Yalova Gazetesi, Yalova’nın önemli isimlerini konuk almaya devam ediyor. Son olarak Demokrat Parti İl Başkanlığı, YASKİ Başkanlığı ve Yalova Belediye Başkan Yardımcılığı görevlerini icra etmiş Ahmet Özsümer ile görüşme gerçekleştirdik. Özsümer Yalova’da güncel problemlerin en başında gelen su sorunu hakkında gazetemize bilgi verdi.
“İdari anlamda büyük zafiyet var”
Yalova’daki su sorunu hakkında konuşan Özsümer, “Yağış olarak baktığımız zaman ülkemiz Avrupa’ya oranla fakir bir ülke. Fakat Yalova’nın şöyle bir şansızlığı var; Türkiye genelinde su kullanımına baktığımızda %76 tarımda, %13 evlerde, sanayide kullanılan oran ise %11. Fakat Yalova’ya geldiğimizde manzara tamamen farklı. Asıl sıkıntı oradan başlıyor. Sadece Yalova Merkez’in kullandığı su tüketimi kadar suyu şu anda tek bir sanayi tesisinde kullanılıyor. Yeraltı su kaynaklarından hiç bahsetmiyorum, yeraltı su kaynakları kontrolsüz bir şekilde kullanılıyor. Durum böyle olunca da su sıkıntısı had safaya çıkıyor” dedi.
“Yalova’da suyun sahibi yok”
İdari anlamda büyük bir zafiyetin olduğunu dile getiren Özsümer, Yalova’da Yeşil Körfez Su Birliği var. 2 Belediye ortak. %90 civarında Yalova Belediyesi'ne, kalan kısmı da Çınarcık Belediyesi’ne ait. Bütün Belediyelere su veriyor ama su parası tahsil etmiyor. Yine aynı sanayi kuruluşundan aldığı su bedeliyle dönmeye çalışıyor. Öbür tarafta YASKİ, 5 Belediye’ye ait bir tesis ama bütün Yalova’nın atık suyunu… Çınarcık, Armutlu tarafını ayrı tutuyorum. Onların kendi arıtmaları var. Önümüzdeki dönem bu 2 birliğin bir araya gelmesi lazım. Yalova’da suyun sahibi yok. Bakıyorsun baraj DSİ’de, Ortaburun Gölet’i Yeşil Körfezdeydi onu da işletemediği için DSİ’ye devretti. Öbür tarafta Yalova Katı Atık Depolama Tesisi(YAKAB)nde olan İl Özel İdaresi Katı Atık Birliği’nde var. YASKİ’de ve Yeşil Körfez’de yok. Her taraftan darmadağın bir idari yapı var. O da gördüğümüz bu manzaraya neden oluyor. 
“Böyle giderse Yalova’da kivi üretilemez”
YASKİ’de Başkan olduğu dönemde Yalova Su Çalıştayı düzenlediklerini, Yalova’ya Türkiye’nin en saygın profesörlerini davet ettiklerini söyleyen Özsümer, “Çok ciddi bir sonuç almıştık. O zaman bu işin içinde Yalova Üniversitesi vardı. Yeşil Körfez Su Birliği ve diğer STK’ların tümünü davet ettik. Ama çalıştay ile kaldı. Ardından seçimler geldi, seçimlerden sonra çalıştay maalesef düzenlenemedi. Hal böyle olunca yaptığımız onca emek boşa gitti” dedi sözlerine devam ederek, “Şöyle söyleyeyim, çalıştayı yaptılar. İl Özel İdaresi önlem olarak gölet yapıyor ama senin yaptığın yapay göletler bir anlam ifade etmiyor. Bizim yeraltı su kaynaklarımız artık çökmüş durumda. Tarım İl Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz, ben oradaki arkadaşlar ile sürekli istişare halindeyim. Şu an bizim yeraltı su kaynaklarımızdaki tuzluluk oranı artmış durumda. Eğer böyle giderse yakında Yalova’da kivi üretilemez. Çünkü kivi, çok su isteyen bir meyve. Bu durumdan dolayı bir sürü üretici sıkıntı yaşayacak” şeklinde konuştu. 
Muhabir/Duygu Saral
Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin