Bağlarbaşı Kentsel Dönüşüm Çıkmazı Bağlarbaşı Kentsel Dönüşüm Çıkmazı

31 Mart 2024 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimler için siyasi partilerin bir bölümü aday adaylık başvurularını tamamlarken, bir bölümü de başvuruları almaya devam ediyor. 9 Kasım Perşembe günü Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurularını almaya başlayan AK Parti’deki süreç 22 Kasım Çarşamba günü tamamlanmıştı. Yalova Merkez Belediyesi için mevcut Belediye Başkanı Mustafa Tutuk dahil olmak üzere toplam 5 isim öne çıktı. Bu isimlerden biri olan Ahmet Uzun aday adaylığı sürecini Yalova Gazetesi İnternetten Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Duygu Saral’a anlattı.
“Muhsin Yazıcıoğlu’nun metin yazarlığını yaptım”
Kendini tanıtan Ahmet Uzun, “Yalova’nın Safran köyündenim. Yalova’ya ilk yerleştirilen ve Batum’dan gelen ailelerden birine mensubum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Yalova’da bitirdim. Liseyi, Meslek Lisesi Elektrik Bölümü’nde okudum. 1986 yılında 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesini kazandım ve Makine Mühendisliği’ni bitirdim. Üniversitede Ülkü Ocakları’nda ve sonradan Alperen Ocakları adını alan Nizam-i Alem Ocaklarında yöneticilik yaptım. 1996 rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun daveti üzerine konuşma metinlerini yazmak üzere Ankara’ya gittim. Muhsin Yazıcıoğlu dahil olmak üzere 8 Büyük Birlik Partisi Milletvekilinin konuşma yazarlığını yaptım. 99 Depreminde Ankara’daydım ve haberi alır almaz Yalova’ya döndüm. 1 yıl burada kalıp yaraları sarmaya çalıştık. 2000 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Mühendis olarak işe başladım. 2 yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Asfalt Tesisleri’nin Müdürlüğü’nü yaptım. Ak Parti’nin kurulduğu dönemde davet üzerine Yalova’ya geldim. 2004 yılında Belediye Başkanlığı’na aday adayıydım. Genel Merkez Barbaros Binicioğlu’nu aday gösterdi. Gelen davet üzerine Belediye Meclisi’ne girdim. Daha sonra 1 dönem Teşkilat Başkanlığı yaptım. 2018 yılında TBMM’de Başkanlığa bağlı Müşavir kadrosunda göreve başladım. 5 yıldır Ankara’daydım” ifadelerini kullandı.
“Aday adaylarının biri hariç hepsi arkadaşım”
Kendini diğer aday adaylarıyla kıyaslamanın yanlış olacağını Uzun, “Aday adaylarının biri hariç hepsi arkadaşım. Ben 2009 yılında İl Teşkilat Başkanıydım, yanlış hatırlamıyorsam Mustafa Tutuk Ak Parti’ye 2009 yılında katılmıştı ve referansı bendim. İsmail Atik 2003’te Belediye Meclis Üyesiydi Termal’de. Sırrı Acar’la birlikte partiye katıldılar. Görüşmeyi yapanlardan biri de bendim. Hüseyin Uygun çok eski arkadaşım ve siyaset dışından da tanıyorum. Çok örnek bir kişiliktir, Belediye Meclis’inde berber görev yaptık. Yusuf Ziya Şener akrabamız. Dolayısıyla hiç yabancı yok” şeklinde konuştu. Yalova’nın birinci önceliğinin beklenen büyük Marmara depreminin olması gerektiğini söyleyen Uzun, "1999 yılında bir felaket yaşadık ve unuttuk. Hatay depremini yaşadık, depremden sonra hatırlar gibi olduk ama insan hafızası kötü hatıraları unutmaya çok meyilli. Yalova Belediyesi’nin yapması gereken en önemli görev bina kaynaklı ölüm yaşanmaması için tedbir alması” dedi. 
