Seçim çalışmalarının tüm partilerde geçtiğimiz yıllara göre ağır ilerlediğini daha önce yazmıştım. Seçimlere 1 aydan az bir zaman kaldı. Adayların birçoğu henüz ne projeler yapacaklarını açıklamadı. Halka vaat edeceğiniz projeler özellikle yerel seçimlerde oy verme tercihine doğrudan etki ediyor. Bu nedenle daha hızlı davranılması ve açıklanan projelerin halka dokunması, halk tarafından kabul görmesi gerekli. Ve tabi çok iyi şekilde anlatılmalı.

Adayların ilk vaadi halk ile iç içe olacağı ve ulaşılabilir olacağı olmalı. Bunu da özellikle bu süreçte halka kanıtlamalı. İkinci vaat STK’lara müdahil olmayacağı ve insanları seçimlerinden dolayı ötekileştirmeyeceği, seçim dönemlerinde taraflar üzerinde baskın davranmayacağı ve adil olacağı olmalı. Bunu yapan seçimde 1 adım önde demektir.

Gelelim projelere…

Ülkemiz ekonomisi oldukça zor bir dönem yaşıyor. Tencereler boş, kiralar uçmuş durumda. Emekli, asgari ücretli geçinemiyor. Buna karşın ülkemizde ve tabi ki Yalova’mızda mülteciler büyük bir sorun. Yalova nüfusunun %14’ünü yabancılar oluşturuyor. Emekliye, işçiye olmayan para ne yazık ki mültecilere gelince var. Şehrimizde de bugün bir anket yaptığınızda ilk sorun olarak karşınıza çıkıyor. Dolayısıyla her ne kadar genel siyasetin konusu olsa da bu konuda adaylar nasıl bir tavır sergileyecek açıklamalı.

Yalova’nın ikinci sorunu trafik. Bu konuda atılacak adımlar belli. Bizim dönemimizde başlayan Güney Çevre Yolu Projesi biran evvel hayata geçirilmeli. Buna ilave olarak alternatif güzergahlar oluşturulmalı. Bazı yerler trafiğe kapanarak yayalaştırılmalı. Bu konudaki örnekleri çoğaltabilirim ama bunu çoğaltacak, hatta bu konudaki projelerini açıklayacak olanlar adaylar. Yalova halkı bu konudaki adımları merakla bekliyor.

Bizim dönemimizde tüm projelerini ve finansını çözdüğümüz şu an yapımı devam eden ana isale hattının yapımı yeterli değil. Şehir içi içme suyu hattı da yenilenmesi gerekiyor. 550 km’lik o projenin de biran evvel yapılması gerekiyor. Bu konuyu projeleri arasına alan var mı acaba?

Her ne kadar kentsel dönüşüm başladı dense de Bağlarbaşı Mahallesi’ne bir uğrarsanız durumu yakından görürsünüz. 2 yıldır ağır aksak ilerleyen bu alanda dönüşüm hemen başlatılmalı. Roman vatandaşlarımız bu konuda mağdur. Onların sesine kulak kabartmak gerekli.

Semt pazarları kanunlarla da belirlendiği gibi kapalı hale getirilmeli. Hem esnafın hem de halkımızın konforu arttırılmalı.

Hastaneye ulaşım neredeyse tüm mahallelerimizden çift toplu taşıma aracı ile yapılıyor. Vatandaşlarımız hastaneye tek vesait ile ulaşabilmeli.

Adaylar vatandaşa dokunan projeler ortaya koymalı. Yaşlılar için, kadınlar için, gençler için, çocuklar için, engelli bireylerimiz için projeler üretmeli.

Temizlik, yol, çevre düzenlemesi gibi rutin belediyecilik hizmetleri bir vaat değil zaten belediyenin asli görevi. Süreç daralıyor. Tüm Yalovalılar olarak hepimizin gözü adaylarda söz sırası onlarda. Bir an önce projelerini halka deklere etmeliler ki 31 Mart’ta söz sırası halkta olduğunda seçim yapabilelim.