Sadrazam Damat Ferit Paşa, önce bir yemekte görüştükten ve birkaç gün düşünüp durumu değerlendirdikten sonra, Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya gönderilmesine karar verdi. Peki, nasıl olmuşu da Mustafa Kemal Paşa, bu göreve seçilmişti?

Rauf Orbay, o günleri şöyle anlatır:

“...Biz, Şişli’de, şimdi müze olan evin orta katında, perdeleri daima inik duran odasında, başbaşa vererek neler yapacağımızı konuşurduk. Müşterek dostumuz Ali Fuat Paşa da sıtmadan mustarip olduğundan, tedavi için İstanbul’a gelmişti. O sıralarda, kardeşinin kızıyla evlenmek üzere olan İçişleri Bakanı Mehmet Ali Bey’den bazı hususlarda faydalanılabileceğini ortaya attı. Birkaç gün sonra, Ali Fuat Paşa’nın babası İsmail Fazıl Paşa, Kuzguncuk’taki yalılarında yemeğe davet ettiği Mustafa Kemal Paşa ile Mehmet Ali Bey’i birbirleriyle tanıştırdı. Bundan sonra, Mehmet Ali Bey, sık sık ziyaretine gelerek Mustafa Kemal Paşa ile samimiyetini arttırdı.”

Ayrıca, hükümet üyelerinden Bahriye Nazırı (Denizcilik Bakanı) Avni Paşa da, Mustafa Kemal Paşa’nın dostu idi. Avni Paşa, Harbiye Nazırı  (Savaş ya da günümüzde Milli Savunma Bakanı) Şakir Paşa’nın damadıydı.  Mustafa Kemal Paşa, bu arkadaşı yoluyla Harbiye Nazırı’nı da elde etmişti. Sadrazamın Mustafa Kemal Paşa’ya güven duymasında, Mehmet Ali Bey’in rolü büyük olduğu gibi, bu görevin verilmesinde Avni ve Şakir Paşaların da etkileri büyük olmuştu.

Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a gönderilmesine karar verilmeden önce, İngiliz yetkililerle görüşüldüğü ve onların onaylarını alındığı kesindir. Zira, Sadrazam Damat Ferit Paşa, İngilizler’ e danışmadan hiçbir adım atmıyordu. İstanbul’da bulunan İngiliz yetkili Sir Andrew Ryan, Damat Ferit Paşa’yla görüşmesini şöyle anlatır:

“...Damat Ferit Paşa, Nisan 1919’da Umumi Müfettişlik Plânı hakkında benimle konuştu...Kendisi Mustafa Kemal Paşa ile beraber yemek yediğini, sadakati konusunda ondan tatminkâr teminat aldığını, kendisi de onu öyle bir subay ve centilmen olarak kabul ettiğini söyleyerek bana yeniden emniyet verdi.”

Fevzi Çakmak Paşa’nın anlattıkları da, İngiliz yetkilisinin ifadesini tamamlamaktadır:

“...İşgal güçlerinin subayları sık sık yanıma gelerek benden Samsun olayları hakkında bilgi almak istiyorlardı. Mustafa Kemal Paşa’nın Almanlara ve Enver Paşa’ya karşı olduğunu söyleyerek yeni görevine gidince bütün asayişsizlik olaylarının ortadan kalkacağını anlatıyordum. Bu sebeple İngilizler, Mustafa Kemal Paşa’nın hareketini destekliyor, dahası çabuklaştırıyorlardı. “

Gelişen durum üzerine, Sadrazam Damat Ferit Paşa’nın emriyle, Harbiye Nazırı Şakir Paşa, Mustafa kemal Paşa’yı makamına davet ederek yeni görevini bildirdi. Bu yeni göreve, Erkânı Harbiye 2’nci Reisi Kâzım (İnanç ) Paşa bir şekil verecekti.

O zamanlar, Fevzi Çakmak istifa etmiş, Cevat Paşa henüz göreve katılmamıştı. 2’nci Reis Kâzım Paşa, Erkânı Harbiye Reisliği’ne vekâlet ediyordu. Kazım İnanç Paşa, 16 Mayıs 1933 günü, yani Atatürk hayatta iken, Milliyet Gazetesi’nde de anlattığı gibi, gereken tüm evrakları ve görev talimatlarını hazırladı.

Harbiye Nezareti, 6 Mayıs 1919 günü,  Meclisi Vükela’da görüşülüp kabul edilen yönetmeliği Mustafa Kemal Paşa’ya tebliğ etti ve ertesi gün şifre ile gereken makamlara bildirdi.

Mustafa Kemal Paşa, güvendiği arkadaşlarıyla bir karargâh kurup, yol hazırlıklarını hızlandırdı. 15 Mayıs 1919 günü, Sultan Vahdettin’i ziyaret etti. Yıldız Sarayı’nda yapılan bu görüşmeden sonra, Mustafa Kemal Paşa’ya, üzerinde Sultan Vahdettin’in arması işlenmiş bulunan bir saat hediye edildi.