08. Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de coşku ile kutlandı.

Yalova Girişimci Kadınlar Derneği , Yalova Belediyesi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile İdo İskelesinin girişinde kadın kooperatif ürünlerinin sergilendiği satış yeri geniş katılım ile 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününde hizmete açıldı.

Yalova iline girişte, çıkışta, transit geçişlerde kullanılan, Yalova ilinin en hareketli olduğu lokasyonda açılışı gerçekleştirilen,  kadın kooperatifleri ürünlerinin satış yerinin açılmasında katlı sağlayan bütün kurum ve kişileri tebrik ediyorum. Emeklerine sağlık.

Kadın kooperatiflerinin ilimizin ekonomisine sağlayacağı katkı yadsınamaz. Bu nedenle ilgili kurumlarımız,  kadınların üretkenliğini maksimum düzeyde kullanmaları için ilimiz ekonomisine katkı sağlamak adına yola çıkan kadınlarımıza desteklerini sürdürmelidirler.

Geçtiğimiz ay ilimizde Yalova Valiliği, Yalova Üniversitesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, YTSO ve Yalova Kadın Girişimciler Derneğinin düzenlediği, Kadın Kooperatiflerinin sorunları ve çözümleri konulu çalıştay  gerçekleşti. Sonuç bildirgesi yakın zamanda paylaşılacaktır diye düşünüyorum.

Yalova Kadın Girişimcileri Derneği’nin  çağrısı üzerine çalıştaya, makro sorun ve çözümler masasına dahil olarak katıldım. Çalıştayın çok verimli geçtiğini, çalışmaların kadın kooperatiflerinin kuruluş ve sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağını, sonuç bildirgesinin ilgili kurumlara iletilmesi ve takibi ile de çalıştaydaki emeklerin boşa gitmeyeceğini düşünüyorum.

Çalıştayın makro sorunlar ve çözüm önerilerinde; kuruluş ve faaliyetlerdeki bürokratik engellerin azaltılması, ilk kuruluşlarda en az üç yıl idari giderler, muhasebe, müşavirlik ve avukatlık ücretlerin sübvanse edilmesi, kooperatif yöneticisi olan kadınların yöneticilik yaptığı dönemleri sosyal güvenlik kurumlarına borçlanma hakkının verilmesi, kadın kooperatiflerinin şirketleşme işlemlerinin kolaylaştırılması gibi daha bir çok çözüm önerisi  konuşuldu ve sonuç bildirgesine eklendi.

Yalova’da kadınların bu günkü başarıları ve ekonomiye katkıları uzun bir sürecin neticesidir.

Bu süreçte,  ilimizde geçtiğimiz yıllarda valilik görevi yapmış,kadınlarımızın üretime katılmasına öncülük eden Sayın Esengül Civelek’in adını her vesile ile anıyoruz. Benim yakından bildiğim çiçekçilik sektörüne sağladığı katkılardır ki, bu sektör kadın istihdamının en yüksek olduğu sektörlerden biridir. Sayın Civelek, Yalova Kadın Girişimciler Derneği’nin kuruluşunda büyük destek vermiş, kuruluşuna öncülük etmiştir. Bugün görevde bulunan valimiz sayın Dr.Hülya Kaya’nın da Yalova için, kadınlar için  büyük kazanç olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle üreten, girişimci kadınlarımızın sayın valimizin görevde olduğu dönemi iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum.

Bir sivil toplum örgütü olan Yalova Kadın Girişimciler Derneği, kadınlarımızın üretime katkı sağlaması konusunda ilimizde büyük bir boşluğu doldurmuştur. Derneğin bugünkü başarısında, kuruluşunu gerçekleştiren  Emine Yüksekol, Oya Akbulut, Nuriye Özkanoğlu,Rezan Dikici, Süheyla Uzuneser, Yıldız Tuna, Tijen Evcin, Zuhal Karakoyun, Birsel Okutan Demiröz’ün emekleri ve Yalova Üniversitesi’nin kuruluş yıllarından beri tanıdığım, Yalova Üniversitesine katkılarını bildiğim, Rektör yardımcısı Sayın Prof.Dr.Senay Yürür Karslıoğlu’nun derneğin yönetiminde ve çalıştayda sağladığı katkılar gerçekten çok fazladır. Emeği geçen geçmiş dönem ve mevcut yönetim kurulu üyelerine  teşekkür etmek gerekir.

Bu mücadelenin neticesinde; neden Yalova Kadın kooperatifleri, kadın kooperatiflerinin en yoğun illerin başında olmasın, neden kadın kooperatiflerinin satış yerleri çoğalmasın, neden bir sahil beldemiz veya Yalova merkezinde kadınların ürünlerini sergileyeceği, satacağı modern pazarlar oluşturulmasın.

Yalova, İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi üç büyük ilin ortasında, çiçekçilik sektörü ve kadın kooperatiflerimizin üretimlerini sergileyeceği, pazar bulacağı bir bölge.  Bu konumundan ve coğrafi yapısından dolayı ilimize kazandırılacak, kooperatif üyelerinin ürünlerini sergileyeceği bir alan ile  günübirlik turizm hem kadınlara hem de ilimiz ekonomisini çok büyük katkı sağlayacaktır.

Kadının adının tüketimle değil üretimle anıldığı, konuşulduğu günlere diyerek, tüm kadınların emekçi kadınlar gününü kutluyorum.