Çınarlı Hıyaban’a Bahar Geldi Çınarlı Hıyaban’a Bahar Geldi

Balığın az olması nedeniyle fiyatların arttığını söyleyen Karataş, şu anki mevcut balık fiyatlarının Nisan ayından itibaren Haziran ayına kadar daha ucuz olacağını belirtti. Mevsimsel ısınmaların balığın göç yollarını değiştirdiğini de aktaran Karataş, “Balığın pahalı olması nedeni şu avlanmalar azaldıkça balık fiyatları yükselir. Bu arz-talep meselesidir. Balık çoğaldıkça da fiyatlar aşağıya düşer. Mevsimsel ısınmalar balıkların göç yollarını dahi değiştiriyor. Örneğin Mayıs’ta gitmesi gereken akan balık, Nisan’da akar. Karadeniz dönüşünde Eylül-Ekim gibi akan balık, Ağustos’ta dönüş yapıyor. İklimler şartlar değişitikçe balıkta göç yollarını değiştiriyor. Suyun ısısına bakıyor” diye konuştu. 

Yalova’da kontrolsüz avlanmanın olmadığına da dikkat çeken Karataş, “Türkiye’yi gezebiliriz. En kontrollü yer Yalova’dır. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin, bu kadar kontrol altında tutulan bir yer yok. Yalova ilinde asla kanunsuz balıkçılık yapan arkadaşımız yok. Bizlerde bu konuda uyarıyoruz” dedi. 

Balıkçıların sıkıntılarına da değinen Karataş, “Bu yıl sıkma ağ dediğimiz gırgır tabiri bir ağ çıkardılar. Bizim küçük balıkçılarımız %15-20’si bu işleri yapıyor. Büyük balıkçılık yapanlarda kanunsuz diyor. Bu konuda bir sıkıntı var. Küçük balıkçılar kanunlaşmasını istiyor. Bir diğer sorun yunuslar. Yunuslar ağlarımıza çok büyük zararlar veriyor. Devlet tarafından bir önlem alınsın. Yunus kovucular olsun. Asla bir yunusu öldüren balıkçı tasvip etmem. Balıkçı istese de öldüremez. Bizim ağlarımızda ki balıkları toplarken ağlarımızı paramparça ediyor. Küçük ölçekli balıkçı 5 tane ağ yaptırsa 25-30 bin lira yapıyor. Bir günde yok oluyor. İlgili makamlarımıza sürekli dile getiriyoruz ama bir önlemde alınmıyor. Balıkçıların en büyük şikayeti de bu. Yüksek frekanslı yunus kovucularını, devlet boğaz ve körfez girişlerine koyarsa küçük balıkçıyı biraz kurtarmış olur” ifadelerine yer verdi.

Editör: Arda Yavuz