“Ateşin düştüğü yeri yaktığı” gerçeği bir kez daha  kanıtlanmış oluyordu. 60 yaşlarındaki bayan hastam, kendisine bu ameliyatı yapamayacağımı, kilosunun fazlalığından dolayı ertelemek zorunda kaldığımı ifade ettiğimde serzenişte bulunmaktaydı: “Ne kadar da ümitle gelmiştim, bu dertten kurtulacağım için seviniyordum!”
               
Hastam obez denilecek kadar kilolu idi. 110 kiloluk bir bayana mesane slingi ameliyatı yapmak teknik olarak zor olduğundan zayıfladıktan sonra başvurmasını önermiştim. Hastamız gülerken, öksürürken ve hapşırırkenidrar kaçırdığını, bazan da  ayağa kalkarken idrarını tutamadığını, altını ıslattığını söyleyerek toplum içine çıkmaktan çekinir hale geldiğini belirtmekteydi.
               
Hastamızı muayene ettiğimde kendisinde “stres tipi idrar kaçırma” tablosunun mevcut olduğu görülmekteydi. Hastalığı ve tedavisi  hakkında kendisine bilgi vermeye çalışmıştım.
               
İdrar kaçırmanın tıptaki adı “üriner inkontinans”tır. Üriner inkontinans ve pelvik organ sarkması, sosyal yaşamı önemli ölçüde etkileyen problemlerdir. Bu sebeple hastanın başlıca yakınmasını ve bunun hayat kalitesi üzerine etkisini anlamak çok önemlidir.
               
Can alıcı sorular, hastayı etkileyen inkontinas tipini açıklamaya yardımcı olacaktır. Stres tipi idrar kaçırmalı kadınlar, öksürme, hapşırma veya gülme gibi sebeplerle idrar kaçırdıklarını ifade ederler. Bununla birlikte sıklıkla karın içi basıncını artıran koşma, oturup kalkma gibi hareketlerle de idrar kaçırma ortaya çıkabilmektedir. Sıkışma tipi idrar kaçırması olan kadınlar, mesane kasının kasılmasını engeleyemeyerek idrar kaçırma ile birlikte tipik olarak sıkışma, gece idrar kaçırma ve artmış gündüz işeme sıklığı gibi yakınmalarla başvururlar.  Bu hastalar sıklıkla sıkışma ile birlikte tuvalete yetişme çabasındayken idrar kaçırmadan yakınırlar.
               
Sıkışma tipi idrar kaçırma, su sesiyle, el yıkamayla, cinsel ilişkiyle ve stres ile tetiklenmektedir.
               
Hapşırma, öksürme ve gülme sırasında görülen idrar kaçırmaya “stres tipi üriner inkontinans” adı verilir.
               
Son on yıldır üretra altına konulan yapay meşler, stres tipi idrar kaçırmanın cerrahi tedavisinde tercih edilen yöntem olmuştur. Yarım saat süren bu ameliyatın verimliliği yüksektir. Üretra denilen idrar kanalının alttan meş ile hamak şeklinde desteklenmesi esasına dayanan bir ameliyattır ve TOT diye adlandırılır. Bu ameliyatı Yalova Devlet Hastanesinde yıllardır yapmaktayım.

SEVDİĞİM  SÖZLER

*Komplikasyonlar Tanrı'nın cerrahlara tevazuyu öğretme yöntemidir.
               
*Hastalarına öfkelenen hekimler “Kimse yeterince teşekkür ederim demiyor” diye yakınmaktadırlar. İyi ve şefkatli doktorlar biraz daha fazlasını istiyorlar. Bunların bazıları para şeklinde ortaya konur: “Bana yeterince ödeme yapmıyorsunuz” ya da “Hak ettiğim ücreti kesiyorlar.” Kızdığında ve içerlediğinde hastaların “teşekkür ederim” dediklerini duyuyordum. Ama bana birilerinin bunu duymadığımı söylemesini beklerdim.
                                                                           
(Robert Klitzman...Doktor Hasta Olunca)
İletişim: 0535 337 4870