GÜNAYDIN Değerli Okurlar,
Ali Metin, 1897 yılında Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinin Çukurören (Çukurviranlı) köyünde doğmuştu. Köyünde 'Hacıların Ali' diye bilinir. Babasının adı Hacı İsmail, annesinin adı Fatma Hanım’dır.
Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla 1915 yılında gönüllü olarak askere yazıldı. Askerlik yaptığı sırada bir denetim sırasında Enver Paşa'nın gözüne girdi ve onun emir erliğini yapmaya başladı. Okur-yazar olması, sır tutan, güvenilir ve vazife şuuruna sahip bir kişi olması nedeniyle Sivas’ta ‘Küçük Zabit Mektebi’ne alındı.
Daha sonra Kazım Karabekir Paşa’ nın hizmetine girdi. Erzurum Kongresi sırasında bizzat Kâzım Karabekir Paşa tarafından, güvenilir bir kimse olması ve Atatürk’ ün de böyle bir kimseye ihtiyacı bulunması göz önünde bulundurularak, Atatürk’ ün hizmetine verildi. 1919- 1925 yılları arasında Atatürk’ ün yanında Emir Çavuşu olarak bulundu. 31Temmuz 1972 tarihinde vefat edince, cenazesi Ankara’ dan gelen bir askerî birlik tarafından köyünden alınarak Cebeci Askerî Şehitliği’ ne defnedildi.
Çavuş Ali Metin yaşadığı bir olayı aradan yıllar geçtikten sonra Prof. Dr. Naci Bor’ a nakleder:
Kurtuluş Savaşı günlerinde, Sakarya Muharebeleri devam ederken, top seslerinin Ankara’ dan duyulmaya başlandığı ve Büyük Millet Meclisi’ nin Kayseri’ ye nakledilmesinin bile düşünüldüğü günlerde Mustafa Kemal Paşa, günlük çalışmalarının büyük bir kısmını yürüttüğü ve günümüzde müze olarak değerlendirilen Ankara Tren İstasyonu’ ndaki evde, bir sabah kalktıktan sonra Çavuş Ali Metin’ e,
“Acele olarak Fevzi Paşa’ yı telefonda ara, bul ve hemen buraya gelmesini söyle!” der.
Çavuş Ali Metin, Fevzi Paşa’ yı telefonla bulduğunda, o da oraya gelmek için evden çıkmak üzere olduğunu söyler.
Fevzi Paşa, Mustafa Kemal Paşa’ nın yanına girince, Mustafa Kemal Paşa ona bir kalem kâğıt uzatıp,
“Paşam, gece gördüğünüz rüyayı buraya yazar mısınız?” der.
Kendisi de gece gördüğü rüyayı bir kâğıda yazar ve sonra yazdıkları kâğıtları birbirlerine vererek okurlar.
Her iki kâğıtta da aynen şunlar yazılıdır:
Hz. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz, Hacı Bayram – Velî’ ye diyor ki:
“Mustafa’ ya söyle korkmasın. Sonunda zafer onların olacaktır.”
Bilindiği gibi, aynı gecede rüyalarında Hz. Peygamber (s.a.s) Efendimizi, Hacı Bayram-ı Velî’ ye bu sözleri söylerken gören o iki muzaffer komutanın o günkü isimleri “Mustafa Kemal” ve “Mustafa Fevzi” dir.
***
Kaynak: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gürtaş, Atatürk ve Din Eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, Ankara, 2000, Sayfa 160.
Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.
NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!