Türkiye günlerdir sokak hayvanlarıyla ilgili meclise sunulması beklenen yasa tasarısını tartışıyor. Yasa tasarı genel hatlarıyla başı boş olarak adlandırılan sokak hayvanlarının uyutulmasını öngörüyor. Bir kısım bu yasanın haklı olduğunu savunurken, hayvan hakları savunucuları da bu konuya karşı çıkıyor.

Peki her iki tarafı da mutlu edecek bir çözüm söz konusu değil mi?

2014 yılında göreve seçildikten sonra üzerine hassasiyetle eğildiğimiz konulardan biri de sokak hayvanlarının rehabilitasyonuydu. Öncelikle Yalova Belediyesi’ne ait barınakta iyileştirmeler gerçekleştirmiş bölgemizde olmayan cihaz ve ekipmanları müdürlüğümüze kazandırmıştık. Ancak konunun kapsamlı bir şekilde ele alınması gerekmekteydi. Tüm ilçe ve belde belediyelerini de kapsayacak bir şekilde Veteriner İşleri Müdürlüğümüz bünyesinde bir çalışma başlattık. Çalışmanın ana hattı il genelindeki sokak hayvanlarının kısırlaştırarak üreme artışını kontrol altına almak ve onları doğal yaşam alanlarında muhafaza etmekti.

Yani belediyeler olarak sokakta bulunan hayvanları toplayacak önce onları kısırlaştıracak daha sonra da oluşturduğumuz doğal yaşam parkında hayatlarını sürdürmelerini sağlayacaktık. Bu alan hayvanseverlerinde besleme yapabileceği bir alan olacaktı.

Ancak o dönemde en sık karşılaştığımız sorun çevre illerden toplanan sokak hayvanlarının ilimiz sınırları içerisine bırakılmasıydı. Yakalanan birçok hayvanın çipleri okutulduğunda başka illere ait olduğuna şahit oluyorduk. O nedenle tüm yurtta hayata geçirilmesi gereken bir proje olduğu ve çevre illerden daha fazla bırakmalara sebep olacağı için proje o dönemde hayata geçirilemedi.

Bugün ki sorunun aslında tamda çözümü bu. Üremelerini durdurmak ve onları sokaklarda değil doğal bir yaşam alanlarında muhafaza etmek. Bu olay tüm yurtta hiçbir suistimale meal vermeden uygulanırsa sorun ortadan kalkmış olur.

Eğer bir hayvan sağlıklıysa onun da bir canlı olduğu ve yaşama hakkı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü onlar bizlere Allah’ın sessiz emanetleridir.  Tekrar etmek gerekirse; çözüm var. Ama bu çözüm topyekün hareketle mümkün.