GÜNDEMDEKİ VERGİ, SGK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI BORCUNU ÖDEMEYENE AF, YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ ZAMANINDA YERİNE GETİRENLERE CEZA NİTELİĞİNDE.

İki yılda bir af veya af niteliğinde uygulamalar gündemde yerini alıyor.  Yeni bir af yakında yasalaşacak gibi görünüyor.

Borçlarını zamanında ödeyen, sorumluluklarını zamanında yerine getiren mükelleflerce sıklıkla çıkarılan bu aflar ne ifade ediyor.  Bu enflasyonist ortamda ödemeyene çıkarılan aflar borçlarını zamanında ödeyen mükelleflere CEZA mı?

Her yıl Şubat ayının son haftası "Vergi Haftası" adı altında toplumda vergi bilincinin yerleşmesi, gençlerimizin vergi konusunda bilgilendirilmesi ve bu konuda farkındalıklarının artırılması amacıyla okullarda kutlamalar yapılmaktadır. Vergi bilincini oluşturmak için düzenlenen bu etkinliklerde sürekli yasalaşan bu aflar gençlerimize nasıl açıklanacak insan merak ediyor.

Her evde vergi affı ile ilgili konu farklı bir açıdan konuşuluyor, yorumlanıyor olmalı.

İşçi ve Memur bir ailede ‘’ Bizden başka kimse doğru dürüst vergi ödemiyor’’

Vergisini zamanında ödeyen bir ailede ‘’Yine ödemeyenler karlı çıktı, biz cezalandırıldık’’

Vergisini zamanında ödemeyen/ödeyemeyen bir ailede ‘’Ben biliyordum seçimler yaklaşıyor mutlaka aflar çıkacak demedim mi’’

Bu konuşmaları duyan çocuklar ertesi gün bir aradalar, ailelerinden duyduklarına göre vergi bilinçleri oluşacaktır Vergi adaletinin sağlanamadığını iki yılda bir yasalaşan aflar ile erken yaşlarda öğrenmeye başlayacaklar.

Bu şekilde Vergi bilinci nasıl sağlanacak. Vergi bilinci yerleşmeden vergi adaleti nasıl sağlanacak. Aflaaar.

Yasalaşacak yapılandırmaya dönecek olursak,

Meclise sunulacak borçların yapılandırması ile ilgili yasa taslağının kapsamı seçim nedeniyle büyük ihtimal ile  genişletilecektir.

Gelmiş geçmiş tüm afların kapsamlarını içerecek genişlikte bir affın çıkarılacağı beklentisi şimdiden kamuoyunda oluştu/oluşturuldu.

Çıkarılacak kanunun muhtemel içeriği geçmiş yıllar göz önüne alındığında bu şekilde olacaktır.

-Her türlü vergi ve Sosyal güvenlik kurumlarına olan borçlar olmak üzere,

- Su,

- Kredi Yurtlar kurumuna olan borçlar,

- Ecrimisil ve benzeri muhatabı kamu olan tüm borçların yeniden yapılandırma kapsamına alınma ihtimali bulunmaktadır.

- Ayrıca 2000 TL ye kadar kamuya olan borçların re’sen silinecek

- Mevcut (kesinleşmiş)vergi asılına bağlı olarak kesilmiş vergi cezaları tamamen kaldırılacak.

- Faizler indirilecek. Gecikme zammı, gecikme faizi yerine bu düşük faizler dikkate alınacak.

- Peşin ödeme halinde indirimli hesaplanmış faizlerin %90'ı da silinecek.

- Taksitli-düşük faizli ödeme imkanı getirilecek.

- Diğer cezaların yarısı kaldırılacak

-  Askerlik cezaları,

- Kaçak geçiş cezaları,

- Nüfus cezaları,

- Trafik cezaları,

- Adli para cezaları, vb, kaldırılacak.

Matrah artırımı

Vergi tekniği nasıl çözülecek bilinmemekle birlikte matrah artırımına Nisan 2023 yılında bildirimi yapılacak olan 2022 yılı da dahil edilecek.

Vergi matrahı artırımı, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan zaman zaman yapılan vergi incelemesinden ek vergi ve ceza ödemekten kaçınmayı sağlayacak olan bir uygulamadır. Geçmiş dönem vergi beyanları belli oranlara göre artırıldığı takdirde yapılan vergi incelemelerden muaf olunabilir. Bu sayede Maliye Bakanlığı Matrah Artırımı yapılan yıllar için incelemeden geçilmez. Matrah arttırımı yapılan yıllar için vergi talep edilerek ceza kesilmez.

Dava sayfasında bulunan vergi alacakları

Dava safhasında bulunan vergi tarhiyatlarına, davadan vazgeçilmesi şartıyla, davanın bulunduğu aşama ve seyrine göre, farklı bedeller ödeyerek uyuşmazlığı sona erdirme imkanı getirilmektedir.

İnceleme sayfasında bulunanlar

İnceleme bitirildikten sonra bir ay içerisinde başvurarak af kanunlarından yararlanılabilmektedir. Mükellefler davaya gitmemek kaydıyla, inceleme raporuyla istenilen verginin aslını faiziyle ödediklerinde, inceleme raporunda talep edilen ceza ve vergi aslının yarısı silinmektedir.

Uzlaşma aşamasında olanlar

Uzlaşma bekleyen mükellefler, uzlaşma taleplerinden vazgeçmek ve davaya gitmemek kaydıyla, inceleme raporuyla istenilen verginin aslını (af kanununda tarif edilen indirimli) faiziyle ödediklerinde, inceleme raporunda talep edilen ceza ve vergi aslının yarısı silinmektedir.

Kasa affı

Kasa affı denilen husus, işletme kayıtlarında görüldüğü halde gerçekte kasada olmayan tutarların muhasebe kayıtlarında da gerçek hale getirilmesi imkanının verilmesidir.

Stok affı

Stok affından tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabiliyor. Yani, serbest meslek erbabı, ferdi ticari işletmeler, adi ortaklıklar, kollektif şirketler, adi komandit şirketler ile sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları bu düzenlemeden yararlanarak, stok beyanında bulunabilecekler.

Stok beyanı; emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların bildirim tarihindeki rayiç bedelleri üzerinden yapılacak. Rayiç bedeller mükellefin bizzat kendisi tarafından tespit edilebileceği gibi, bağlı olduğu meslek kuruluşuna da tespit ettirilebilecek.

Faturasız olarak satın alınmış emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların “stok affı” kapsamında kayıtlara alınabilmesi için, bunların teslimlerinin KDV’ye tabi olması ve aşağıdaki oranlarda KDV ödenmesi gerekiyor. Ödenecek KDV, kayıtlara alınacak malın tabi olduğu KDV oranına göre değişiklik gösteriyor.

- Makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtia genel orana (yüzde 18) tabi ise, bunların rayiç bedeli üzerinden yüzde 9,

- Makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtia indirimli orana (yüzde 1, yüzde 8) tabi ise, bunların rayiç bedeli üzerinden tabi oldukları oranın yarısı (yüzde yarım, yüzde 4)

KDV ödenmesi gerekiyor.

Dolayısıyla, teslimleri KDV’den istisna olan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarla ilgili olarak bu uygulamadan yararlanılması mümkün bulunmuyor.