Toplumun ve ülkelerin kültürel gelişimleri, kitap okuma alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidir.
Türkiye’de kitap okuma oranının tahmin edilenden çok daha düşük olduğu görülmekte. 
Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre 2023’te kişi başına düşen “her türden” tap sayısı 7.52 olmuştur. 
Kısmen iyimser gibi görünen kişi başına düşen kitap sayısının yanı sıra aynı çalışmada; Türkiye’de televizyon izleme oranının kitap okuma oranından son derece yüksek “günlük 4 saat 33 dakika” olduğu sonucuna da ulaşılmaktadır. Türkiye bu televizyon izleme süresi ile dünyada en çok televizyon seyreden ülkeler arasında yer almakta.                                                           Tüm bu istatistiklere bir de sosyal medya platformlarında zaman geçirme istatistiği eklendiğinde, ülkemizde kitap okumaya ayrılan zamanın oldukça kısıtlı ve dar olduğu sonucuna varılıyor.                                                                                                                                Türkiye’de ihtiyaç maddelerinin öncelik sıralaması üzerine yapılan çalışmalara göre kitap satın almak, ülkemizde tüm ihtiyaçlar içerisinde 235.sırada yer alıyor.                                          Güncel TÜİK verilerine göre Türkiye’de kitap okuma oranı ile ilgili bilgiler ise:                                 * Ülkemizde son 12 aylık dönemde 15 yaş üstü bireylerin %69’u hiç kitap okumadı. Kalan                                 %31’lik dilimdeki kişiler 1 veya birden fazla kitap okudu.                                                                               * Okul kitapları haricinde en çok kitap okuyan yaş grubu 15 ila 24 yaş arası kişiler oldu.                       * 65 yaş üstü kişiler, %14,1 oran ile en az kitap okuyan yaş grubu oldu.                                              Türkiye kitap okuma oranında dünyada kaçıncı sırada?                                                        İngiliz Global English Editing firması tarafından dünya genelinde yapılan araştırmada, Türkiye’nin kitap okuma oranı180 ülke içerisinde 140. sırada yer aldığı belirlenmiştir. 
Türkiye’de ortalama kitap fiyatları da okuyucuların kitaplara erişim sağlamasında önemli engellerden biri. 2019 yılında kitaplardan alınan KDV miktarı sıfıra indirilmiş olsa da Türkiye’de kitap okuma oranı üzerinde arzu edilen sayılara ulaşılmasında etkin olmamıştır. 
Yine İngiliz Global English Editing’in 2023 verilerine göre en çok kitap okuyan ülkeler: Listesinin ilk 3 sırasında Hindistan, Tayland ve Çin yer almakta. 

Avrupa ülkeleri arasında ise en yüksek kitap okuma oranına sahip ülkeler ise sırayla:                    Finlandiya, Polonya ve Estonya olmuştur.
 
Okuma alışkanlığımızın dünya ortalamasının çok gerisinde olmasının birçok sebebi olabilir. Ancak son birkaç ay içinde yaşayarak gördüklerim bana; bu konuda çok fazla karamsar olmamamız gerektiğini düşündürdü.
2024 yılının ilk haftasında ikinci kitabım “DÖNÜR BAKINCA ŞÖYLE” yeni çıkmıştı. Yalova Şair ve Yazarlar Derneği’mizin sayın Başkanı Nuri Taner beni arayarak “Yalova’da çeşitli mesleklerden genç bir ‘kitap sever’ grubun, benim ilk kitabım KENAR MAHALLE’yi okuduklarını ve beni tanımak ve kitabımla ilgili söyleşmek arzusunda olduklarını” söyledi. 
Ocak ayının son haftasında dernek odamızın bulunduğu Halil İnalcık Kültür Merkezi Toplantı salonunda akşam buluştuk. Bay ve bayan genç yirmi kişilik bu kitap sever grupla keyifli söyleşimiz geç vakitlere kadar sürdü. Yeni kitabımı da ilk o genç okurlara imzaladım.
Yeni kitabım “DÖNÜP BAKINCA ŞÖYLE” için 27 Şubat 2024 de, Yalova Kent Müzesinde düzenlenen imza günündeki geniş katılım da beni; kitap okuma konusunda oldukça umutlandırdı ve mutlu etti.
Yalova Kitap Evi’ndeki satışlar da iyi gidiyordu. Beni asıl sevindiren ise sektöründe büyük ölçekte olan BENOPLAST Şirketi ve sayın yöneticisi Birol ÖNDEROĞLU; şirket çalışanları için yeni kitabımdan toplu alım yapıyor… 
Bunun hemen ardından MELEKLER ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ sayın yöneticileri Birgül ve Paşa ÇELEBİ kurumda görev yapan tüm personel için toplu kitap alımı yapıyor.
Bu iki güzel örneğin; kurumların, kurum yöneticilerinin personele kitap armağan etmesini keşke yaygınlaştırıp, geleneksel hale getirebilsek ne kadar güzel olur.
Kitap sever okuma gruplarının çoğalması ve bu grupların bulundukları kentte okuma günleri düzenlemesi ve bir adım ötesinde de komşu kentlerdeki okuma gruplarıyla buluşmalar düzenlenmesi; kitap okuma alışkanlığımıza olumlu katkıları kadar, kültürel birikim zenginliğimize de son derece önemli katkılar sağlayacaktır.