Yalova’nın çevre yolları bu yıl da yapılmayacak gibi görünüyor. 2024 yılı bütçesinde Yalova  çevre yolunu tamamlayabilecek bir bütçe ayrılmadığı  geçen günlerde  basın yolu ile açıklandı.

Şehir içi trafiği, çevre yolları olmaması,  Yalova’daki  nüfus artışı ve buna paralel trafiğe çıkan araç  sayısının artması ile her geçen gün içinden çıkılamaz bir hale geldi.

Üç büyük il ile sınırı olan ve nüfusunda sürekli artış beklenen  ilimize neden bu yatırımlar yapılmaz anlaşılır gibi değil.  Yalova ili, geliri giderini karşılayan iller arasında yer almasına rağmen yatırımlarda göz ardı ediliyor.  Bugün özellikle çevre yolları, bağlantı yolları yatırımlarının zamanında yapılmaması nedeniyle Yalova’ya  girerken bir eziyet çıkarken başka bir eziyet .

Bugün okulların ara tatili bitecek. Okulların açılması le birlikte sabah saatlerinde trafik eziyeti  tekrar başlayacak.  Okul servis araçları, çocuklarını servise vermeyip kendi aracıyla trafiğe çıkanlar, birde bunlar yetmiyormuş gibi aynı saatlerde acemi şoförlere direksiyon eğitimi için trafiğe çıkan araçlar, kısaca mevcut yolların kaldıramayacağı kadar aynı saatte trafiğe çıkmak zorunda olan yüzlerce araç.  

Yalova’nın trafik sorununa çözüm bulmaya çalışan var mı bilmiyorum.  Bildiğim trafik yoğunluğu ile ilgili bir gündem yok.  Halbuki bu sorun çözüm üreteceklerin her gün gözünün önünde yaşanıyor. Çevre yollarını şu zamanda bitireceğiz diye açıklama yapan  bir siyasetçi de yok. 

Kısaca, başka çözümler aranmadıkça Yalova Merkezinin trafiğinin çözülme umudu yok.  Çözüm nasıl bulunur uzman değilim.  Ancak tüm araçların aynı saatlerde trafiğe çıkışını engelleyecek önlemler alınabilir. Okulların Orta ve Lise bölümlerinin sabah giriş  akşam çıkış saatlerini il bazında değiştirilebilir. Sürücü kurslarının eğitim araçlarının sabah 10.00’dan itibaren trafiğin yoğun olmadığı saatlerde trafiğe çıkması sağlanabilir.

Merkezin trafik yoğunluğu biraz da olsa azaltmak için  Gazi Paşa caddesi yazın yoğun olduğu aylar dışında tek şerit de olsa trafiğe açılabilir.

Yalova merkezinde trafiğin hiç durmayacağı bir daire şeklinde, duraklama, park yapılmayan bir güzergah oluşturulabilir.

Yalova’nın trafik sorununa yoğunlaşması halinde, herhalde bunları daha iyi düşünecek, hesaplayacak ve uygulayacak yöneticilerimiz vardır.  Ancak çözüm aramaları için önce bu trafik sıkıntısını dert etmeleri gerekir diye düşünüyorum.

O zaman bunu sorunumuzu  seslendirelim ki, Yalova’nın trafik problemi  çözülsün. Yalova’nın trafik sorunu artık gündemdeki  yerini alsın.

Keşke çözüm sağlayacak olan yetkililer içlerinden veya dışarıya sesli olarak salak salak çözümler buluyorlar, böyle trafik sorunu çözülür mü,  birde bunları öneri  diye yazıyor desinler.

Yerel seçimler arifesindeyiz. Yalova’nın trafik sorununa  yönetici adaylarından çözüm bekliyoruz. Yalova’nın Fatih Caddesinden dört yol dediğimiz viyadüğe kadar  olan mesafeye yarım saatten fazla bir sürede ulaşabiliyoruz.  Kadıköy yolu üzerinden terminal yolunu kullananların sayısı her geçen gün artması ile şehir içi trafiğinden kaçanlar bu terminal yolunu da kilitlemeye başladılar.

Bulunacak yeni ara yollar da kalmadı.

Yalova’da araç kullanan herkes, İstanbul’un kestirme yollarını bilen taksi şoförleri gibi oldu.

Acil bir durum, bir afet yaşanma ihtimali de düşünülerek  bir an önce çevre, bağlantı yolları bitirilmelidir.