Değerli okurlarım bu hafta gündemimizde son zamanlarda sık sık duyduğum OSB konusunu almak istedim. Bazı kişilerin tekeline geçtiği, bu nedenle de yapım sürecinin ağır işlediği ve verilen sözlerin tutulmadığı gibi konuları sık sık duymaya başladık.

Bunun üzerine en doğru bilgilerin yer alacağını düşündüğüm OSB’nin web sayfasında incelemelerde bulundum. OSB tüm süreçlerin tamamlanmasının ardından 2017 yılında resmen kurulmuş. Toplam 377 parselden oluşan bir alan siteye göre şu an ki katılımcı sayısı 325, net sanayi alanı 4,3 milyon metrekare. OSB’nin güncel fotoğrafları da site üzerinden paylaşılıyor. En son eylül ayında paylaşım yapılmış.  Fotoğraflara göre birçok yapı temel seviyesinde birkaç binada çatısı kapatılmış durumda.

Sanayi Bölgesindeki görüntü bu. Gelelim diğer izlenimlere. Özgeçmişine göre Yalova ile alakası olmayan bir yönetim kurulu başkanı var. Heyet içinde Yalova’daki pozisyonları nedeniyle bulunması gereken birkaç isim var. Kişiler üzerinden yorum yapmak yerine sayfadaki söylemler üzerinden gitmek daha uygun olacağı kanısındayım.

Yönetim Kurulu Başkanının mesajına baktığımızda siyaset kokusu buram buram burnunuza geliyor. Tamamen söylemlerden oluşan bir mesaj. Esas konuya gelecek olursak. OSB ile ilgili haberlere baktığımızda 9 Eylül 2019 yılında demeç veren OSB’nin başkanı haberde; 2021'de inşa edilecek fabrikaların o yılın sonunda hizmete gireceğini dile getiriyor. Sadece bu kadar mı? Tabi ki değil. İstihdam için; “Öngördüğümüz istihdam rakamı, direkt sanayi tesislerinde çalışacak 15 bin kişi. Yan sektörler ve bunu destekleyici lojistik gibi ticaret gibi sektörleri düşündüğümüzde yaklaşık 20 bin kişilik bir istihdam olacak” diyor ve şöyle devam ediyor;

"Ticaret Bakanımız bir ihracat ana planı açıkladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin ihracat ana planında lokomotif 5 sektörden 3'ü makine, otomobil ve elektrik, elektronik teçhizat sanayi olarak tespit ve tayin edildi. 5 ekonomik ihracat kaleminin 3'ünü barındıran bir yapıyız. Bu anlamda, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmi, yaklaşık 20 bin kişilik bir istihdam ve onun dolaylı etkileriyle muazzam, mega bir yatırımdan bahsediyoruz."

Az önce tamamen söylemlerden oluşan bir mesaj dememin sebebi işte buydu. 2021 yılı hedef konuluyor. Yıl oldu 2023’ün ilk çeyreği kendi OSB sayfasını incelediğinizde ortada haberde yazdığı gibi ne 300 fabrika ne orada çalışan 20 bin kişi ne de 2 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu.

Şimdi Yalova halkı adına soruyorum… OSB’de son durum ne? Fabrikaların % kaçı tamamlandı? Tamamı ne zaman bitecek? Şuan faaliyette olan işletme var mı? Şuan OSB’de istihdam edilmiş kimse var mı var ise kaç kişi? Şimdiye kadar OSB’den ne kadar ihracat gerçekleşti?