1 Eylül 2023 tarihinde başlayan balıktaki avlanma sezonu geçen 4,5 ayın ardından 15 Nisan Pazartesi günü son buldu. An itibariyle endüstriyel balık avcılığı için sezon kapandı ve av yasağı başladı. Yalova Gazetesi olarak geçtiğimiz sezonu değerlendirmek için Yalova Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş ile Yalova Merkez Balıkçılar Kooperatifinde bir araya geldik.

“Küçük balıkçılar çok zor durum yaşıyorlar”

15 Nisan Pazartesi günü itibariyle başlayan av yasağının 12 metrenin üzerindeki trol ve gırgır tipindeki teknelere geldiğini açıklayan Başkan Karataş, “Bizdeki 12 metrenin altında teknesi olan balıkçılara da 1 aylık bir kısıtlama var. Sıkma ağı dediğimiz bir ağ var ve ona 15 Mayıs’a kadar kısıtlama var. Diğer kalan balıkçılarımıza tüm yaz boyu serbest. 12 Metrenin üstündeki balıkçı teknelerine 1 Eylül’e kadar kısıtlama devam edecek” ifadelerini kullandı. Sezonun genel olarak durgun geçtiğini vurgulayan Başkan Karataş, “Biraz hamsi oldu. Lüfer, palamut, çinekop kısıtlı çıktı” dedi. Daha önce bahsettiği yunus balıkları sorununa değinen Başkan Karataş, “Bunu dile getirdiğimiz zaman insanlar sanıyor ki balıkçılar, yunus balığı katliamcısı… İnanın ki ben birçok vatandaşlara göre yunusları daha çok seviyorum. Ama balıkçılarımız her gün dert yanıyor. Denize atılan ağın maliyeti 40-50 bin lira. Küçük balıkçı kredi çekmiş ve daha sonra o ağ paramparça oluyor. Çok zor durumlar yaşıyorlar. Bunları da biz Bakanlığımıza ve Tarım İl Müdürlüğümüze söylüyoruz; Yunus kovucu sistemiyle belki balıkçılarımız daha az zayiat verir. Ama bu konulara da bir çare bulunamadı ve dönüş olmadı. Bir sürü profesörlerimiz var ve ihtisas yapmış insanlar var. Nasıl bir önlem alabiliriz diye balıkçılardan görüş dahi talep edilmedi” diyerek dert yanarken bu sorunla alakalı 5-6 yıldır yardım istediklerini, çözüm bulunamadığı için küçük balıkçıların faaliyetlerinin bitme noktasına geldiğini kaydetti.

Yalova Merkez Su Urun Kooperatif Baskan Sezon Av Yasagi Deniz (3)“Kime ne anlatacağımızı şaşırıyoruz”

Balıkçılık sektöründe yakın gelecekteki en büyük tehditten bahseden Başkan Karataş, “Bu sektörde gençlik diye bir şey yok. Çünkü bir gelecek göstermiyor ve böyle olunca da gençlerimiz çalışmak istemiyor. Benim çocuğum da var ve asla tekneye binmek dahi istemiyor. Bir kazanç görmeyince, getirisi olmayınca ve geleceği olmayınca yönelmiyorlar. Devletimiz bu yunus konusunda el atarlarsa çok iyi olur” şeklinde konuştu. Türkiye’de 10-15 milyon insanın deniz üzerinden ekmek yediğini vurgulayan Başkan Karataş, “Bir Denizcilik Bakanlığımız yok. Olmazsa olmazlarımızdan biri bu Denizcilik Bakanlığı’nın olması… Ben kendi derdimi bu Bakanlığa gidip anlatacağım. Şimdi gidiyorsun derdini söylüyorsun; o ona atıyor, o da ona atıyor. Kime ne dert anlatacağımızı biz de şaşırıyoruz ve evrak konusunda çok sıkıntı çekiyoruz. Bu konuda bir bakanlık olsa ve bir çatı altına toplansa çok rahat olacak” dedi.

Yalova Merkez Su Urun Kooperatif Baskan Sezon Av Yasagi Deniz (2)“Fiyatlar Mayıs ve Haziran ayında düşer”

Her yıl Karadeniz’e palamut balığını avlamak için gittiklerini söyleyen Başkan Karataş, “Bu sene palamut olmadı. Lüfer derseniz o da olmadı. Biz bu göç balıklarından Sonbahar ayında üç beş para kazanıyorduk ama bu sene baya bir kısıtlama geldi. Devletimiz gerekirse bu küçük balıkçıları Nisan 15’ten Haziran 15’e kadar 2 aylık süreç içerisinde kısıtlama yapsınlar ama bunları da desteklesinler. Küçük balıkçıların denizden para kazanma şansı yok. Denize bir ağ atıyor onu da yunuslar bırakmıyor. Bu konuda Bakanlığımızdan, Tarım İl Müdürlüğümüzden ve Valiliğimizden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Bu yıl en fazla hamsi bolluğunun yaşandığının bilgisini veren Başkan Karataş, “2-3 aylık gibi bir sezonda hamsi bolluğu yaşandı. Vatandaşlarımız 50 liraya da balık yediler. Hatta 3 kilosunu 100 liraya kadar verenler oldu. Tabi ki şuan ki mevsim itibariyle kilosu 150-200 liraya kadar çıktı ama biz kooperatifimizde şu anda da 50 ile 100 lira arsında satışımızı yaptık” şeklinde konuştu. Av yasağının başlamasının ardından Yalova’daki fiyatların ne olacağı hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Karataş, “Mayıs ve Haziran aylarında balık fiyatlarında bir yükselme olmaz, düşüş olur. Arz-talep azalıyor, balık dükkanlarının çoğunluğu kapanıyor. Biz kooperatifimizin satı yerinde halkımıza ucuza balık satışını yapıyoruz” dedi.

Haber-Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Çınarlı Hıyaban’a Bahar Geldi Çınarlı Hıyaban’a Bahar Geldi

Kameraman/Arda Kızıltan

Editör: Arda Yavuz