Değerli okurlarım; ülkemizin yaşadığı 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş deprem felaketinin bir benzerini bizler de 1999 Marmara depreminde yaşamıştık. Dileğim; ülkemizin, ulusumuzun böyle yıkıcı bir afeti tekrar yaşamamasıdır.

Solda 1. Fotoğraf Fatih Caddesi köprüden çıkışta sağdaki ilk bina, bugün Fidanlar AVM. 2. Fotoğraf Çiftlikköy’den. Diğer iki fotoğraf Hacımehmet ovasından.

17 Ağustos 1999 sabahı oğullarım ve gelinlerim hasarsız olan bizim evde toplandık.

*- İlk şoku atlattıktan sonra “Hadi evlatlarım kurtarma çalışmasına katılalım.” dedim ve iş için kullandığımız kapalı kasa kamyonetimizle yola çıktık.

İlk karşılaştığımız yıkılmış binada durduk. Enkazda 16-17 yaşlarında bir kız, üstünde binanın kirişi. Kurtarmaya çalışanlar kalabalık beton kirişi kırmaya çalışıyor. Kiriş kırılsa altındaki kızı ezecek. Bağırarak mühendis olduğumu ve yapılanın yanlış olduğunu söyledim ve çalışmayı durdurdum. Kıza sakin olmasını kendisini kurtaracağımı ve bana güvenmesini söyledim.

Çevremizde hiç iş makinası yoktu. Biz de iş yerimizde birçok iş araç gerecimiz olmasına rağmen yanımıza almayı akıl edememiştik. Küçük oğlumun işyeri depomuzdan hızla alıp geldiği kiriko ve manivelalar yardımıyla kısa sürede kızımızı kurtardık.

DERS 1. Depremin şoku nedeniyle iyi eğitimli ve tecrübeli bir mühendis olan ben bile, kurtarma çalışmasına giderken yanımıza gerekli araç gereci almayı akıl edememiştim. Sakin olmak ve ilk şoktan hızla çıkmak gerek.

*- Depremde meslek odamızın sekreteri kızımızın da yaşamını yitirdiğini ve hastane bahçesine bırakılan cesedinin de kaybolduğunu öğrendim. Cesetlerin toplandığı soğuk hava depolarını tek tek dolaşarak kızımızın cesedini aradım ama bulamadım. Bugün bile o kızımızla ilgili bir ipucu bulunamadı.

DERS 2. Sahipsiz cenazelerden defin öncesi ileriye dönük kanıt olabilecek tüm örnekler (DNA, parmak izi vb.) mutlaka alınmalı.

*- Balıkesir Orman İşletmesine ait çok güçlü, yerden yüksek, arazi tipi yangın müdahale aracı ve üzerinde iki üç tonluk bir su deposu… Araç bizim oturduğumuz bölgeye geldi. Sıraya girip su aldık. Aldığımız o üç beş litre su o kadar önemli ve değerliydi ki…

DERS 3. Normal koşullarda öylesi güçlü ve yakıt tüketimi çok yüksek bir aracın sırtına konulmuş küçücük bir tankla su servisi yapmasını kabul edemezdim. Ancak deprem ve başkaca afet durumunda bu hesabın yapılmaması gerekir.

*- Büyük Marmara Depremi döneminde dijital foto olanağı pek yoktu. Ben fotoğraf meraklısı biri olduğum için 36 karelik şerit film takılan makinamla yıkımı fotoğraflamak için Yalova çevresinde çalışmaya başladım. 20. Kareden sonra görüntülerin ürkütücülüğü nedeniyle devam edemedim.

DERS 4. Yarına kanıt ve ders olabilecek şeyleri yaparken, oluştururken cesur ve dayanıklı olmak gerek.

*- 7 ve üzeri depremi yaşamış olmak oldukça ağır ve uzun süreli bir denge soruna (travmaya) neden olmakta. Yakınlarını ve hele ki evlatlarını kaybedenler ve sakat kalanlar için bu ruhsal yıkımın aşılması nerdeyse imkansız.

DERS 5. Ağır deprem yaşamış ve hele ki yakınlarını enkazda bırakmış veya sakat kalmış bu kardeşlerimize karşı hem destek ve hem de hoşgörülü olmalıyız.