“Milli Mücadele Müzesi kurma hayalim var”
Yalova olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Uzun, “Diğer illere göre bir ayrıcalığı var. Diğer iller ürettiği ürünlere göre anılıyorlar. Yalova’nın Atatürk ile anılmasından çok mutluyum. Bu konunun Yalova’daki turizmin merkezine konulması gerekenlerden biri olduğunu düşünüyorum. Yürüyen Köşk nispeten tanınıyor ama Cumhuriyetin en kritik kararlarının alındığı ve bugün orijinaline yakın bir şekilde muhafaza edilen Termal Atatürk Köşk’ünün tanınmadığını düşünüyorum. Kişisel olarak bir görüşme yaptım. Yalova’da bir Milli Mücadele Müzesi kurmayı hayal ediyorum. Aday olursam ve seçimi kazanırsam yapacağım ilk iş bu olacak. Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan asker materyallerle ilgili ciddi bir kaynağa ulaştım. Yalova’da bir üçleme kurmak istiyorum. Yürüyen Köşk, Milli Mücadele Müzesi ve Termal Atatürk Köşkü… Bunun yanı sıra denizin, ormanın ve suyun merkezde olduğu bir turizm güzergahı oluşturmak istiyorum. Ama ondan önce bunlara kolayca ulaşılabilir bir trafik düzeni oluşturmak istiyorum. Bunun Yalova’ya gelen ziyaretçi sayısını arttıracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 
“Turizm şehri olmayı hayal ediyorum”
Yalova’nın gerçeklerine göre hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Uzun, “Yalova’da bildiğimiz anlamıyla konvansiyonel anlamda bir tarım bölgesi olması maalesef mümkün değil. Araziler çok dar, araziler daraldıkça verimlilik olmuyor. Osman Gazi Köprüsünün yapılmasıyla ve deprem endişesiyle İstanbul’dan gelen bir hareketlilik var. Bunu gözlemleyebiliyoruz. 10 yıl sonraki nüfus 400 bin olarak gözüküyor. Su kaynaklarımızda Yalova’nın bir tarım bölgesi olması için yeterli değil. Bunun haricinde Kocaeli gibi bir sanayi şehri olmamızın da uygun olmadığını düşünüyorum. Elbette yerel yönetimlerin Yalova’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarıyla iş birliği yapması lazım ama Yalova ile ilgili bir sanayi şehri hayal etmiyorum, turizm şehri olmayı hayal ediyorum. Bunun içinde hizmet kalitesini arttırmaya ihtiyacımız var. Hem işletme sahipleriyle hem de çalışanlarla iş birliği yapmak lazım. Turizm sektöründe çalışanların tamamına yakını maalesef asgari ücret alıyorlar. Onların hayat şartlarının iyileşmesi için gelirlerin artması lazım. Gelirlerin artması için de hizmet kalitesinin artması gerek. Bunlara Belediyelerin katkı da bulunacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu Türkiye’nin en değerli arazilerinden birinin otopark olarak kullanıldığını hatırlatan Uzun, “Kentsel dönüşümle birlikte gerekli park alanlarını oluşturduğumuzda Heykelden iskeleye olan bölümün Turizm işletmeleriyle doldurulması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Şehrin toplam değeri artmalı”
Şehirle ilgili toplam değeri arttıracak yatırımların yapılması gerektiğini belirten Uzun, “Toplam değerden şunu bahsediyorum; Diyelim bir eviniz var ve evinizin bir değeri var. Oturduğunuz eve kolay ulaşabiliyorsanız evin değeri biraz daha artıyor. Aracınızı problemsiz park edebiliyorsanız değer daha da artıyor. Oturduğunuz ev bir duvara bakıyorsa farklı bir değer oluyor, bir yeşil alana bakıyorsa farklı bir değeri oluyor ve denize bakıyorsa farklı bir değeri oluyor. Yani fiziksel özellikleri tamamen aynı iki konut düşünün. Duvara bakıyorsa 3 lira, ormana bakıyorsa 4 lira veya denize bakıyorsa 5 lira oluyor. Belediye şehir planlamasını yaparken bunları gözetmeli” ifadeleri kullandı. Yalova’ya dair en büyük hayallerinden birini paylaşan Uzun, “Bir botanik parkı etrafında bir mahalle inşa etmek ve evlerin tümünün o botanik parkına bakması en büyük hayallerimden biriydi. Amerika Birleşik Devletleri’nin en değerli konutları nerededir? Central Parka bakan bölgededir. En değerli konutu neresindedir derseniz, Central Park ile arasında sadece yol olan bölgeler dünyanın en değerli konutlarıdır” şeklinde konuştu.
Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz