüne veya servetine bakılmaksızın herkesin kanun önünde eşit olduğu adalet sisteminin tarafsızlığını temsil eder.  Adalet terazisinde asıl fikir adaletin duygulara, önyargılara veya kişisel görüşlere değil, gerçeklere ve kanıtlara dayanmasıdır. Adaletin terazisi, yargı sisteminde dengeyi, adaleti ve en önemlisi tarafsızlığı sembolize eder.

Adil ve tarafsız olmayı temsil eden gözü bağlı kadının yerini, bugün adalette açıkgözlü olanlar mı alıyor?

Adaletin olmadığı yerde, şu olmaz bu olmaz diye saymaya gerek dahi yok. Hiçbir şey olmaz. Yaşanmaz. Yaşanılmaz. Seçme ve seçilmede ekonomi neredeyse her şeyin önüne geçtiği için söylemek gerekir ki, adalet olmaz ise eğitimli insanınızı ülkede tutamazsınız, sermaye gelmez, yerli sermayede yurt dışına kaçar. Adaletin önüne ekonomiyi öncelikli haline getirirseniz  sonuçta yine fakirleşirsiniz.

Bu girişten sonra, son günlerde basında çıkan bir resimden bahsetmek istiyorum. Rahip Brunson davasının hakimi, İzmir Adli Yargı Komisyon Başkanı’nın dinlenme odasında asılı, ruhsatlı 13 tabanca, 7 uzun namlulu tüfek önünde HSK başkan ve başkan yardımcıları ile çektirdiği fotoğraf, geçen hafta gazete manşetlerinde idi.

Hakimin açıklaması ise Yargıtay Başkanı’nın dahi gelip kendisini odasında gördüğü bu koleksiyonu için takdir ettiği oldu.

Aynı hakimin kullandığı aracın Porsche Taycan olması da gündeme geldi. Hakim kaynağının borsa kazancından olduğu ve mal beyanlarında gerekli bildirimin yapılığı konusunda açıklama yaptı. Şatafatın, görgüsüzlüğün artık kanıksandığı, yaşam tarzı haline dönüştüğü ülkemizde her ne kadar bulunulan makama göre hareket edip, örnek olmanın doğru olduğunu düşünsem de, bu konuda söz söylemek hiçbir şey ifade etmeyecektir. Güle güle kullansın.

Genelde, hakim savcı avukat, adaleti temsil eden kişilerin odalarında adaletin terazisi bulunur.  Gittiğim avukat ofislerinde en önemli tablo, süs eşyası vb. objelerde bu sembol  terazi her ne yöne baksanız gözünüze çarpar.

Gündemdeki fotoğraf, ruhsatsız ve ruhsatlı silahlanmanın her geçen gün artış gösterdiği, şiddetin her türlüsünün yaşandığı bu günlerde, adalet terazisinin bir kefesinde uzun namlulu tüfek, bir kefesinde lüks otomobil ile denge sağlamasının artık zor olduğunu gösteriyor.

Şöyle bir düşünün, şiddet içeren bir olayla karşılaştınız. Davanıza bakan hakim son model, maaşıyla alamayacağı bir araç ile geldi. Belinde gösterişli ve gözünüze batacak kadar gösterilmeye çalışılan bir silah. Ben şu an  düşünüyorum. Moral yerlerde, davanın sonucundan beklentim  sıfır.

Bu nedenle yarın ofisimde  Türk barağı, Atatürk resminin yanına adaleti temsil eden ADALET TERAZİ’NİN sembolünü ilave edeceğim.

Adalet olmazsa hiçbir şey olmaz. Yaşayamayız.