Öncelikle EKB nedir?

Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

Bu belgeyi kimler düzenleyebilir?

EKB uzmanı ve eğiticilerde aranan şartlar üniversitelerin mimarlık, inşaat mühendisliği, makina mühendisliği, elektrik, elektronik ve elektrik-elektronik mühendisliği bölümlerinden mezun olmaktır. Mimarlar için büro tescil belgesi ve mühendisler içinde Serbast Mühendis belgelerinin olması gerekmektedir. Uzman olabilmek için eğitici kuruluş olarak yetkilendirilen, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketlerinde verilen EKB Uzmanlık eğitimlerine katılmak ve eğitim sonundaki sınavdan geçerli puanı almak gerekmektedir.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunundaki ilgili madde hükümlerine göre, 2 Mayıs 2017 tarihi itibari ile bu kanun kapsamındaki tüm binalar için Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu başlamıştır. Buna binayen Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği çıkarılmıştır.

Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) yüksek enerji performansına ve aynı zamanda belli oranda yenilenebilir enerji kullanımına sahip olan bina olarak tanımlanır (Resmi Gazete, 19 Şubat 2022, Sayı 31755). NSEB niteliğindeki binaların Enerji Kimlik Belgesindeki enerji performans sınıfının B veya daha iyi olması ve aynı zamanda binanın birincil enerji ihtiyacının en az %10’u oranında yenilenebilir enerji kullanımına sahip olması zorunludur. Toplam yapı inşaat alanı 2000 m² ve üzeri olan binaların NSEB olarak inşa edilmesi zorunludur (Madde 23: 1,2 Resmi Gazete, 19 Şubat 2022, Sayı 31755).

Bu binaların mimari, mekanik ve aydınlatma projelerinin bu Yönetmeliğe uygunluğunu gösteren ve EK-10’da yer alan “Ön Hesap Sonuç Formu”nun, BEP-TR yazılımı ile hazırlanarak ruhsat eki projeler ile birlikte sunulması zorunludur. Enerji Kimlik Belgesinin, binanın tamamı için hazırlanması şarttır (Madde 8: Resmi Gazete, 19 Şubat 2022, Sayı 31755).

Bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “%10” oranı 1/1/2023 tarihinden 1/1/2025 tarihine kadar “%5” olarak uygulanır. Bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasında “2000 m²” olarak belirtilen toplam yapı inşaat alanı 1/1/2023 tarihinden 1/1/2025 tarihine kadar “5000 m²” olarak uygulanır.” (Geçici Madde 6:1,2 Resmi Gazete, 19 Şubat 2022, Sayı 31755).

Yeni yapılacak binalarda hem EVD şirketleri ve EKB Uzmanları EKB düzenleyebilmektedir ancak mevcut binalarda yalnızca EVD şirketleri EKB belgesi düzenleyebilmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenlenmesi zorunlu olmayan binalar:  sanayi alanlarında üretim faaliyeti yürüten binalar, kullanım ömrü 2 yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m²’nin altında olan binalar, tarımsal binalar, seralar, atölyeler, münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı binaları, mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1000 m²den az olan binalar, ibadet yeri olarak kullanılan binalar, yılın dört ayından daha az kullanılan binalar, koruma altındaki binalar ve anıtlar.