Selçuk Hançer kimdir?

2011 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. 1,5 yıl özel sektörde çalıştıktan sonra devlete atandık. Akabinde 11 yıl devlet hastanesinde İznik ve Yalova Diş Hastanesi’nde görev yaptım. Pandemi sürecinden sonra da devlette ki işlevimizi bitirip özel sektöre atıldım. İki yıldır da muayenecilik yapıyorum.

Sağlıklı diş eti nasıl olmalı?

Sağlıklı diş eti genelde açık pembe renklidir. Bazen gül kurusu renginde yüzeyi portakal kabuğu gibi pütür pütür herhangi bir kanama olmayan formlarda olmalıdır. Sağlıklı diş eti renginin haricinde daha kızarık, kırmızımsı ve kanamalı bir durum ortaya çıktığında diş etinde problemlerin olduğuna kanaat getiriyoruz.

Diş eti çekilmesi neden olur?

Genellikle diş eti çekilmesi yanlış diş fırçalama tekniği ile ve yaşla beraber oluşan problemlerdir.

Diş eti çekilmesinin tedavisi nasıl oluyor?

Diş eti çekilmesi tedavisi ilk etapta doğru bir fırçalama tekniği gerektiriyor. Bununla beraber doğru tekniği kullandıktan sonra hala devam ediyorsa genelde etmiyor, ediyorsa da ileri cerrahi yöntemlerle bağ dokusu gibi bölgelere diş etine ilave edilip diş etini yukarı kaldırma yani file kaldırma yöntemiyle yapılabiliyor. Genellikle yanlış diş fırçalama tekniklerinden kaynaklı olduğu için ona öncelik verilmesi gerekiyor.

Diş fırçalama tekniği ve elektrikli diş fırçalarının yararları ve zararları nelerdir?

Birçok fırçalama tekniği var. Fakat benim hastalarıma daha çok önerdiğim fırçalama tekniği diş etinden 45 derece tutup diş etinden dişe doğru her bir bölgeye 20 kez fırçalayarak ardından sağa ve sola kaydırarakta yapılmalı. Akabinde dil fırçalama ve ağız içi de fırçalanmalı. Diş fırçalarken tabii ki doğru fırçayı da bulmak önemli. Özellikle hastalarımızdan diş fırçalarını getirmelerini istediğimizde bize aşağı yukarıya dişlerini nasıl fırçaladığı hakkında bilgi veriyor. Aşırı sert fırçalıyorsa o kişi kendisi illa ki biliyordur. O zaman daha yumuşak fırçalar ya da orta derece de fırçalar kullanması gerekiyor. Elektrikli diş fırçaları da mevcut. İkisi arasında bir fark var mı? Net bir fark yok. Fakat elektrikli fırçalar, dişlerin aralarına girmediği ve daha çok yüzeyleri fırçaladığı için tekrardan manuel diş fırçasıyla fırçalanmasını isteriz.

Diş taşı neden oluşur?

Diş taşı genelde ağız içerisinde tükçük kanallarının olduğu bölgede tükçükte ki kalsiyumla ağızda ki bakteriler bir araya geldiği zaman orada oluşturduğu biyofilm tabakasıdır. Genellikle alt, ön dişlerde ve molar dediğimiz kısımda o bölgede tükçük kanallarıda bulunuyor. Oradan çıkan kalsiyum miktarı da kişiden kişiye değiştiği için bazı kişilerde daha hızlı diş taşı oluşumu görülebiliyor.

Diş taşı zararlı mıdır?

Diş taşı tabii ki de zararlıdır. Diş taşı, kalsiyum bakterileriyle oluşup biyofilm daha sonra tartar ve diş taşına evrilen bir süreci var. Bunlar temizlenmediği sürece diş etini aşağıya doğru çekip enfeksiyona ve hatta diş kaybına kadar gidebiliyor. Hassasiyet özellikle daha çok yanlış diş fırçalayan kişilerde oluşabiliyor. Diş eti çekilmesinden kaynaklı da olabiliyor. Mine çatlakları olursa hassasiyetler ortaya çıkabiliyor. Kişinin daha önce bir travma geçmişi şayet varsa onun bir belirtisi olarak yavaş yavaş başlayıp devam edebiliyor. Ağızda çürük varsa onlarda hassasiyete sebep olabiliyor.

