Akaryakıtta Tek Fiyat Uygulaması Başlıyor Akaryakıtta Tek Fiyat Uygulaması Başlıyor

Bayraktepe mahallesinde yaşanan zemin kayma sorunu ile ilgili İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kendir, “Orta büyüklükte bir deprem olsa orada binaların yıkıldığını çok rahatlıkla görebiliriz” dedi. 
‘Yalova ilinin yapılaşma olarak güneye taşınması gerektiğini söyleyen birisiyim’ diyen Kendir şunları aktardı: “Güneyden kastımız şu; Yalova ilinin düzlük alanları, dere yatakları, alüvyon çekellerinden ziyade yamaçlara taşındığında daha sağlam zeminlere oturtturabileceğini iddia ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın da ifadesi bu yöndeydi. Şehirleri ovalardan, dağlara taşıyacağız. Diyoruz ki ovalara yerleşmeyin, dağlara yerleşin. Yamaçlarımızda da şöyle bir durum var.  Yamaçlarımızda tatlı meyilli sırtlarımız var. Esentepe, Karatepe ve Çömlek mahallesinin olduğu sırtlar var. Baktığımızda da birtakım yer kaymaları görüyoruz. Bizler bunun yüzeysel yer hareketleri olduğunu biliyoruz. Belli derinlikte temellerinizi oturtturduğunuzda binanızı bir bodrumla ya da iki bodrumla yaptığınızda sağlam zemine oturtabileceğimizi görüyoruz” 
“Herhangi bir mühendislik yöntemiyle ölçmüyoruz”
Bayraktepe mahallesinde yapılan yapıların herhangi bir mühendislik yöntemiyle ölçülmediğini ve yeni yapıların yapılırken eski yapılara da zarar verdiğini söyleyen Kendir, “Bayraktepe mahallesinin genel ekseri yapılaşması eski yapılaşma ve mühendislik hizmeti almamış binalar. Ruhsatlı bina sayısı çok az. % 95’i böyle aslında aralarda da yeni binalar var. Yeni binalar ile eski binaları kıyaslamadan önce eski binaların yüzeysel temelleri yani o kayma derinliğine inmediği görüyoruz. Harekete maruz kalabilecek şekilde olduğunu, radye temel değil de tekil temel, mütemadi temel olduğunu, kolonlarının perdelerinin zayıflıklarını, üstyapı olarak betonarmede sıkıntılar olduğunu bunların artık günümüz koşullarını yapı olarak sağlamadığını görüyoruz. Zemin olarakta zemin-yapı uyumu sağlanamadığı için en ufacık bir harekette kimisi geriye, kimisi ileriye yatıyor. Yeni ruhsatlı binalar veriliyor. Yeni binalar verilirkende o bahsettiğim sağlam zemine inmek için birtakım kazılar yapılıyor. Bu kazıları serbest yaptığınızda orada yüzeysel hareketlenmenin geliştiğini görüyorsunuz. Yeni ruhsat verdiğinizde yeni binalar yapılırken eskilerde bir deformasyonların oluşmasını beklemek normal. Yeni binaları tesis ederken bazılarının hafriyatı kazılmış aylarca temel atılmamış, o hafriyatı olduğu yere koymuşlar, yamaca yüklemişler, drenajı bozmuşlar. Bu binalarında böylelikle hareket etme işini hızlandırmışlar. Hastalıklı bir bölge var. Yüzeysel dediğimiz diyelim ki 1 metre ile 6 metre arasında kayabilir bir zemin var. Orayı kaşımızsınız. Bugün Bağlarbaşı mahallesinde vardı şimdi de Bayraktepe mahallesinde var. Bununla ilgili de maalesef şu anda seyrediyoruz. İzlememiz, gözlemlememiz gerekirken gözlüyoruz. Herhangi bir mühendislik yöntemiyle ölçmüyoruz. Alanın heyelan koşullarını, kayma düzlemini belirlerseniz buna görede tedavi yöntemlerini uygularsınız. Bu durum yaklaşık 2 yıldır yapılmıyor. Bir kere böyle bir eksikliğimiz var. Bir an önce yapılması gerekiyor.  Sahada ne yapılıyor ben yerinde imalat yapılırken gördüm. Drenaj önlemi alınıyor. Sadece Kar Sokak boyunca bir drenaj hattı yapıldı. Drenaj, arazide ki o yüzey sularını sağmaya yarıyor. Yüzey sularını aldığınızda zemini kurutursunuz. Kuruduğunda da daha dayanıklı hale gelir. Bu yöntem orada ki heyelanın yavaşlamasını sağlıyor. Heyelanı önlemiyor. Arazinin kayma hızını yavaşlattınız ama araziyle ilgili bir önlem almadınız. Bu eksiklikler nedeniyle de orası yarın öbür gün orta büyüklükte bir deprem olsa orada binaların yıkıldığını çok rahatlıkla görebiliriz”  şeklinde konuştu.

Editör: Arda Yavuz