Ülkemiz ve yaşadığımız şehir olan Yalova, deprem bölgesindedir. Yalnızca yapıların sağlamlığı değil aynı zamanda evlerimizdeki, iş yerlerimizdeki eşyalar ile ilgili de belli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Öncelikle dolap, kitaplık vb. gibi devrilmeye müsait her türlü eşyanın duvara sabitlenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu eşyaların üzerinde bulunan koli vb. depolama eşyalarının da kaymasını önlemek için yapıştırıcı materyallerle sabitlenmesi gerekir. Elektrikli ısıtıcılar, sobalar ve klimalar zemine veya duvara sabitlenmelidir. Yangın ve gaz kaçağı riskine karşı bu sistemler elektronik hale getirilmelidir. Bütün yaşam ve çalışma alanlarında yangın söndürme tüpü bulunmalı, periyodik olarak bakımı yapılmalı ve kolay ulaşabilir yerlerde muhafaza edilmelidir. Deprem anında bardak vb. camların kayıp düşmesi yaralanmalara sebep olacağından rafların önüne tel veya bant çekilmesi gerekmektedir. Yapılardan tahliyenin gerekli olduğu durumlar düşünülerek bu yolları kapatacak eşya bulundurmaktan kaçınılmalı, geniş kaçış koridorları bırakılmalı, kaçış yollarının aydınlatılması sağlanmalı ve çıkış kapıları dışa doğru açılır şekilde yapılmalıdır.

Evlerde tüm bireylerin ve iş yerlerinde tüm çalışanların ‘Afet hazırlık planı’ yapması ve bu planı en az 6 ayda bir tekrar gözden geçirmesi gerekmektedir. Özellikle deprem çantası bu konuda çok fazla önem taşıyor. Bir deprem çantasına konulması gerekenler ise şu şekildedir; yeterli miktarda su ve yiyecek, uyku tulumu veya battaniye, hijyen malzemeleri, ilk yardım çantası ve varsa sürekli kullanılan ilaçların yedekleri, giysi ve yağmurluklar, çadır, düdük, el feneri, şarjlı batarya aletleri, kimlik fotokopileri ve önemli evraklar. Engelli bireyler için bu çantada bulunması gereken malzemeler ise; ilaçlar ve reçeteler, engel durumunu kanıtlar belgeler, yedek protezler ve mevcutsa engelli kimlik kartı fotokopisi. Yaşlı bireyler için çantada bulunması gereken malzemeler; ilaçlar ve reçeteler, tıbbi belgeler ve yedek protezler. Küçük çocuk ve bebekler için; oyuncak, bebek maması, emzik, biberon ve çocuk bezi. Son olarak bizimle yaşayan evcil hayvanlar için de gerekli malzemeleri sıralayacak olursak; taşıma çantaları, su, mama, kap, tasma ve örtü.

Hazırlanan çantalar kolay ulaşılabilir yerlerde bulundurulmalıdır ve depremden sonra dışarıya çıkarken muhakkak alınmalıdır.