•EYT’de yaş sınırı olmayacak.

•08.09.1999 tarihi öncesi sigorta başlangıcı olanlar EYT yasalaşması ile emekli olabilecekler.

•Emeklilik primi ödenmeden yapılan stajlar sigorta başlangıcı sayılmayacaklar.

•18 yaş öncesinde geçen sigortalı çalışmalarda, sigortalılık süresinin başlangıcı 18 yaşın doldurulduğu tarihi esas alınacak.

•SSK kapsamındaki kadınlar  ilk sigorta başlangıcından (ilk emeklilik primi ödendiği tarih) itibaren 20 yıl sigortalılık süresi ve 5.000 prim gününü birlikte tamamlaması gerekmektedir.

•SSK kapsamındaki erkekler  ilk sigorta başlangıcından (ilk emeklilik primi ödendiği tarih) itibaren 25 yıl sigortalılık süresi ve 5.000 prim gününü birlikte tamamlaması gerekmektedir.

•Bağ-Kur kapsamındaki kadınlar  ilk sigorta başlangıcından itibaren 20 yıl sigortalılık süresi ve 7.200 prim gününü birlikte tamamlaması gerekmektedir.

•Bağ-Kur kapsamındaki erkekler  ilk sigorta başlangıcından itibaren 25 yıl sigortalılık süresi ve 9.000 prim gününü birlikte tamamlaması gerekmektedir.

Bu şartları tamamlayan sigortalılar EYT kapsamında emekliliğe başvuru yapabilecekleredir.

EYT’nin  yasalaşması halinde 18 yaşında çalışmaya başlayan kadınlar 38 yaşında erkekler ise 43 yaşında emekli olabilecekler.

Yasanın yayınlanma tarihini EYT’den yararlanacak çalışanlar ile işyerinde EYT’den yararlanacak çalışanları olan işverenler merakla bekliyorlar.

Yeni asgari ücret ile emeklilik ve sonucunda hak edilen kıdem tutarları işçi ve işvereni düşündürmeye başladı.

EYT’den faydalanacak çalışan emeklilik talebini yeni yılda işverene bildirmek sureti ile iş akdini fesih ettiği takdirde asgari ücret ile çalışan %54 avantajlı duruma geçecektir. Asgari ücret üzerinde ücret alan çalışan ise 2023 yılı zammını bekleyip yeni ücreti üzerinden emekliliğe başvurarak kıdem tazminatı talep etmek isteyecektir.

İşveren ise karşılaşacağı maliyetleri hesaplayacak ve bütçesini buna göre planlayacaktır.

Özetle asgari ücret artışı ve EYT yasalaşması yeni yılın ilk günlerinde en çok konuşulan konu olmaya devam edecektir.

Yeni Yılda Kıdem Tazminatı Ne Kadar Oldu?

2023 yılı asgari ücreti brüt 10.008.-TL net 8.506,80  TL olarak açıkladı.

2023 yılındaki asgari ücrete yüzde 54,66 zam yapıldı. Buna göre, asgari ücretli bir çalışanın işten ayrılması halinde alacağı en düşük kıdem tazminatı tutarı,  kıdem tazminatının brüt ücret üzerinden hesaplanması nedeniyle 10.008 TL oldu. Kıdem tazminatı, işçinin yıpranmasına karşılık verilen tazminattır. İşverene ait bir ya da birkaç işyerinde belli bir süre çalışmış bir işçinin, işini kaybetmesi halinde, işinde yıpranması, yeni bir iş edinmede karşılaşacağı güçlükler ve işyerine sağladığı katkı göz önüne alınarak, geçmiş hizmetlerine karşılık işveren tarafından işçiye kanuni esaslar dâhilinde verilen toplu paradır. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin İş Kanununa tabi işçilerden olması ve bir iş sözleşmesinin varlığı gerekmektedir.  Aynı zamanda, işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir. İş akdinin tazminatı hak edecek şekilde sona ermesi gerekmektedir. Kıdem tazminatı, işçinin her bir yıllık çalışma süresi için brüt olarak hesaplanır. Eğer işçi aynı işverenin aynı veya farklı iş yerlerinde çalışmış ise bu süreler de birleştirilecektir. Kamu kurumunda çalışanların da hizmet süreleri birleştirilecektir. Kıdem tazminatı son ücret üzerinden hesaplanarak işçinin korunması yoluna gidilmiştir. Son aldığı ücrete, süreklilik arz eden ücret ekleri de dâhildir. Ücret ekleri, emeğinin karşılığı dışındaki para ve parayla ölçülebilen yardımlardır. Gıda ücreti, işçinin çocuklarına eğitim yardımı gibi ödemeler de sürekli iseler ücret eki olarak sayılmaktadır.

Noterlerde Tapu Devir İşlemleri 01 Ocak 2023 Tarihinde Başlayacak

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren noter üzerinden ev alım satımı başta olmak üzere tapu işlemi ve devri işlemleri yapılabilecek.

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcının  alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde iki olmak üzere satış bedeli üzerinden yüzde dört olarak ödenmesi gerekiyor.

Tapu işlemi noterde gerçekleştirilirse tapu harcına ek olarak noter ücreti de ödenmesi gerekecek. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Bu miktarlar, her yıl yeniden değerleme oranına göre düzenlenecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığıyla noterlerle paylaşılacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklar sürüyor.

Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik olduğu durumda ise bu belgeler sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğü tarafından sisteme aktarılacak.

Noterlerce hak sahibi belirlendikten ve taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun bulunmadığı tespit edildikten sonra taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak.

Satış sözleşmesi taraflar tarafından imzalanınca noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi de sisteme kaydedecek. Sisteme giren işlemleri Tapu müdürlüğü taşınmazın tapu siciline tescili işleyecek.