Yalova Benim Kentimdir veciz sözüyle kentimize olan sevgisini ortaya koymuştu Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Bize birçok miras bıraktı bu şehirde. Ama en özeli Yürüyen Köşk o miraslar içerisinde.

Yürüyen Köşk’ün hikayesini artık herkes biliyor. 2004 yılına kadar aslında birçok Yalovalı Yürüyen Köşk’ten bir haberdi. Dönemin Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu’nun girişimleriyle Araştırma Enstitüsü içerisinde yer alan köşk yapılan protokolle belediyeye devir olduktan sonra adeta bir tanıtım seferberliği başlatıldı. Yürüyen Köşk’ün adını herkes duymaya başladı. 2014 yılında belediye yönetimine geldiğimizde üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve dünyaya adını duyurmak için birçok çalışma yaptığımız köşk adeta ziyaretçi akınına uğruyordu. Ülkemizin dört bir yanından hatta dünyadan misafirler ağırlıyordu.

Atatürk fobisi ne yazık ki 2020’den sonra tekrar hortladı ve 4 yıl boyunca köşk yavaş yavaş kaderine terk edilmeye başlandı. Köşk’ün hem kendisi hem çevresi hem de iskelesi yıkık dökük durumda. Seçim geldiği için Atatürk’ün mirası birilerinin aklına gelmiş. 4 yıldır yüzüne bakmadıkları Yürüyen Köşk’ten oy devşirme derdiyle proje hazırlanmış. Bu zamana kadar aklınız neredeydi demezler mi adama. 4 yıldır elinizi kolunuzu bağlayan mı vardı.

Ama amaçları üzün yemek olmadığı için her zaman olduğu gibi bağcının peşindeler. İskele yavaş yavaş yıkılırken hiçbir müdahalede bulunmadılar. Sadece izlediler. Aynı şey köşk içinde geçerli. Dünyada henüz çevrecilik bilinci yokken bir ağacı değil dalını kestirmeyerek dünyaya çevre dersi veren o eşsiz liderin mirasına sadece uzaktan bakmakla yetinenler köşkün bahçesinden anca ağaç kesmesini bilirler.

Yürüyen Köşk bu kente aşık bir liderin hepimize bıraktığı en önemli mirastır. Onu koruyup kollamak hepimizin görevidir. Ama bu görev öncelikle bu kenti yönetenlere aittir. Bir gün dahi kaybetmeden Atamızın mirasına hak ettiği değeri göstermeli ve onu sadece kentimizin değil dünyanın bir markası yapmak için çabalamalıyız.

Yürüyen Köşk’e sahip çıkmak bir proje değil, bu şehirde yaşayan her bir ferdin görevidir. Yürüyen Köşk siyaset üstüdür.