31 Mart Yerel Seçimlerine adım adım yaklaşıyoruz. Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlemiş olduğu takvimde bir yandan işliyor. 6 gün sonra tüm adaylar kesinlik kazanacak. Belediye Başkanlarının seçimdeki en büyük kozu olan Meclis Üyesi Adayları da netleşecek. Her parti kendi içinde gerekli süreci işletti. Adaylık başvurularını aldı. Çok büyük sürprizler olmazsa adaylar başvurular arasından belirlenecek. Teşkilatların yapacağı listeler genel merkezlerce onaylanarak YSK’ya teslim edilecek.

Az önce belirttiğim gibi Başkan Adaylarının en büyük kozu kuvvetli bir meclis listesidir. Hem parti içerisinde hem de Yalova kamuoyunda sevilen, beğenilen ve tanınmış isimlerin listelerde yer alması avantaj sağlar. Bir başka avantajda bu isimlerin listelerde doğru sıralarda yer almasıdır.

Meclis listesini doğru yapan 1 adım önde olacağını asla unutmasın. Ancak meclis listesi sadece seçim kazanmak için değil aynı zamanda meclis çoğunluğunu da almak için önemli. Çünkü meclis çoğunluğu elinizde olmazsa siz her ne kadar iyi niyetli olursanız olun birçok kararı alamaz uygulayamazsınız. Ne yazık ki bunun örneklerini geçmişte gördük, yaşadık.

Örnek verecek olursak;

2014-2019 döneminde Yalova Belediyesi’nin kamu borçlarını büyük oranda bitirecek olan bir girişimde bulunduk. Karşılıklı tüm anlaşmaları yaptık. Yalova Belediyesi’ne ait bir bina ile borcumuzu mahsup edecektik. Meclis kararı için konuyu meclise taşıdık. Çoğunluğu elinde bulunduran AKP’li üyeler red kararı verdiği için bu fırsatı tepmiş olduk. Yalova Belediyesi bu konuda bu nedenle faiz ödemek zorunda kaldı. Ancak 2020 yılında yapılan operasyon sonrası göreve gelen AKP yönetimi 2014-2019 döneminde red verdiği kararı bu kez kendileri meclise getirerek kabul etti. Ancak Yalova Belediyesi bu siyasi egonun bedelini faiz ödeyerek ödedi.

Bir başka örnek Yalova Belediyesi son 2 ayda seçim öncesi 30+30 olmak üzere 60 milyon kredi kullandı. Denetleme Kurulu üyelerinin tespitine göre geçtiğimiz ay alınan kredi amacının dışında kullanılmış durumda. CHP’li Meclis Üyeleri her ne kadar duruma itiraz etsede çoğunluğu elinde bulunduran AKP istediğini yine aldı.

Bu iki örnekten de anlaşılacağı üzere sadece başkanlığı kazanmak yeterli değil. Meclis çoğunluğunu da almak büyük önem arz ediyor. Önümüzde yaklaşık 1 haftalık süre var. Hiç bir şey için çok geç değil.

Şu an halen kararsız olan çok sayıda seçmen olduğunu görüyoruz. Yalova halkının karşısına kim güzel bir liste ile çıkarsa bu kararsız seçmeni de yanına çekecek bu da unutulmasın. Tabi bir de meclis üyesi adayı olanların getireceği oylarla, aday gösterilmeyenlerin götüreceği oylarda iyi hesap edilmeli.

Benden söylemesi doğru tercih kazandırır…