31 Mart’ta yerel yönetimleri belirlemek üzere sandığa gideceğiz. İktidar partisinin ve ana muhalefet partisinin adayları belli. Muhalefet partilerinin bazıları da adaylarını açıkladı. Seçime 2 aydan az bir süre kalmasına karşın halen adaylarını açıklamayan partiler var. Bu kadar kısa sürede nasıl seçim kazanmayı düşünüyorlar merakla bekliyoruz.

Kendi tecrübelerimden örnek verecek olursam biz 2014 seçimlerine 1,5 yıl önce çalışmaya başlamış, henüz adaylığımız bile net değilken seçim ofisimizi tutmuştuk. Bu sayede çalmadık kapı, girilmedik sokak bırakmamıştık. Psikolojik olarak şu an sahada olan adaylar diğer adaylara göre 1-0 önde. Bu durum halk arasında da aslında şu algıyı oluşturuyor; “Seçim zaten 2 parti arasında geçecek.” Bu algıyı 50 günde diğer partiler nasıl kıracak ve lehlerine çevirebilecek hep birlikte göreceğiz.

Bir başka psikolojik üstünlük göstergesi de asılan pankartlar ve sokaklarda gezen araçlar. Her ne kadar bir siyasi parti ile seçime giriyor olsanız da aday olarak kendi ekibiniz olması şart. Parti çalışmalarının yanı sıra sahada size artı katacak bu ekiple ekstra çalışmalar yapmanız şart. Az önce söylediğim pankart konusu bunlardan biri. Ekibinizin belirleyeceği adresler sadece sokaklarda değil sizin ev balkonlarında olmanızı da sağlar. Ayrıca araç arkalarına konacak görseller trafik akşında da insanların sizi görmesini sağlar. Bu bir kriter midir? Hayır kriter değil ama algı yönetimidir. Aklında soru işareti olan seçmen için bir tercih unsurudur.

Yalova’da şu an için bu algıyı kim doğru yönetiyor ve psikolojik olarak üstünlüğü elinde bulunduruyor sonuç ortada. İktidar partisinin pankartları koca koca asılırken, diğer partilere ait pankartlar küçük küçük şekilde yanında yer alıyor. Biri her köşe başını tutarken diğerleri onun astığının neredeyse üçte birini asıyor.

Balkonlarda hiç pankart afiş görmedim desem yeri var. Belki de adayların şu an kendi evlerinin balkonlarında dahi pankartları yoktur. Seçim araçları aynı şekilde henüz bir parti dışında seçim aracı görmedik.

Seçim bütçe gerektirir ve bütçe olmadığı için yapamadık deme gibi bir lüksünüz asla olamaz. Hamama giren terler misali eğer bu makama adaysanız ve seçilmek istiyorsanız gereğini yapmak zorundasınız. Eğer bu demokrasi şöleninde Yalova gelin gibi süslenecekse tüm partiler gereğini yapmalı ve bu yarışta var olduğunu göstermeli.

Az öncede dediğim gibi algı ve psikolojik üstünlük önemli. Seçimin birçok ayağından biride onlar çünkü.