GÜNAYDIN/ TÜNAYDIN Değerli Okurlar;

ABD’ nin karanlık tarihinden ilgi çekici sayfaları hatırlamaya kaldığımız yerden devam ediyoruz.

1965: Dominik'e paraşütçülerini indirdi ve 10 bin Dominikliyi katletti.

 1973: Şili'de CIA'nın düzenlediği darbe ile 30 bin kişi katledildi.

 1975: Vietnam işgali bittiğinde arkasında milyonlarca ölü ve sakat bıraktı.

 1970: Kamboçya ve Laos'ta ABD, 1 milyon insanı katletti.

 1983: Lübnan’da 14 bin deniz piyadesi binlerce Lübnanlıyı katletti.

 1983: 2. Lübnan işgalinde Lübnan'a günlerce bomba yağdırdı.

 1986: Libya'yı bombaladı, bine yakın sivili katletti.

 1989: Panama'ya asker çıkarttı ve 5 bin Panamalıyı katletti.

 1991: Irak’ta ilk Körfez Savaşını başlattı, binlerce insanı katletti.

 1991: Somali'yi işgal etti.

 1998 yılında ABD, Sudan’da (sonradan sadece aspirin ürettiği ortaya çıkan) bir fabrikayı silâh fabrikası diye bombaladı.

 2001: Dünya Ticaret Merkezi, Pentagon ve Beyaz Saray’ ın bombalanmasından (CIA tarafından örgütlenen ve eğitilen) Usame bin Ladin’ i sorumlu tutarak Afganistan’ ı işgal etti. Bu işgal sırasında en az 150 bin sivil hayatını kaybetti. 2021 yılında sözüm ona çekildi.

 2003: Kitle imha silâhlarına sahip olduğu gerekçesiyle Irak’ ı işgal etti. Ortadoğu petrolünü gasp ederken İslâm dünyasının tam kalbine yerleşti. Bir milyondan fazla Iraklı hayatını kaybederken, 5 milyona yakın Iraklı da evini terk etmek zorunda kaldı. Savaş sonunda Irak’ ta kitle imha silâhının olmadığı anlaşıldı. Amerikan askeri Irak’tan (sözde) çekilmesine rağmen, bölgede karışıklıklar halen sürüyor.

 2003: Sudan’ ın Darfur bölgesine müdahale etti. 200 bine yakın insan öldü. 3 milyona yakın insan mülteci kamplarına sürüldü.

ABD Dışişleri Bakanı Kondoliza Rays, Büyük Orta Doğu Projesi’ ni açıkladı ve Kuzey Afrika ülkeleri ile Ortadoğu’ da pek çok ülkenin sınırlarının değişeceğini belirtti.

 2010: Tunus’ ta Arap Baharı adı verilen olaylar başladı. Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Ürdün ve Yemen gibi ülkeler Arap Baharı’ ndan etkilendiler. Yüzlerce insan öldü, yönetimler ve rejimler değişti.

 Bugün Libya’da iki ayrı hükümet, iki ayrı meclis var. Karışıklık hâlâ devam ediyor. Bu istikrarsızlıkla birlikte de ABD güdümündeki İŞİD çetesi Libya’da etkisini giderek artırıyor.

2011’de Bahreyn’de karışıklar halen devam ediyor.

2011: ABD’ nin kışkırtmasıyla Suriye’ de Esad yönetimine karşı bir ayaklanma başladı. Bölgeye ABD ve Rus askeri yerleşti. Yüzbinlerce Suriyeli hayatını kaybederken, milyonlarca Suriyeli de komşu ülkelere sığındı.

2014 yılında El Kaide’den ayrılan İŞİD’ in Suriye ve Irak’ta örgütlenmesi ise Suriye’deki Arap Baharını farklı bir boyuta götürdü.

Halen Suriye’ nin üç parçaya ayrılması gündemde… ABD ise Suriye ve Irak’ ta varlığını sürdürürken, silâhlandırdığı (YKK- PYD gibi ) unsurlarla Orta Doğu politikasını yürütüyor.

Çok açık ve net olarak anlaşılıyor ki, ABD, doğal kaynaklar, ekonomik ve stratejik açıdan kendisi için önemli gördüğü ülkelere barış ve özgürlük vaadiyle giriyor, orada bölünmeye yol açıp bölgeyi kontrolüne alıyor. ABD, bunun için her türlü argümanı kullanmaktan da kaçınmıyor.

ABD Başkanı Biden’ ın tanımıyla, bunları “ABD’ yi suçlamak için değil, tekrarlanmasın diye” yazıyorum.(!)

ABD’ nin elleri o kadar kirli ki, ne yaparsa yapsın kolay kolay temizlenmez! ABD'nin günah galerisi zengin!

Sonuçta uzatmadan ABD’ye, “Sen kirli geçmişine bak, benim temiz geçmişimde tek leke yok; kimseden de ders alacak değiliz” demek gerekir!

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun!