MHP Çınarcık İlçe Başkanı; Plajsız Turizm Olur mu?’ MHP Çınarcık İlçe Başkanı; Plajsız Turizm Olur mu?’

2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı’nın ardından ülkemize milyonlarca sığınmacı geldi ve bu insanlar 81 ili kapsayacak şekilde tüm Türkiye’ye dağıldılar. Ayrıca Türkiye’nin devlet politikası gereği ülkemizden belli bir ücretin üzerine mülk alan Arap ülkeleri ve komşu ülkelerden insanlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık alma hakkına sahip oldu. Geçen zamanın ardından ülkemize yerleşen Arap vatandaşlar yaşamlarını Türkiye’de kurarak işletme sahibi oldular ve ticaret yapmaya başladılar. Bu ticari işletmelerin tabelalarının Arapça olması uzun zamandır tüm Türkiye’de gündemden düşmüyor.

31 Mart Pazar günü gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Başkanlığı’na aday olan isimlerin büyük bir kısmı özellikle bu konuda vaatler vermiş ve Belediye Başkan olmaları halinde Arapça tabelaların Türkçeleştirilmesi için çalışma başlatacaklarını açıklamıştı. Türkiye’nin farklı seçim bölgelerinde kazanan Cumhuriyet Halk Partili isimler sözlerini tutarak Arapça tabelaların Türkçe’ye çevrilmesi için hareket geçti. Kimi yerlerde bu Türkçeleştirme faaliyetleri başlarken kimi yerlerde de bu konu üzerine adımlar atıldı. 

Yalova’nın Köyleri ve Su Problemi Yalova’nın Köyleri ve Su Problemi

CHP’den Yalova Belediye Başkanlığı’na aday olan Mehmet Gürel, uzun zamandır kamuoyunda tartışma konusu olan Arapça tabelaların kaldırılması için vaatte bulunmuş ve yayınladığı video da, “Arapça tabelaları kaldıracağız. Özellikle Bahçelievler Mahallesi ve Fatih Caddesi’ndeki tabelalar görsel kirliliğe sebep oluyorlar. Bunları kesin ve kesin kaldıracağız” demişti. Gürel, Belediye Başkanı olduktan sonra, Yalova Belediyesi’ne bağlı zabıta ekiplerine talimat verdi ve ekipler Arapça tabelası olan işlemlere giderek, tabelaların Türkçeleştirilmesi için tebligatta bulundu.

Ekran Görüntüsü 2024 05 13 154342

“Vatandaşların bilinçaltında yara bırakmamak gerek”

Geçtiğimiz haftalar boyunca gündemde olan bu konu Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’e de soruldu. Habertürk ekranlarında gelen röportajında gazeteci Esra Topbaş’ın bu konudaki sorusuna cevap veren ve CHP Genel Merkezi’nde gerçekleştirdikleri basına kapalı olan toplantının bir kısmında söylediği şeyleri paylaşan Genel Başkan Özel, “Arapça tabelayı tek başına yırtıp sökerseniz diğer yabancı diller tartışması gelir, net söylüyorum böyle bir eşleme yapmak doğru değil ama insanların bilinçaltında Arapça, Kur-an-ı Kerim’in yazıldığı ve okunduğu dildir. Bir Belediye Başkanı’nın bunu yırtması vatandaşın bilinçaltında yara oluşturabilir. O tabelada ne yazıldığına da bakmak lazım. Bir insanın anadilinde aldığı hizmeti kolaylaştıran bir şey ise bu bir haktır. Bunun bir düzenlemesi lazım. O yüzden de dedim ki, “Bir iş yapıyorsanız, onun kanunda yeri var. Mesela; “Yabancı bir dildeki tabela Türkçesinin %25’ini geçemez” diyor. Bu ne demek? Türkçesini de yaz, yabancı dilini de yazacaksan yaz. %25 ile sınırlı kal ve izin al diyor. Bunu İngilizceye de uygulayabilirsiniz. O zaman size kimse Arapça tabelayı söktü demez. Burada objektif kriterler, sağduyulu yaklaşım ve kamu görevi yapıyor olma meselesi var. Bunu görmek lazım ama cımbızlayıp istismar edilebilecek sözler söylememek lazım. Bazı arkadaşlarımız yeni olmanın heyecanıyla… Hiçbirisi kötü niyetli değil. Bir de bazı siyasi partilerin sağ popülizmin doruklarında yaptığı işler var ve onlarda bazı yerlerde etkileşim alıyor. O yüzden burada çok dengeli gitmek lazım ve yanlış işler yapmamak lazım. Kanunda her şeyin yeri var. Yoksa da Belediye Meclisi’nde bir karar alırsın veya konuşursun. Gidip kendi elinde sökmek yerine bir tebligat çıkartırsın. Kanuna göre şu boyuta inecek, şuraya asılamaz şeklinde çalışma yapmak daha doğru olur” ifadelerini kullandı. 

CHP MYK’sı Manisa’nın Soma İlçesinde Toplandı CHP MYK’sı Manisa’nın Soma İlçesinde Toplandı

Genel Başkan Özgür Özel’in bu konuda fikrini belirtmesi ve Belediye Başkanları’nı uyarmasının ardından Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’in nasıl bir pozisyon alacağı merak konusu olurken, vatandaşlar gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. 

Kentsel Dönüşüm: Ankara’dan Sonuç Bekleniyor Kentsel Dönüşüm: Ankara’dan Sonuç Bekleniyor

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel