GÜNAYDIN Değerli Okurlar,
Türkistan’ daki Türk buluntuları denince, akla hemen Orhun Anıtları gelir. Orhun Irmağı vadisinde, Koç Çaydam Gölü civarında bulunan bu yazıtlar 6 tanedir ve bunların ilk üçü önemlidir. 1893’de, Danimarkalı bilgin Vilhelm Thomsen tarafından okunan taşların üçü: KÜLTİGİN Anıtı, BİLGE KAĞAN Anıtı ve TONYUKUK Anıtı’dır.
Biz, genelde, Türk adının geçtiği ilk Türkçe metinler, bilinen ilk Türk devletinin kuruluşu ve yönetimiyle ilgili bilgi veren ilk kaynak olarak ORHUN ANITLARI’ nı biliriz. Yine biliriz ki, Bilge Kağan Anıtı 735’te, Kültigin Anıtı 732’de dikilmiştir.  Bu tarih, Türkçe bilmeyen Radlof tarafından teorik olarak belirlenmiştir. Neden bu tarihte dikildiği mantıklı bir şekilde açıklanamamıştır. Resmi tarih ve dilcilerimiz ise, genellikle bu 732 tarihini sorgulamadan kabul etmişlerdir. Diğer taraftan bakıldığında, İstanbul’da Ayasofya’nın tarihi çok daha eskilere gitmektedir. Ayasofya’ nın yapım tarihi M.S. 360’tır. Sadece Ayasofya’nın Türk tarihinden daha eski olabileceği düşünülebilir mi?
Kâzım Mirşan, (Türk Kültürü Dergisi’nin Yıl: 1983, Sayı: 241’ de belgeleriyle açıklayarak) Kültigin Anıtı’nın dikildiği tarih olarak M.S. 575’i verir ve bu tarihte Kültigin öldü, der. Kâzım Mirşan’a göre, Orhun yazısı Türkler’ in ilk yazısı değil, Ön- Türk damga sistemi yazının alfabetik yazı sistemine döndüğü son yazıdır.
Sayın Kâzım Mirşan’ ın Türk tarihine sunduğu ve M.Ö. 14 000’e kadar giden buluntulardan bazıları şunlardır:
HOYTI TAMIR GÜNLÜKLERİ: Orhun Irmağı vadisinde bulunan ve bu adı taşıyan kayalıklara yazılmış yazılardır. M.Ö. 879 – M.Ö. 516 yılları arasında yaşanan günlük önemli olaylar kısa kısa birkaç satırla vurulmuştur.  363 yılın önemli olaylarını nakletmesi bakımından önemi büyüktür. Buraya bir açık hava arşivi ya da açık hava gazetesi demek de mümkündür.
ALTI YARIQ TİGİN: M.Ö. 1517- M.Ö. 512 arasını kapsayacak şekilde, rahipler tarafından yazılmış ve bir mabette saklanmıştır. M.Ö. 516’da mabetlerin kontrol altına alınmaları üzerine, mabetteki yazıların hepsi kopya edilerek Miran kentine götürülmüştür. 
Macar Türkolog Aurel Stein, 1907’de, Içkı Türkistan’ın Miran (Tunghuang) kentinde, çok eski bir Türkçe ile yazıldığını kabul ve ilân ettiği (Altı Yarıq Tigin’e ait) 3 yaprak bulmuştur. Altı Yarıq, “ Tanrı’ya varma, onda erime, onunla özdeşleşme için gerekli olan 6 fazileti” ifade eder.
TAMGA KAYA RESİM- YAZILARI:
Türkistan’ da, (Tamgalı- Talas Vadisi- Issıq Köl üçgenindeki bölgede) M.Ö. 18 – 12 000’lerden başlayarak M.Ö. 8 – 7 000’lere tarihlenen Tamga adı verilen sembol – şekillere rastlanmıştır.
İTİZ ÜR-ÖG BİTİG TAŞI: Volga ve Qama’nın birleştiği noktada bulunan bu taş, M.Ö. 522’ye tarihlenmektedir.
 ŞÖLGEN TAŞ YAZILARI: Şölgen Taş Mağarası’nda, M.Ö. 14 000’lere tarihlenen kaya resimleri – yazılar bulunmuştur.
TARİAT BİTİK TAŞI: Bir kaplumbağa kaidesinin üzerine oturtulmuş taş, 1969’da, Taryat bölgesinde bulunmuştur. “ Tenride Bolmış İl İtmiş Bil” (Tanrıda doğmuş halkı kalkındırmış egemenlik ) başlığını taşır. Nasıl egemenlik kurduklarını anlatır. 10 bölümdür.
SİNE UŞU BİTİG TAŞI: Finliler tarafından, Moğolistan’da, Şine Usu Irmağı yöresinde1909’da bulunmuş, 1918’de Ramstedt tarafından yayınlanmıştır. 11’inci bölümden devam ederek başlar.
14’üncü Bölüm Pers seferini, Daryüs I ile barış antlaşmasını ( M.Ö: 14. 2. 533); 15’inci Bölümde, Çanakkale seferini, İstanbul’da kurulmuş olan OY- URUM ATIN  devletini anlatır.
17’nci bölümde Yunanistan’ın ilk adının İÇÜY ÖK olduğunu öğreniriz.
***
Konuya ilgi duyanların, Kâzım Mirşan’ ınkiler dışında, Adile Ayda, Akif Poroy, Ekrem Memiş, Fahri Işık, Gene D. Matlock, Halûk Tarcan, Muazzez İlmiye Çığ, Selâhi Diker, Servet Somuncuoğlu, Veli Sevin gibi bilim insanlarının eserlerini okumalarında yarar var.
Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.
NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!