Bir Ramazan ayına daha ulaşmanın sevincini yaşıyoruz. Öncelikle başta siz kıymetli okurlarımız olmak üzere tüm Yalovalıların ve İslam Aleminin Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Ramazan ayı deyince aklımıza yaşadığımız birçok maneviyat duygusunun yanı sıra adeta gelenek haline gelmiş alışkanlıklarımızda geliyor. Bunlardan bir tanesi uzun pide kuyrukları ve o kuyruklarda yapılan eş dost sohbetleri.

Geçtiğimiz akşam pide kuyruğunda beklerken yaptığımız ayak üstü sohbetin konusu başlığımız olana “Ne olacak bu trafiğin hali?” idi. Bazı zamanlarda pik yapan şehir içi trafiği Ramazan nedeniyle daha da çileli bir hal alıyor. Bir yandan kuyrukta beklerken bir yandan ister istemez bu konu üzerine bir sohbet kendiliğinden gelişiverdi.

Bende bu haftaki konu olarak trafik sorununu işlemek istedim.

Yalova şehir merkezi, yerleşimini tamamlanmış cadde ve sokakları belli dolayısıyla çok da üzerinde oynama şansınızın olmadığı bir yapıya sahip. Hal böyle olunca şehir içi trafiğin yükünü alacak alternatif güzergahlar üretmeniz gerekiyor. 

2014-2019 yılları arasında benim de Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığım dönemde şehir içi trafiğini rahatlatacak alternatif çevre yolları planladık ve yaptık. Ama asıl yapılması gereken planlarda işlenmiş çevre yolunun hayata geçirilmesiydi. Yalova Belediyesi’nin yolun geçeceği yerlerde kamulaştırma bedelini karşılama gücü olsa da beldelerin bu güce sahip olmaması nedeniyle devletin hayata geçirmesi gereken bir proje olduğu için ne yazık ki yıllardır konuşulmakta öte gidilemedi.

Kalbin ana damarı gibi Yalova trafiğinin de ana damarı aslında o çevre yolu. O yol şehir içini kullanan birçok taşıtın Yalova dışından geçerek hem zamandan hem de yakıttan tasarruf ederek trafik sıkışıklığına da neden olmadan gidecekleri yere varmaları anlamına geliyor. En kısa zamanda çözmemiz gerek asıl konu bu.

Zamanında Türkiye gündemine oturan köprülü kavşak projesinin yapımı için o dönem sorumluluk almıştık. Bugün baktığımızda iyi ki o sorumluluğu almışız diyebiliyoruz. Ya köprülü kavşak yapılmamış olsaydı. İDO iskelesi nedeniyle belirli saatlerde o bölgede yoğun bir trafik sıkışıklığı yaşanıyor. Köprülü kavşağın var olmasına rağmen bu sıkışıklık ya olmasaydı ne olurdu diye insana düşündürüyor. Ancak o bölge içinde artık önlem alınma vakti geldi.

Orada rahatlama sağlamanın yolu mezbahanın orada yapılan köprülü kavşak. Yeni dönem için planlamalarımızda yer alan kavşak devlet eliyle yapıldı. Ancak orası şu an gerçek amacına hizmet etmiyor. Kavşak diğer bağlantı yolları yapılmadığı sürece sadece Kirazlıaltı Sanayi Sitesinden çıkanların Bursa yoluna bağlanmasını sağlıyor. Kavşağın orada yapılış amacı aslında İsmetpaşa, Gaziosmanpaşa ve Mustafakemalpaşa Mahallelerimizdeki vatandaşlarımızın dörtyol trafiğine girmeden Bursa yoluna ya da şehrin batı yakasına geçişini sağlamaktı. O kavşağı Kazım Patıl Caddesine direk olarak bağlamadığınız sürece kimse dağ bayır dolaşıp o yolu kullanmaz.

Gelelim şehir içine..

Yalı Caddesinde korkuluklar yapılırken o dönem estetik amaçlı yapıldığını düşünen çok oldu. Onların da yapılış amacı yaya trafiğini belli bölümlerden vererek araç trafik akışını sağlamaktı. Pazaryeri ve Star AVM bölgesinde oluşan yoğunluk için yapılan uygulama trafiği bir nebze rahatlatmış gözükse de özellikle pazarın olduğu günlerde yoğunluk devam etmekte. Bunun çözümü halkı otopark kullanımına teşvik ederek parklanmanın önüne geçmek.

Meydandaki trafiğin çözümü 2 şehir içi hattını merkeze sokmayarak çözemezsiniz. Bu merkezde işi olan insanları yağışlı havalarda cezalandırmaktan başka bir şey olmaz ve eşitlik ilkesine de aykırıdır. Uygulama ya genel için uygulanır ya da hiç uygulanmaz. Deneme yanılma yollarla değil bilimsel çalışmalarla yapılabilir.

Yalova içindeki trafiğin çözümü için ise en başta da söylediğim gibi cadde ve sokakların genişliği belli. Peki ne yapılmalı mahallelere belediye tarafından otoparklar yapılması gerekiyor. Özellikle Süleymanbey, Rüstempaşa, Fevzi Çakmak, Bahçelievler Mahallerinde. Vatandaşlar araçlarını belediyenin otoparkına işletim maaliyetini karşılayacak cüzi bir ücretle bırakmalı. Caddelerdeki parklanmaya son verilmeli. Yollar sadece araç trafiğine açık olmalı.

2019-2024 dönemi için bu konuda çalışmalarımız hazırdı. Ancak suçluyu bulup ihbar etmemize rağmen suçlu ilan edilmemiz nedeniyle bunu hayata geçiremedik.

Parkomat uygulamasını kaldırarak, şehir içine giren 2 minibüsün güzergahını değiştirerek, pazaryerinin önündeki yolu kapatarak trafik sorununu çözemezsiniz. Çözüm, topyekûn sorunu ele alıp şehir geneline yayılan bir politika izleyerek elde edilir.

Sevgi ve saygılarımla…