01 Ocak 2023’de Yürürlüğe Girecek Konaklama Vergisine İlişkin Genel Tebliğ 14 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete’de Yayımlandı

Verginin Konusu

•Konaklama tesisleri kapsamında düzenlenen oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesislerinde, uygulama otellerinde,

•Sağlık tesisleri kapsamında düzenlenen sağlıklı yaşam tesisleri ile bünyesinde konaklama tesisi bulunan termal tesislerde,

•Kırsal turizm tesisleri kapsamında düzenlenen çiftlik evi, köy evi, yayla evi, dağ evi, kampingler, (konaklama amaçlı mesire yerlerinde),

•Muhtelif başlıklarda düzenlenen tesislerden (turizm kompleksleri, tatil merkezleri, eğlence, merkezleri, personel eğitim tesisleri, özel tesisler gibi) geceleme hizmeti de sunan diğer tesislerde,

•Kamu ya da özel sektörün tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması için ayrılan (lojman olarak tahsis edilenler hariç) misafirhane, konukevi, dinlenme tesisi, kamp gibi tesislerde,

•Turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın geceleme hizmeti sunan diğer tüm tesislerde sunulan geceleme hizmetleri ve bu hizmetle birlikte satılan konaklama tesisinde bulunan diğer hizmetler konaklama vergisinin konusunu oluşturur.

Not; Konaklama tesislerinde konaklama hizmetlerinden karşılıksız olarak yararlandırılması, hediye, tanıtım ve benzeri adlar altında bedelsiz olarak konaklama hizmetleri sunulması hallerinde de konaklama vergisi doğar.

Verginin Konusuna Girmeyen İşlemler

Aşağıda sayılan;

•Sosyal hizmet kuruluşlarınca korunmaya, bakıma ve yardıma ihtiyacı olanlara verilen geceleme hizmetleri,

•Herhangi bir geceleme hizmeti sunulmayan, mola noktaları gibi tesislerde verilen hizmetler,

•Konaklama tesisi bünyesinde, tesis personelinin yalnızca kendi kullanımı için tahsis edilmiş yerlerde gecelemesi, konaklama vergisinin konusuna girmez.

Süre Tespiti

•Konaklama vergisi için süre tespiti, tek günlük gecelemelerde gecenin tamamlanması önemli değil iken, 1’den fazla günü kapsayan gecelemelerde fiili hizmet süresi esas alınır.

•Örnek; 02.02.2023’te 1 günlüğüne oda kiralayan Bay(A) aynı gün içerisinde geceyi tamamlamadan oda parasını ödeyip çıkış yapması durumunda konaklama vergisi 1 günlük uygulanır.

 •Örnek; 02.02.2023 – 06.02.2023 tarihleri için 4 günlük oda kiralayan Bay (B) 2 gün sonra otelden 2 günlük oda bedelini ödemesi ile otelden ayrılması halinde tesiste geçirilen 2 günlük süre konaklama vergisi için esas alınır.

 Konaklama ile birlikte sunulan hizmetler

•Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle dâhil edilmesi mutat olan tüm hizmetler, geceleme hizmetinden bağımsız olarak ayrıca fiyatlandırılsa ve bedeli konaklayandan ayrıca tahsil edilse dahi vergiye tabidir.

•Konaklama tesisinde konaklamayanlara (geceleme hizmeti almayanlara) verilen hizmetler vergiye tabi değildir. (Dışarıdan havuz, Spa kullanımı gibi)

•Tesis bünyesi dışındaki hizmetleri de kapsayacak şekilde yapılan (örneğin; ulaşım, transfer, gezi, rehberlik, müzelere giriş ve benzeri hizmetleri içeren) konsept satışlarda her bir hizmetin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi şartıyla ve bu hizmetler için ayrıca fatura düzenlenmesi veya konaklama faturasında ayrıca gösterilmesi bu hizmetler için konaklama vergisi hesaplanmaz. Vergi sadece konaklama hizmetinden alınır.

•Sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında değildir.(konaklama içerecek şekilde yapılırsa ve faturada bahsi geçen bedeller ayrıca hesaplanıp yâda ayrı fatura düzenlenir ise konaklama vergisi hesaplanmaz. Vergi sadece konaklama hizmetinden alınır.)

Vergiyi Doğuran Olay

•Gerek acenteler üzerinden gerekse doğrudan konaklama tesisleri tarafından satışa konu edilen hizmetlerde, hizmetin konaklayana sunulması ile vergiyi doğuran olay gerçekleşir.

Vergi Mükellefiyeti

•Konaklama vergisinin mükellefleri hizmetleri sunan gerçek veya tüzel kişilerdir.

 Konaklama Vergisinin İstisnaları

•Öğrenci Yurtları, Pansiyonları ve Kamplarında Öğrencilere Verilen Hizmetler

•Karşılık esasında Türkiye’deki diplomatik temsilcilikler, konsolosluklar ve bunların diplomatik hakka sahip mensupları, uluslararası anlaşmalar ile vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensupları verilen hizmetler

Acente Üzerinden Yapılacak Satışlarda Konaklama Vergisi

•Otel işletmesi tarafından acentelara satılan oda satışında, ilgili acente tarafından müşteriye odanın satılması durumunda, müşteriye yapılan satışın konaklama vergisini içermesi veya içermemesi şeklinde 2 durum oluşacaktır.

•Acente tarafından yapılan satışta tüm vergiler dâhil satış yapıldı ise, konaklayanların bilgilerini içerecek şekilde otel işletmesi tarafından acenteye fatura düzenlenir.

•Acente tarafından yapılan satışta konaklama vergisi hariç satış yapıldı ise; otel işletmesi tarafından müşteriye konaklama hizmetinin sunulması takiben fatura düzenlenecek ve sadece konaklama vergisini ihtiva edecek olan tutar                 faturada gösterilir.

Örnek; Tatil köyü tarafından (A) acentesına 2.000-TL bedel ile satılan oda, müşteri (B)’ye 2.400-TL’ye konaklama vergisi hariç satılmıştır. Tatil köyü tarafından müşteri (B)’ ye sadece konaklama vergisine ilişkin düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (2.000 TL x 0,02=) : 40 TL

Örnek; C Otel işletmesi (D) acentesına 10.000-TL bedel ile oda satmış, acenta ise (E) müşterisine tüm vergiler dâhil 12.000-TL’ye satmıştır. C otel işletmesi tarafından (D) acentesına düzenlenecek faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

Konaklama Bedeli (KDV Hariç) :10.000-TL

Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (10.000 TL x 0,02=) : 200 TL

Hesaplanan KDV Tutarı (10.000 TL x 0,08=) : 800 TL

Genel Toplam: 11.000 TL

Konaklama Hizmetinin Matrahı

• Konaklama vergisi matrahına KDV dâhil edilmez.

• Vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler de matraha dâhildir.

•Konaklama hizmetine ilişkin düzenlediği faturada ayrıca gösterdiği ticari teamüllere uygun iskontoların konaklama vergisi matrahından indirilmesi mümkündür.

Konaklama Vergisi Oranı, vergilendirme dönemi, vergi beyanı

•Konaklama vergisinin oranı % 2’dir.

•Konaklama vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemleridir.

•Her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi vergilendirme dönemini takip eden ayın 26’ıncı günü akşamına kadar elektronik ortamda beyan edilip ödenir.

Yürürlülük Tarihi

• Konaklama Vergisi 01.01.2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Yeni Türk Ticaret Kanununda Anonim Şirketler

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Anonim Şirketlerle ilgili önemli değişikler  yapılmıştır. Bu değişikliklerden önemli gördüklerimiz paylaşılmıştır.

Tek Ortaklı  Anonim Şirketler;

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile  tek kişilik Anonim Şirket kurmanın yolunu açılmış, Tek ortağa düşen ortaklıkların fesih zorunluluğu ortadan kalkmışltır.

Yönetim Kurulu Üyelerin Pay Sahibi olma Zorunluluğu Kaldırılmıştır.

Yeni Türk Ticaret Kanununu  ile yönetim kurulunu oluşturacak kişilerin pay sahibi olma zorunluluğu ortadan kaldırmıştır.

Yönetim Kurulunun Dörde Birinin Üniversite Mezunu Olma Zorunluluğu Getirilmiştir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirket yönetim kurulunun dörde birinin üniversite mezunu olma zorunluluğu getirilmiştir.

Yönetim Kurulu Üyelerinin Bir Tanesinin Türk Vatandaşı Olma Zorunluluğu Getirilmiştir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu yabancı firmaların Türkiye de şirket kurmak istemeleri halinde ise yönetim kurulu üyelerinin bir tanesinin Türk vatandaşı olma zorunluluğu getirmiştir.

 Anonim Şirketlerde Taahhüt Edilen Sermaye Prosedürü Değişmiştir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu; yeni kurulacak anonim şirketlerde taahhüt edilen sermayenin en az 50.000 TL olmasını, taahhüt edilen sermayenin en az yüzde yirmi beşinin kuruluş işlemi gerçekleşmeden önce bankaya yatırılmasını ve Şirketin taahhüt edilen sermayesinin tamamının 24 ay içinde bankaya yatırılmasını, yatırılmadığı takdirde ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı‟na fesih davası açma hakkı tanımaktadır.

Yönetim Kurulu Toplantılarının Elektronik Ortamda Yapılabilmesi İmkânı getirilmiştir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ise yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılabileceği hükmü getirmiştir.

Yönetim Kurulu Üyelerine Kusurları Oranında Müteselsil Sorumluluk Yüklenmiştir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ise Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluk alanlarını bir başlık altında belirtilmiş ve kusurları oranında müteselsil sorumluluk yüklenmiştir.

Yönetim Kurulu Üyelerinin Ve Yakınlarının Şirketle İş Yapma Ve Şirkete Borçlanma Yasağı Getirilmiştir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu yönetim kurulu üyelerine şirketle iş yapma ve şirkete borçlanma yasağı getirmesi yanı sıra aşağıda belirtilen kişilerinde şirkete borçlanamayacağını ayrıca bu kişiler için şirket kefalet, garanti ve teminat veremeyeceğini, sorumluluk yüklenemeyeceğini ve bunların borçlarını devir alamayacağını hüküm altına almıştır.

-   Yönetim kurulu üyesi, alt ve üst soyundan biri ya da eşi yahut üçüncü derece dâhil üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından biri,

-   Yönetim kurulu üyesinin ve alt ve üst soyundan birinin ya da eşinin yahut üçüncü derece dâhil üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından birinin ortağı oldukları şahıs şirketleri,

-   Yönetim kurulu üyesinin ve alt ve üst soyundan birinin ya da eşinin yahut üçüncü derece dâhil üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından birinin en az yüzde 20’sine katıldıkları sermaye şirketleri

Yönetim Kurulu Üyelerinin Ve Yakınlarının Şirketle İş Yapma Ve Şirkete Borçlanma Yasağına Uymamaları Halinde;

-    Yeni Türk Ticaret Kanunu, şirket alacaklılarının şirketten alacaklarını alamamaları halinde; Borçlanma yasağına aykırı davranan kişilere doğrudan haciz yapma imkanı tanımıştır.

-    Yeni Türk Ticaret Kanunu şirkete borçlanan yönetim kurulu üyelerine üç yüz günden az olmamak üzere adlî para cezası öngörmektedir.

Tüzel Kişilerin Yönetim Kurulu Üyesi Olabileceklerdir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu Tüzel kişilerin Yönetim Kurulu üyesi olma hakkı getirmiş olup, Tüzel kişiyi temsil eden kişinin Yönetim Kurulunda söz sahibi olması ve oy kullanabilmesi için ticaret sicilinde tescil ve ilan edilmesini ve tüzel kişinin internet sitesinde yayınlanmasını zorunlu kılmıştır.