Enflasyon, ekim ayında piyasa beklentileri paralelinde gelirken, 24 yılın zirvesi yenilenmiş oldu.

Tüketici fiyatları, ekim ayında aylık bazda yüzde 3.54 arttı; yıllık TÜFE yüzde 83.45'ten yüzde 85.51'e yükseldi.

Enflasyonun aylık yüzde 3.6 artması, yıllık bazda ise 24 yılın yeni zirvesi olan yüzde 85.6'ya yükselmesi bekleniyordu.

Çekirdek enflasyon ekimde yüzde 3.22 artış gösterirken, yıllık artış ekimde 68.09'dan yüzde 70.45 seviyesine çıktı.

Aylık artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 8,34 ile giyim ve ayakkabı olurken, yıllık artışta yüzde 117,15 ile ulaştırma başı çekti. Yurt içi üretici fiyatları aylık yüzde 7.83 artarken, yıllık yüzde 151,50'den yüzde 157.69'a yükseldi.

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Ve Bankalara Satış Zorunluluğunda Son Durum

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunun 8. Maddesinden aldığı yetkiye dayanarak, İhracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye’ye getirilmesi zorunludur.

4 Eylül 2018 tarihinden itibaren altı ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye’ye getirilmesine ilişkin karardaki altı aylık süre uzatılmış ve ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye’ye getirilmesi zorunluluğu kalıcı hale getirilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığının 15.01.2022 tarihli talimatı ile İhracat Genelgesinin Ek1. Maddesinde yapılan değişiklik uyarınca, 18.04.2022 tarihinden geçerli olmak üzere, ihracat bedeli kabul belgesi (İBKB) veya döviz alım belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin en az %40’ı İBKB’yi veya DAB’ı düzenleye bankaya satılacaktır şeklinde değiştirilmiştir.

Ticari Ve Mesleki Kazanç Erbabı Kazan Sahiplerine Uygulanacak Binek Otomobil Gider Kısıtlaması

Binek otomobil kiralamasında gider yazılacak aylık tutar ve binek otomobiller için gider kısıtlaması

7194 Sayılı Kanunun 13 üncü ve 14 üncü maddeleriyle, Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı ve 68 inci maddelerinde yapılan değişiklikler ile işletmelerin kiraladıkları veya iktisap ettikleri binek otomobillerin giderlerinin vergi matrahından indiriminde kısıtlama yapılacaktır.

Yapılan düzenleme ile;

- Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralaması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kiraladıkları hariç olmak üzere, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birin ilişkin aylık kira 2022 yılı için 8.000.-TL’sına kadarlık kısmı ile binek otomobillerin iktisabına ilişkin özel tüketim ve katma değer vergisi toplamının 2022 yılı için 200.000,-TL kadarlık kısmı gider oalrak yazılacaktır.

- Binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70’i gider kabul edilecek, kalan %30 Kanunen Kabul edilmeyen gider olacak vergi matrahından indirim konusu yapılmayacaktır.

Binek otomobillerde ÖTV ve KDV’nin gider yazılması ile amortisman Uygulaması

Binek Otomobillerin ilk alımlarına ilişkin ÖTV ve KDV toplamlarının en fazla 2022 yılı için 230.000,-TL’ye kadarlık kısmı gider kabul edilecek, bu tutarı aşan kısım Kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır.

Binek otomobillerin satın alma bedellerinin 2022 yılı için 200.000,-TL isabet eden kısmına uygulanacak amortisman  ticari ve mesleki kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacak, 200.000.-TL  aşan kısım ise vergi matrahından indirilmeyecektir. (200.000,-TL belirlenen tutar 2022 yılı için  KDV ve ÖTV hariç satın alma bedelidir.)

Sosyal Güvenlik Kurumu E-Tebligat Uygulaması Tüm İllerde Uygulanacak.

 24.9.2021 tarihli ve 31608 sayılı Resmi  Gazetede yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin” Yönetmelik 1.10.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Elektronik Tebligat (e-Tebligat) uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte SGK Merkez Teşkilatı/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından tebliğ edilmesi gereken evraklar elektronik ortamda imzalanmakta ve muhatabın elektronik tebligat adresine iletilmektedir.

Pilot iller ile başlayan e-tebligat uygulaması  01.11.2022 tarihinden itibaren tüm illerde e-Tebligat başvurusu yapmış ve yapacak olan muhataplara elektronik tebligat gönderilmeye başlanacak olup, e-Tebligat başvurusu yapmamış gerçek ve tüzel kişilere 7201 sayılı Kanun ile 6183 sayılı Kanunda yer alan hükümlere göre eski usulde tebligat yapılmaya devam edilecektir.

Ücretlerde Yemek Ve Ulaşım İstisna Tutarları Sigorta Priminden Kısmen İstisna Edilen Yemek Tutarlar

1) Sigortalılara  yemek  parası  adı  altında  yapılan  ödemelerin,  işyerinde  veya  müştemilatında işveren tarafından yemek verilmemesi şartıyla, fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak günlük asgari ücretin %6’sının, yemek verilecek gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı (Bugün için günlük 12,94 TL),

2) Sigortalılara ay içinde yemek parası olarak nakit ödeme yapılmaksızın, çalıştıkları işyerinin

dışında yemek üretimi yapan başka firma veya şahıslar tarafından gerek işyerinde gerekse işyerinin  dışında  yemek  verilmesi  halinde,  işverenlerce  bu  firma  veya  şahıslara  fatura karşılığında yemek bedeli olarak ödenen fatura bedelleri, Prime esas kazanca dahil edilmez,

Gelir Vergisi Kanunu’nda Yer Alan Yemek Ve Ulaşım İstisna Tutarlar

1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere Gelir Vergisi Kanunu’nun    

- 23/8  bendinde  yer  alan hizmet  erbabına  işyeri  ve  işyeri  müştemalatı  dışında  kalan yerlerde  yemek  verilmek  suretiyle  sağlanan  menfaatlere  ilişkin  istisna  tutarı günlük  51 TL’

- Onuncu  bendinde  yer  alan  işverenlerce  hizmet  erbabının  işyerine  gidip  gelmesi  için sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı günlük 25,50 TL’ sıdır.