GÜNAYDIN Değerli Okurlar,

İnsanlığın kâğıt ve kâğıt ürünlerine olan ihtiyacı her geçen gün artıyor.

Bu ihtiyaca ters orantılı olarak da kâğıt hammadde kaynakları da doğada giderek azalıyor.

Bu nedenle de alternatif hammadde kaynakları ve üretim teknikleri giderek hız kazanıyor.

Bu arayışlardan biri de, taştan kâğıt üretimi…

Taştan kâğıt üretimine yurt dışında “Stone Paper”, “Rock Stock”, “Fiber Stone” gibi adlar verilmiş.

Yapılan çalışmalar sonucunda, içeriğinde alışılagelmiş hiçbir kâğıt hammaddesi bulunmayan, hammadde olarak sadece Kalsiyum karbonat (CaCO3) ve zehirli olmayan reçine görevinde yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) kaplama maddesi olarak PE (polietilen) veya PP (Polipropilen) bulunan ve üretim yönteminde su, ağartıcı kimyasallar, asidik ve bazik kimyasal maddeler kullanılmayan kâğıt türü elde edilmiş.

Taş kâğıt üretiminin ilk 1990’ların başında Tayvan’da bulunan Taiwan Lung Meng Technology Co. Ltd. isimli şirket tarafından yapıldığı biliniyor.

Taş kâğıt üretimi için Tayvan’dan sonra ilk olarak Çin, Japonya ve Moğolistan’da farklı firmalar tarafından tesisler açılmış sonrasında Yeni Zelanda ve Avusturalya, ABD başta gelmek üzere taş kâğıt kullanımı yayılmaya başlamış.

Birçok firma, taş kağıt ürünleri için 40’ dan fazla ülkede “ MIST Paper, Parax Paper, Terraskin, ViaStone, Kampier, EmanaGreen , Rockstock, Pixz Printing “ gibi değişik isimlerle patent almış.

Taş kâğıt üretimi özet olarak; ilk önce CaCO3 hammaddesi elde etmek için kireç ocakları başta gelmek üzere çeşitli alanlardan elde edilen kireçtaşları öğütülerek toz haline indirgeniyor.

Sonra kâğıt hamuru oluşturmak için, elde edilen kireçtaşı tozuna, toksik olmayan ve geri dönüştürülebilir bağlayıcı ajan görevinde HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) ekleniyor ve karıştırma işlemiyle hamur son haline getiriliyor.

Elde edilen hamur haddeleme yani dilimleme işleminden geçirilerek kalıp haline getiriliyor, sonra gerilerek istenen ölçüyü alması sağlanıyor, bu şekil verme işleminden sonra perdahlama ( yüzey düzgünlüğü ) işlemi ve kaplama işlemi gerçekleştirilip tamponlara sarılıyor. Bundan sonraki aşamada ise kâğıtlar ya istenilen boyutlarda kesilerek veya bobin halinde ambalajlanarak kullanıma hazır hale getiriliyor.

Taş kâğıt üretim yönteminin, klasik kâğıt üretim yönteminden en önemli farkları olarak; prosesin hiçbir aşamasında su kullanılmaması, su kullanılmadığı için atık suyun oluşmaması, kireçtaşı beyazından faydalanıldığı için ağartıcı kimyasallar, alkalin, asit ve bazik madde kullanılmaması, kullanılan kimyasal çeşidi ve miktarının düşük olmasından ötürü üretim sonucunda oluşan gaz atığının düşük oranlarda olması, üretim prosesi kısa aşamalı hatlardan oluştuğu için enerji tüketiminin düşük oranlarda gerçekleşmesi, sayılabilir.

Taştan kâğıt üretimi Türkiye’ de de başladı.

Yalova ili, kendi kâğıdını üretemez mi?

Bu konuda merkezî ve yerel yönetim kadrolarının bir çalışması var mıdır?

Yoksa yönetim kadrolarının öncelikleri farklı mıdır?

***

ATATÜRK Diyor ki:

“ Türk milletindenim diyen bir insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır.”

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun!

NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!