Diş taşlarını temizlemek zararlı mıdır?

Diş taşlarını temizlemek zararlı değildir. Fakat gereksiz diş taşlarını temizletmek doğru değil. Biz 6 ayda bir hastalara ağız bakımı önerisinde bulunuruz. Ancak hasta geldiği zaman eğer orayı uygun görmüyorsak ya da hiç gerek yoksa sadece üzerinden polisaj dediğimiz aletle temizliyoruz.

Ağız kokusu neden olur?

Ağız kokusunun birçok sebebi var. Mide ve farenjit hastalarında olabiliyor. Çürükler, diş taşlarından kaynaklı diş etlerinde oluşan enfeksiyon ve özellikle ağzı açık uyuyan insanlarda çok şiddetli ağız kokusu oluşabiliyor.

Diş Hekimi Begüm İçen; Diş Beyazlatma İşlemi Sonrası Renkli Gıda Tüketilmemeli” Diş Hekimi Begüm İçen; Diş Beyazlatma İşlemi Sonrası Renkli Gıda Tüketilmemeli”

Ağız kokusunu gidermek için ne yapmalıyız?

Öncelikle sebebini bulmak gerekiyor. Çürükse çürükler temizlenmeli. Diş eti kaynaklıysa diş taşları kesinlikle temizlenip doğal diş eti görünümü elde edilmeli.

Dişte ki lekelenmeleri en aza nasıl indirebiliriz?

Kişiden kişiye tükürükte kalsiyum miktarı ve beslenme alışkanlıkları farklı olduğu için dişlerde oluşan tartar hızı farklılık gösterebilir. Kişinin öncelikle bunu fark etmesi gerekiyor. Eğer karbonhidratla besleniyorsa onu düzene sokmalı. Hastalar diş fırçalama sıklığını da arttırmalı.

Hangi aralıklarla hekim tarafından diş temizletilmeli?

Genellikle hastalara 6 ayda bir deriz. Kişiden kişiye göre değişir. Bence bir seneden önce çokta gerek yok.

Dişlerimizi önerilen süreler dışında sürekli temizletmek dişlere zarar verir mi?

Mine parlak bir yüzeyi var. Bizler diş taşını temizlerken minenin parlak yüzeyine değiyoruz. Keyfi olarak temizlemek istemem.

Çay, kahve ve sigara dişe ve diş etlerine zarar veriyor mu?

Zarar değil de dişlerine iyi bakmıyorsa dişte lekelenmelere neden olur.

Diş beyazlığı kişiden kişiye göre değişiyor mu?

Elbette değişir. Diş beyazlığı mine kalınlığı ile alakalı bir durum.  Mine kalınsa daha beyaz görünüyor inceyse daha sarı görünüyor.

Evde dişlerimizi fırçalamak için doğal karışımlar yapabilir miyiz?

Hastalarımıza bazen gargara yapmasını söyleriz. Burada amacımız ağız içinde ki ph seviyesini dengelemektir. Çünkü bazı bakteriler belli bir ph seviyesinde yaşamıyor.

Her gün ağız gargarası yapmak doğru mudur?

Dişinizi fırçaladıktan sonra ilk yarım saat içerisinde gargarayı önermiyoruz.

Diş ipi kullanmak sağlıklı mıdır?

Kesinlikle sağlıklıdır. Toplumumuzda kürdan alışkanlığı var. Bunun yerine diş ipini tercih etmeliler. Özellikle ara yüzeye giren yiyeceklerin çıkarılmasında bazen fırça yeterli olmuyor onun içinde diş ipi olmazsa olmazdır.

Diş ipini ne kadar sıklıkla kullanmamız gerekiyor?

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra her gün günde bir kere kullanmanız yeterli olacaktır.

Yeşil elma tüketildiğinde diş fırçalama etkisinin olduğu söyleniyor. Sizin düşünceleriniz nedir?

Yeşil elma çok iyi bir mekanik temizleyicidir. Bazı kişilerin bir tarafında daha fazla diş taşı olurken diğer tarafında ise daha az diş taşı oluyor. Çünkü burada yiyeceklerin mekanik temizliği söz konusudur. Yemek yerken sağ ve sol tarafınızı da kullanın.

Muhabir – Duygu Saral

Kameraman – Rümeysa Şahin

Editör: Rümeysa Şahin