14 Mayıs’ta sandığa giderek 13. Cumhurbaşkanımızı seçmek adına oylarımızı kullandık. Yüksek Seçim Kurulu, kesin sonuçları açıkladı. Kesin sonuçlar neticesinde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ikinci tura kalan adaylar oldu.

Pazar günü yeniden sandığa gideceğiz. Ama öncelikle Yalova’da 14 Mayıs’ta sonuç ne oldu, 28 Mayıs’ta ne olur onu bir değerlendirelim.

Yalova’da 589 sandıkta 204 bin 857 seçmen kayıtlı. Kayıtlı seçmenin %87’si yani 178 bin 494’ü sandığa gitti. İl genelinde Erdoğan ülke genelinin altında bir oyla %47,74 oranında oy alırken, Kılıçdaroğlu %45,42 oranında oy aldı. Sinan Oğan ise ülke geneli üzerinde bir oy alarak %6,21 oranında oy aldı. Oy sayılarına baktığımızda ise ikinci tura kalan iki aday arasında ki fark 4 bin 61. Sinan Oğan’ın aldığı oy ise 10 bin 870.

Merkezle birlikte 6 ilçesi bulunan ilimizde Çınarcık’ta ve Merkez’de Kılıçdaroğlu birinci olurken 4 ilçede Erdoğan birinci oldu. Oğan’ın en yüksek oy aldığı Çiftlikköy’de ise Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki fark sadece %0,26.

Sinan Oğan, yaptığı açıklamayla Erdoğan’ı desteklediğini açıklasa da Ata İttifakı’nın diğer birleşenleri Adalet Partisi ve Zafer Partisi, Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır ortaya koydu.

Parti bazında verileri ele alacak olursak; Cumhur İttifakı 14 Mayıs’ta Yalova genelinde %48,07 oy alırken, Millet İttifakı %38,65 oy aldı. Diğer ittifaklar Ata İttifakı %2,62, Emek ve Özgürlük İttifakı %6,65, Sosyalist Güç İttifakı ve diğer partilerde %4,02 oy almış durumda. Sağlama yaptığımızda Erdoğan ve Kılıçdaroğlu bloklarındaki parti oy oranlarını kendilerine de yönlendirebilmiş. Sinan Oğan’ında Ata İttifakı’nda yer alan partilerle diğer blokta yer alan partilerin oyunu almış gibi gözüküyor.

Bu oranlar üzerinden matematiksel bir hesap yaptığımızda Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun almış oldukları oyları koruyacaklarını var sayarsak milletvekilliği seçiminde Ata İttifakı’na oy veren vatandaşlarımızın tercihini partilerinin tercihi doğrultusunda yapmaları halinde durum 47,74’e, 48,04’e Kılıçdaroğlu lehine dönüyor. Diğer partilerin seçmeni olan %4 ile sandığa gitmeyen 26 bin 363 kişi sandığa giderek bir tercih yaptıkları takdirde kazanan belirlenecek. Matematiksel olarak 14 Mayıs oranlarına göre yapılan hesapta her ne kadar Kılıçdaroğlu ipi göğüsleyecek gibi gözükse de sandıklar açılıp son oy sayılmadan kazanan belli olmaz.

14 Mayıs’a giden süreçte yeterince ortam gerildi. Çok şükür 15 günlük süreç tam aksine oldukça sakin geçiyor. Demokrasimize yakışır şekilde 28 Mayıs seçimlerinin de hayırlısıyla yapılmasını temenni ediyorum.

Sağlıcakla kalın…